Nepremičnine > Finančna plat
Kredit, novogradnja in cenitev nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kredit, novogradnja in cenitev nepremičnine
#1
Kupil bom stanovanje v novogradnji. Na banki sem zaprosil za hipotekarni kredit, ki znese 50% vrednosti nepremičnine, ki je zapisana v prodajni pogodbi. Kredit je bil odobren, me je pa zbodla ena zadeva. Banka zahteva cenitev nepremičnine.

Čemu cenitev nepremičnine, če je le-ta vredna dvakrat toliko, kot znaša kredit?!
#2
Tole bi ti moral vprašati banko, kjer si dobil odobren kredit!

Denar je njihov ( v bistvu niti ne, ampak o.k.) 8) in če želijo cenitev,.....

P.S. Kdo pravi, da je novogradnja vredna, dvojni znesek kredita?
Ti boš samo plačal toliko, če pa je tega denarja vredna, pa bo povedal.... :wink:
#3
To gre po protokolu, vse novogradnje imajo cenitve
#4
stix Napisal:Kupil bom stanovanje v novogradnji. Na banki sem zaprosil za hipotekarni kredit, ki znese 50% vrednosti nepremičnine, ki je zapisana v prodajni pogodbi. Kredit je bil odobren, me je pa zbodla ena zadeva. Banka zahteva cenitev nepremičnine.

Čemu cenitev nepremičnine, če je le-ta vredna dvakrat toliko, kot znaša kredit?!

To je navaden "bullshit", ki so ga ob vrednotenju portfelja uvedli "romunsko bolgarski cenilci premoženja", ki so jih angažirale "renomirane svetovne svetovalne in revizijske hiše". Za ta študenteraj na dopisnih ekonomskih tečajih nihče resen v finančnem svetu prej še slišal ni. Kaj mislite, zakaj se tako branijo odkrivanju metodologij na ECB in posledično na BS?! :twisted:

Nov objekt oz. njegova enota je vredna najmanj toliko kot znaša seštevek vsega vloženega v projekt, nato pa deljeno z neto uporabno površino prodajnih enot ter pomnoženo z neto uporabno površino posamezne prodajne enote!

Potem se pa pojavijo "pametnjakoviči", ki zlorabljajo sistem.

Kaj bo povedala cenitev nove nepremičnine? Kakšna je njena trenutna vrednost! Kje je zapisana njena trenutna vrednost?! V kupoprodajni pogodbi, ki izraža voljo obeh pogodbenih strank.

Cenitev < od prodajne vrednosti nepremičnine:
Teoretično dokaj verjetno, saj investitor želi maksimizirati izplen. Kupci odstopijo od nakupa, investitor toži banko in cenilca, da mu je uničila zaslužek. Vprašljiv je postopek cenitve, ki omogoča manipulacije z vsaj 80% parametri cenitve. Poznano!

Cenitev > od prodajne vrednosti nepremičnine:
Teoretično dokaj verjetno, kadar se nepremičnina prodaja na 2., 3. ali kakšni kasnejši dražbi premoženja propadlega investitorja. Mi pa govorimo o investitorju polnega zdravja na normalnem trgu. Bo investitor odpikal kupca in ponovil prodajo za višjo ceno? Bo kupec tožil banko in cenilca za povzročeno škodo? Toplo priporočam, da se to banki napove ob njihovi zahtevi po cenitvi.

Cenitev = prodajni vrednosti nepremičnine:
Banka zajebava oba (kupca in investitorja) in predstavlja škodljiv in moteč element v ekonomiji. Kupec jo toži zaradi nalaganja prekomernih stroškov financiranja, investitor jo toži zaradi povzročanja gospodarske škode zaradi upočasnjevanja ekonomije kroženja denarja. Banka bankrotira.

Banka lahko sama zase opravi interno cenitev, v kolikor ima za to nek notranji razlog ali določilo. V nasprotnem primeru predlagam, da se tovrstnih bank izognete v velikem loku.

Ne samo, da ne razumejo bančnega poslovanja, oni ne razumejo niti osnov ekonomije ... . Prej ko se jim izognete, prej bodo izginili iz bančnega trga.
#5
Problem je, ker si odvisen od njih in privolimo na vse sam, da dobimo kredit, isto, ko ti dajo pogoj da skleneš življensko zavarovanje, če prav ga imaš že drugje narejenega pač nimaš kaj in narediš.
#6
Zakaj zahteva cenitev? Eno je realna ocena nepremičnine. kaj je zapisano v poročilu pa bržkone tudi manever kako opravičiti kredit komitentu, ki bi ga radi imeli in v izogib komitentom. od katerih ne bo bog ve kaj. Oziroma, če je slednji pripravljen plačati toliko večji kredit (slabši pogoji), pa neka. Takrat od njega nekaj bo, je že bliže oni prvi skupini.

Enako velja za vse ostale "obvezne" neumnosti. Menda je jasno, da banka ni JS, ki bi kao mogla tretirati vse enako. Kakor se ji sprdne po lastni presoji.
#7
Prejel sem cenitev, za katero so me po nepotrebnem oskubili za 250 evrov. Nisem se je mogel izogniti. Ocenili so, da je stanovanje vredno ~2500 evrov več, kot bom zanj plačal jaz. Dobro služijo cenilci za prazen nič.
#8
V procentih (%) koliko več? 1%, 2%, ... natega
#9
Imajo možnost da ti spipljejo tistih 300€ in jo izkoristijo. Smile Ti pa vnaprej povejo da ti jih bodo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »