Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Služnostna pot, pravice in vzdrževanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Služnostna pot, pravice in vzdrževanje
Kdaj, kje? Žeja je hudič! Če bo trava že zrastla, ti pokosiva še "tist bet" od ceste. :mrgreen:
Če je "šenkano" pijem tudi NEPRAVO pivo! :wink:
@simek, moram ti reči, da si meni mi malo čuden tič. Lastnik si parcele v Dobrunjah v Ljubljani, ampak po vaše se pa reče v'č k'sno? (kar pomeni, da si žabar z zapoznelo rastjo medprstne kožice, kot jaz :lol: :lol: :lolSmile
Sej, briga me, je pa fajn vedet k'k si gdaj ljehko kirga prvošiš.
@mirator, Lastnik tiste parcele sem postal" silom prilike". Pa ne samo tiste.( ne sprašuj, dolga zgodba) Privoščiš si me lahko kadarkoli.(saj vidiš da nisem ravno "zapet") Jebelacesta, tole zveni kakor, da rabiva sobo (pa saj razumeš) :wink:

P.S. Če želiš gozdno parcelo, travnik ali pa polje v Dobrunjah pa pošlji na Z.S.
Na mojo :!: žalost, gradbenih nimam. Sad
Ej, ej, ej. Če bi mislil, da si zapet, niti slučajno ne bi napisal tega posta. Si pa eden izmed redkih, ki se prav zabavajo na tem forumu. In tudi elegantno se izogneš mojim "narečnim vprašanjem" in mi v isti sapi prodajaš parcele na ZS, ki ga sploh nimaš. Ma se meni mi zdi, da si malo zbegan.
Oprosi OP za ta intermezzo.
mirator,1. Hja, eleganco imam prirojeno. Kaj češ. Mam pač smolo. Big Grin
2. Zabavam se kjerkoli in kadarkoli, ampak po pameti!(tole sicer ne drži čisto 100%, ker imam otroke)
3. Če že "sitnariš". Sem savinjčan. Saj veš, reka Savinja, prava stran Trojan, ta prav pir in ne tista brozga v rdeči piksni itd. V nujnih :!: primerih sem štajerc.
4. Da nimam Z.S. mi sploh ni "potegnlo". Tako kot smeškote, me moraš naučit še tole zrihtat! :wink:
5.Parcele prodajam tako intenzivno, da mi sploh ni jasno, kako še nisi slišal zame! (FURS me bo scuzal:katasterski dohodek, vzdrževanje gozdnih cest in podobna pizd...)
6.Zbegan? Mislim, da si želel vljudno povedat, da sem "ubris.." Če sem jaz to, pa sploh nočem vedet, kaj so drugi. Tule preberem namreč kar precej "ubrisa.." idej.
7. OP mi je obljubil pir! Se bom že na licu mesta dogovoril glede intermezza. Ni panike. Lahko pa prideš pomagat kosit.( na zdaj sem pa mal žleht) :mrgreen: Pir, (ta prav) bom za tebe prinesel jaz! Big Grin

P.S.Če te še kaj muči, pa vprašaj! Aja: kako mi gre z dretjem po forumu? Je bolje? Pohvala je zaželjena! (ni pa nujna). Hinavščine namreč ne prenašam najbolje.

P.S.S. @alless!!!! Bo kaj s tistim obljubljenim pivom?????
@simek pri prvi možnosti Wink
@alless84, prvo :!: priložnost si že zamudil! Je pa res, da v tem letnem času, trava hitro raste in bo kmalu druga priložnost. :mrgreen: Bom danes "sklepal" in nabrusil koso! Tiste novotarije, po imenu "laksarca", tako ali tako nimam.
Te pa opozarjam, (dobrobit forumašev mi je pomembna) da z povabilom ne odlašaš predolgo! Višja kot je trava, več fizičnega napora zahteva,s tem pa se poveča potreba po ..... ( no saj veš po čem).

P.S. Skrajni čas je za malico! Tist pir, dva, ali pa tri, pa sem si danes že zaslužil! 8)
@simek komplet sem bil službeno odsoten...
No drugače pa ko bo možno si vabljen na pir Big Grin
Tudi jaz imam podobno vprašanje: sosed ima služnostno pot čez naše dvorišče do njegovega travnika. Je tudi nemogoče sorte. Nikoli mu nisem težil če kaj blata nanosi na asfaltno dvorišče, tudi ne če bo kaj prispeval ko smo asfaltirali in podobno. Ker pa je dvorišče majhno (imamo tudi mi kmetijo) moram večkrat na tej poti začasno parkirati kakšen priključek ali traktor. In zgodilo se je da ravno takrat pride on s traktorjem in ni mogel skozi. Seveda sem mu umaknil traktor, da je lahko šel naprej, ampak za malo se mi pa zdi, da me je še ozmerjal, da nimam kaj tam parkirati, ker ga oviram. Se strinjam, da bi bilo drugače, če on cel dan nebi mogel skozi, nekaj drugega pa je če dve minuti počaka, da se umakne ovira...
Podobno je bilo ko smo služnostno pot prekopali zaradi odvodnjavanja meteornih vod, en dan je trajalo...je kompliciral do amena.
Torej kako je s tem v takšnih primerih v praksi, sem suženj nekomu na svojem ali imam tudi kakšno pravico?
A ima ta sosed možnost do svojih zemljišč po kakšni drugi poti? Če ja, ti predlagam obisk pri odvetniku, da ti pove kakšna je možnost odprave služnosti.
Pri nas je pa druga težava, imamo priposestvovano služnost, katero želimo mi urediti zaradi blata, pa lastniki ne pustijo. Že sedaj vsaj 3x letno parcelo pokosimo (mi sploh ni težko, samo, da je urejeno). Lastniki (priseljenci) pravijo, da naj jo odkupimo in nas označujejo staroselci. Služnostno pot cenijo po gradbeni parceli (100eur+), namreč so jo oni tudi plačali. Poskusil z lepo besedo se dogovoriti... pa brez uspeha. Bil napaden, kako si to predstavljam, da "hočem" njihovo zemljo.
Ta pot je edini dostop do zemljišča. Služnost ni vpisana v ZK, a so ves čas vedeli, da obstaja in so jo tudi odmerili. Kaj lahko storimo, da se uredi, saj ne morem dostopati do svojega zemljišča, ne da bi potem umazal glavno cesto?
Ja... kupiš a ne? In imaš mir! Še kosit ne smeš! Na tujem...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
kranchan, pot do urejene "poti" je relativno uhojena, ampak zna biti bolj boleča, kot si v tem trenutku predstavljaš. Če trenutno služnost še ni vpisana, obstaja postopek, s katerim se to doseže. Pomagal ti bo odvetnik, postopek se izvede preko sodišča.
Ampak:
- odvetnik in sodišče ne delata zastonj
- postopek traja, lahko tudi leta
- če uspeš, to še vedno ne pomeni, da boš dotično pot po svoje urejal in "asfaltiral"
- lastnik zemljišča ima pravico, da ob vpisu služnosti zahteva odškodnino
- teoretično se ti lahko zgodi, da sodišče ne ugodi tvoji zahtevi, kaj potem???

Jaz bi rekel, če imaš možnost odkupa, jo izkoristi. Da ne bo slučajno oni "priseljenec" tisto parcelo prodal kakšnemu "južnjaku", iz čiste zlobe...

L.p., Kloko
Pozdravljeni

Imam vprašanje, če ima kdo izkušnjo. Preko moje parcele ima sosed služnostno pot do svoje hiše. Na to pot je položil asfalt brez, da bi kaj vprašal. To me niti ne moti.
Moti pa me, da je položil asfalt tudi na del parcele, kjer nima slušnosti.

Zanima ne kakšen je postopek, da se asfalt iz parcele odstrani. Je potreno tožit, ali obstaja krajši postopek?

Hvala za morebitne odgovore
Najhitrejši je, da ga sam odstraniš.
malo daljši je, da se s sosedom zmeniš da ga odstrani on. Kar bi bila tudi najboljša opcija.

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »