Vikend smo bli malo zasedeni.
No v soboto smo bli kasneje na parceli in seveda se ja začuda tudi trava pokosla v tem času ko nas ni bilo!
Parcela oziroma cesta moja gor ali dol. Še enkrat, bil sem tam iz mirne volje da se pomenimo kako in kaj.
Mi smo jo kosili do lani pomladi. Pol pa je že njegova mama enkrat pri nas bla ko je bla na njivi in jamrala da bi blo treba cesto pokosit in smo tako tudi prenehali.
Ta cesta seveda obstaja že 40 let, jamrali so nam celo kako se drugi vozijo gor pa take fore ko pa je cesta samo za njih...
Vseeno kaj daš komu oziroma da lahko uporablja, mislim da je že osnovni bonton da boš za tisto skrbel, še posebaj če je nuja samo za tebe tako da tisti ko govorite da če je moje, moram jaz rihtat, še posebaj na njihovo zadevo se močno motite.
@boris64 Meni se ne gre da bo trava pokošena redno na cesti, samo tu pa tam pa ne more bit tak problem potegnit ceste 60m dolžine in 3-4m širine ko imajo stroje za to!
mirator Napisal:Ker si svoj post objavil takoj za mojim, upam da ne misliš mene. Je pa vseeno biti potrebno pošten do razmišljanja OP in zadevo posplošiti.
Če je nekaj v moji lasti in od te lastnine plačujem davke (naj vsak zase pomisli), potem pa od te lastnine nimam nobene koristi ampak celo obveznosti. Roko na srce, ga ni junaka ali mogoče dobrotnika, ki bi mu bilo vseeno. Za služnost je pač potrebno plačati odškodnino. In služnost se konec koncev, da tudi prekiniti.
Sicer tole košenje trave je res malo mimo, če hočeš zaščititi svojo živo mejo, je to pač vzdrževanje žive meje. Rešitev bo samo odkriti pogovr s kmetom, da mu ni samoumevno dana pravica do služnosti ampak da to za sabo povleče tudi ali finančni vložek ali pa vzdrževanje. Samo to se je potrebno dogovoriti najprej v prijateljskem dialogu.
Seveda je pa še drugi vidik. Tudi kmeta je namreč potrebno razumeti, če je 40 let uporabljal to pot in mu ni nihče težil, kaj pa je sedaj drugače? Celo vidim problem, priposestvovanja poti, na kar pa lahko zaide pravna pot.
@simek, si me s svojim postom prehitel, zato prvi stavek ni namenjen tebi ampak predhodniku ostalo pa mislim, da sva kompatibilna.
Drugače je to da se ta del njiv spremenil. Njive so postale gradbene parcele. Tukaj niso problem samo ciprese ampak sam plevel ki raste po cesti in se pol vse raznaša na zelenico.
njive, parcele in časi se seveda spreminjajo, tako koj se jaz moram prilagajat se tudi pol tudi kmetje morajo.
Meni sam dostop ki mu je nuja ni problem, samo zaradi tega ker je tam bla prej 40 let njiva in za njega dostop da ni rabil pazit malo na ciprese in malo pomulčit travo tu pa tam še ne pomeni da se to lahko nadaljuje. Jaz ne morem vsepovsod gradit, on pa ima malo več možnosti za njive.
V prvem postu nisem omenil da so oni od mene zahtevali da se kosi lani ko je trava malo zrasla pa smo lepo rekli da ne in da jo naj zmulčijo ali pa sami pokosijo, vse iz lepega dogovora. Celo za tiste 4 ciprese na začetku smo se nekako strinjali samo na tak način da pravijo da je cesta njihova ampak ko je potrebno kosit da je moja pa se res ne grem.