Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka IVT Ax09

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka IVT Ax09
Če se da sprobaj Fery...bi moralo biti pri tebi enako. Torej modulacije do 65% tudi po defrostu ne vlečejo kaj dosti več, od 77% naprej, pa nažge modulacijo na 100% za par minut - spremljaj stanje vsaj 5 min po končanem defrostu, nekje 2 min po defrostu nažge na 100% in traja ene 3 minute...

Meni vode niti ne podhladi tako zelo, imam ene 18 radiatorjev, kar nekaj od teh so  stari, ki držijo kar dosti vode + preden gre voda v radiatorje, gre še skozi kačo bojlerja...  PV mi pade mogoče ene 3 stopinje po defrostu.
Meni PV na talnem pade na 20stC, pa je še nisem zasledil da bi pri defrostih šla čez 10A. Jo pa uporabljam samo na stopnjah do 65% in nimam logiranja toka, zgolj pogledam na števec, kadar sem slučajno v kleti.
@bk9105
Pri meni enako.Mislim da je max kar sem videl 8A:
Moja je šla nekajkrat do max 15A, ko je bilo -6, modulacija na 53%. Radiatorji. 

Pa tole:
"Meni vode niti ne podhladi tako zelo, imam ene 18 radiatorjev, kar nekaj od teh so  stari, ki držijo kar dosti vode..." 

Da ne bo kdo mislil, da se potegne vsa topla voda iz radiatorjev za defrost... Takoj ko po DV hladna voda vstopi v radiator, le ta pri skoraj samo prvem členu zavije navzdol proti PV. Tako da 3/4 radiatorja skoraj ne občuti "defrostove" vode.
@duc

Če bi to o "prvem členu" bilo res, potem bi povratni vod precej bolj padel (pač odvisno kje ga meriš), ker bi voda šla skozi sistem brez veliko mešanja. Moja izkušnja je, da se večina radiatorja ohladi, sploh tistih najbližjih toplotni črpalki, voda v sistemu se precej premeša (odvisno tudi kako razvejan sistem imaš), posledično tudi povratni vod relativno malo pade. Moj recimo za okoli 2 stopinji, čeprav dvižni vod pade tudi za več kot 10 stopinj. Tako vsaj pravijo moji grafi.

Bom naslednjič, ko ujamem defrost, malo bolj pozoren na porabo. Tekočega odjema štroma mi žal ne logira.
Jaz jo imam se vedno na 10A varovalki od zacetka in obtocno na isti varovalki, še nikoli je ni izkloplo. Razmisljam pa da bom tem stikalom pozamenjal stc 1000 za kaksnega drugega kitajca kjer bi lahko nastavil dva časovnika-da bi podnevi butalo kako stopinjo vec ko je ceneje. In tisti pretvornik na 12V bi menjal, pomoje je ze utrujen 3 leta pod gasom in je vprasanje casa kdaj bo odletel. Konec sezone se preventivno menjam obtocno crpalko, ker imam tole moznost uporabit nekje drugje, kjer ni tako pomembna njena zanesljivost.

Trenutno januarja porabljamo cca 30kWh dnevno, pricakujem da bo v naslednjih dneh poraba padla.

Če še kdo nima ali je kakorkoli spregledal, naj predlagam APP Moj Elektro, zakon app kjer spremljas porabo energije (VT ET MT) vse skupaj lahko časovno dobro opredelis itd. Eden boljsih appov v zadnjem casu kar sem jih nalozil.
Živahno dogajanje v prejšnjih dneh...

Malce lahko dopolnite ta spisek, sicer nam ti podatki, ki jih poveste ne povedo dosti v medsebojnih primerjavah...
(upam da ni sem katerega pozabil skopirat, če pa sem, naj sam doda)


Fantocci2: 200m2 K+P+M obnovljena hiša iz 70-tih; fasada 16cm sivega EPS, streha 16-30cm volne, klet do tal neizolirana, 3-slojna okna, radiatorji 13kom, TČ edini vir, Tnotr.≥23°C, IVT ogreva hišo + SV (200l bojler z 2.5m2 spiralo), lastna regulacija (LOGO)

kixs: 290m2 5-medetaž, 200m2 ogrevanih, obnovljena hiša iz 80-ih; fasada 16cm sivega EPS, streha 2/3 10cm EPS/XPS in 1/3 20cm volne; klet do tal neizolirana, 3-slojna PVC okna, radiatorji 15kom + 50m2 talno, TČ edini vir, Tnotr 22-24stC, IVT ogreva hišo. Ročna regulacija.

Letalec007: 244m2 ogrevanih 200m2 P+M L.2007 20 cm beli stiropor, streha sf34 volna 26cm+50 ravni del. Okna pvc dvoslojna, talno povsod, TČ edini vir. Tnotr 23,2. IVT samo za ogrevanje. Sanitarna svoja TČ 300L. Regulacija iz Bolhe

som16 :
- hiša letnik 1975; kvadrature K+P+M = 62 m2x3 = 186 m2; ogreva se 120 m2. Klasični modularc , edl fasada ( toplotne izolacije ni); streha 15 cm kamene volne; okna srednej kvalitete; IVT-jevka ogreva hišo in SV ( v prezervi peč na drva + ELKO, poleti STČ); Regulacija " Prof-el ; mali otroci ; notri na 22°C.

- hiša letnik 1974; kvadrature 12 x 12 m = 144 x 2 = 288 m2; P + N, okna - predpotopna??; fasade ni; klasični opečni modularc; na strehi ni izolacije ( perlit estrih ki je zdrobljen) ; ogreva se Nadstropje 100m2; notri 22°C ( zvečer 19°C); ITV-jevka ogreva hišo; regulacija Prof-el. SV bojler na elektriko 80L; v rezervi peč na drva + ELKO. Starejša oseba-Tašča!
- za tretjo nimam podatkov
- za četrto : še v " Stand by-u"".


Priložene datoteke Predogledne slike
   
To ni ravno zadnje dni. Zadnje dni ne defrosta, zato niti ne morem preveriti, kako se obnaša na 77%.
Tole imaš staro, vidim.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
To je bilo 15.1. konkretno, Tzun je šla takrat do -7 pri nas
(zadnje dni se res nič zanimivega ne dogaja, ni kaj kazat)

Če ne bi ta glupi forum tako zmanjšal uploudane slikice, bi se spodaj videli datumi in ure.
Odčitki pa so na eno minuto (spodaj je seveda bolj groba delitev, ampak na SD kartici je tako).
Saj se vidi, ne skrbi. En uč mi še nekako dela.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
Tisti ki imate nastavljeno na fiksno moc, ali jo tudi sedaj vozite na 65% ali manj glede na to da je cop tam najboljsi? Kaksen imate cas mirovanja med cikli ko doseze setpoint? Verjetno je kar nekaj vklopov/izklopov cez dan? Danes sem jo dal na fiksno in jo opazujem, prej sem imel program tako da sama modulira vse stopnje razen 100%, se tudi v teh temp. ni veliko ustavljala, res da se je vrtela vecino na 42 in 53%...
Jst jo imam v takih temp. na 53% (žre ~1,3 kW, Sw8 #1 ON=energy save) ene 20 ur, 4 ure pa počiva. Danes bo dnevna poraba okoli 25kWh s SV vred.
Z kaksno histerezo varujes dvizni vod? Cas mirovanja med cikli? Ali tdv tudi fiksiras ali jo prilagajas? Pomoje ima sama dovolj pameti za min. cas mirovanja...
Imam sicer termostat na PV nastavljen na 40 (in 8 histerezo), ampak to bolj za ziher, to zimo še ni izklapljal. Sicer je hiša velika in relativno požrešna, veliko (starih z veliko vode) radiatorjev v sistemu (odprtih na max), pa še kača bojlerja vzame svoje. Tako da če res ne pretiravam z modulacijo (sedaj na energy save je to še težje narediti), mi DV sploh ne more pobegniti, ker hiša vse popaca že pri nižjih DV. Imam pa en cikel, ob polnoči se vžge in dela do 8 ure zvečer, ni izklopov vmes. Notranja temp zaniha sicer kakšno stopinjo, a ni sile...

Sem jo pa prvo zimo imel na 65% in termostat na 37 PV ter histerezo 4 stopinje. Mislim da je to bilo bistveno premalo in je posledično bilo preveč vklopov in izklopov, sploh če primerjam porabo za nazaj, je bila očitno histereza bistveno premala.
Samo potem ti dvizni "pobegne" zagotovo na najmanj >45C? Ker imava podobno bajto tako stalno temp rabim samo v hudem mrazu. Pa smo spet tam kaj je boljse vecje st. vklop/izklopov ali cim daljse v kosu, zadnja predebatirana teza pravi, da so vklopi/izklopi boljsi...
Drugace me bo pa zena stoukla, lani sem pol zime dol v kurilnici prezivel, letos me je pa tale fiksna moc prepricala in spet skoz bulim kaj se dogaja, no imamo vsaj kaksno igracko. Sedaj jo lahko lepo na remote preko app. poljubno moc nastavljam, ko jo bom slisal v spalnico jo lepo pocim na stopnjo manj ali obratno...test run na fiks moci v priponki


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
24.02.2021 ob 12:46:27
Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
Želja po lastnem domu je zagotovo močna pri vsakem človeku, saj nam ta daje občutek varnosti in prostor, kjer lahko resnično poženemo... Beri dalje »
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »