Nepremičnine > Finančna plat
Cenitev nepremičnine glede na projektno dokumentacijo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cenitev nepremičnine glede na projektno dokumentacijo
#1
Pozdravljeni,

Ali ima kdo od vas izkušnje z rastočo hipoteko. Torej zanima me natančneje, kako se obnese primer, da banka ponudi seznam cenilcev in iz tega seznama sam izbereš enega, ki ti bo izdelal cenitev nepremičnine na osnovi, že obstoječe parcele, plačanih prispevkov, predložene projetne dokumentacije in nasplošno glede lege parcele. Na kratko, imaš parcelo, cenilec ti pa izračuna, koliko bo na koncu vse skupaj vredno. Prosim za mnenja, izkušnje in na kaj je potrebno biti pozoren.
#2
Ja, oni dajo samo neko oceno. Najina parcela je bila kupljena po 85.000 eur + gradbeno dovolenje je cenilec ocenil na 100.000 eur ker pač...

Rekel je tudi da 150 m2 montažne hiše ne bova prodala za več kot 250.000 če bi novo prodajala. Nabavna samo montažne hiše pa je 200.000 Smilebrez temeljev, garaže, zemlje...

Tako da vprašaj banko, koliko želi da je hiša ocenjena da odobri kredit.

Midva sva se zmenila da bo "uradna" cenitev potem ko bo hiša že stala in v funkciji.

Uglavnem delujejo na nepoplnem spisku prometa nepremičnin in kaj se njemu zdi Smile
#3
No to me je zanimalo, praktične izkušnje, Hvala! Če ni skrivnost, na kateri banki si se lahko dogovoril, da bo cenitev, ko bo hiša dejansko uporabna? Večina jih hoče nardit končno cenitev že takoj po pričetku odplačevanja kredita (cca. 6-12 mesecev po podpisu kreditne pogodbe). Ok, za montažno hišo kul, ker je v naprej znana vrednost, kaj pa za klasično gradnjo, pričakujejo, da bo v max 12 mesecih dokončana... :roll:
#4
Ja, večini bank mores crpat kredit prej. Odvisno od višine kredita. Midva sva zdej pri UniCredit. Cenitev je bolj varovalka, tko da se da zmenit
#5
Ja pru nama recimo Sberbank zahteva samo cenitev na osnovi projekta, potem pa nic več. Ampak glede na njihovo odzivnost, ma ze kar odbijajo, saj v enem tednu niso uspeli ugotovit ali lahko uporabim obstoječe življenjsko zavarovanje ali bo treba njihovega vzet poleg. Nobene resnosti, prosil jih pa ne bom. Unicredit mi je naslednja na seznamu ima pa zacetni in končno cenitev, ampak če praviš, da se da dogovorit za končno cenitev, kdaj bu se izvedla, se mi zdiji super.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
#6
tako sva imela midva... parcelo in papirje. prišel cenilec, vprašal koliko hočeva krede. Povem, banka bila za in kako krasno vse skupaj je bilo ocenjeno na več kot 2x želene krede. banka skrajno "vesela", da je krede za manj kot 50% vrednosti nepremičnine. midva tudi...

na koncu je banka hotela naj kako fotko pošljem...
#7
Super , kdo vama je pa cenilca določil? Banka ali sama?

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
#8
Banka...
#9
@SuperFlaj pri Unicredit oz vrjetno katerikoli večji banki pazi oz bodi pozoren na referente. Te imajo cilje ki jih morajo doseč, midva sva šla v 2 poslovalnice in v obeh so se do žene obnašali kot da je za brezveze tam in se jim ni dalo nič kaj dosti prodati... Pač linija najmanjšega odpora.

Po naključju smo nekega znanca potem dobil, ki je tudi bil zaposlen na unicredit in smo potem dobil dober kredit.

Drugače se pa da zmenit oz se zmeni z agentom da mu plačaš samo polovico če cenitev ne bo ustrezna glede na višino kredita. Ostalo polovico pa potem ko še enkrat pride pogledat hišo, ne samo parcelo.
#10
Super nasveti, kot rečeno na UC banki se zelo trudijo, ažurno odgovarjajo na maile in pokličejo da razložijo, če me kaj zanima. Kot rečeno, edini strah, ki ga trenutno imam je, da bi na koncu cenilec rekel, da vrednost zgrajenega ne dosega vrednosti kredita.
#11
Aja to pa malce že veš v naprej. Če rabiš 100.000 eur kredita more biti nepremičnina vredna vsaj 130.000 eur. Tko da če si zemljo kupil za 60.000 eur in upaš da jo bodo ocenili na 130.000 eur jo ne bodo.

Ko imaš enkrat gradbeno dovolenje gor pa lahko se pogajaš. Midva sva jim dala potem predračun za Lumarjevo hišo in je bilo to zadost da so rekli da sva resna in da ne bova obstala nekje na pol poti in ne bo ne hiše ne denarja Smile
#12
No, seveda, ni hiše je pa nov avto pred garažo :lol: , tega scenarija si nobena banka ne želi.

Grem v pogovore z najresnejšimi, upoštevajoč vajine nasvete, pa da vidimo, kaj se bo izcimilo.

Morda še info, kdo vama je izvajal cenitev? Ali si sama izbereta iz seznama, ki vama ga banka posreduje, ali kako to poteka?
#13
supaFlaj Napisal:Super nasveti, kot rečeno na UC banki se zelo trudijo, ažurno odgovarjajo na maile in pokličejo da razložijo, če me kaj zanima. Kot rečeno, edini strah, ki ga trenutno imam je, da bi na koncu cenilec rekel, da vrednost zgrajenega ne dosega vrednosti kredita.

Moj point je bil, da so cenilec in banka malo pa tudi zmenjeni. Če je banka zainteresirana, bo tudi cenitev ustrezna... Če ni nekih excesov, da bi delala garažo pa pol milijona krede imel, seveda
#14
Dajo ti seznam in si izbereš enega. Lahko tudi najemeš svojega cenilca, samo to se ne bo dobro končalo ker imajo vsi provizijo od tega in če jim suneš tistih 300 eur bo ogenj v strehi.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »