Objave: 3333
Teme: 43
Ocena:
31
:lol: :lol: :lol: Citat:@Tody glej, seveda so vse okoli nas "kreteni". Povsem možno je da se je @alless84 napačno lotil pogovora. Morda je zahteval, pogojeval, grozil z zaprtjem ceste itd. Morda je v tej zgodbi @alless " kreten". Druge plati medalje namreč ne poznamo!
Brez dogovora tole ne bo šlo. Ima pa "pravo" odgovor tudi na tole. In v tem kontekstu je tista 1m visoka trava tvoja, kmet pa ima pravico služnosti. Jaz prava ne bi vlekel v zadevo. Tiste tvoje skale in ograja bodo pa tako ali tako samo zakomplicirale zadevo. Morda pa se dogovorita" enkrat letno jaz, ti prineseš pa pijačo, enkrat pa ti, pa jaz poskrbim za žejo" ?
P.S. Verjamem da ti @alless84 nisi takšen kot sem napisal. Podal sem samo komentar in namignil, da ni vse nujno tako kot vidijo drugi.
Deluješ kot olje v solati. Ja, za prepir sta potrebna vedno dva. Jaz imam skoraj podoben primer. Tudi preko moje parcele poteka z nakupom parcele pridobljena služnostna pot na pašnik nekega kmeta. Ker na parcelo hodim občasno in poleg trave na tej poti raste trava tudi drugod, sem se s kmetom pač dogovoril, da mi travo pokosi in poleg tega, mi je dovolil, kadar organiziram kakšen piknik, lahko avtomobile parkiram na poti ob njegovem pašniku. Dejstvo je, če si prišlek, je tvoja naloga, da najdeš z domaćini skupni jezik (to sicer velja na vseh nivojih). Če pa zapneš, četudi mogoče imaš prav, boš potegnil kratko, tako ali drugače (v tem primeru te tudi pravo ne reši).
Objave: 258
Teme: 11
Ocena:
0
Izgleda, da nisi ravno rojen na vasi??  no saj to nima veze.... pri nas tudi travnike kosimo spodnji in zgornji breg + dostopno cesto... ceprav nebi rabil... ampak nekdo mora... ce se hoces pričkat se lahko hitro... v tem času bi pa ti lahko že pokosil tisto travo ko isces “ modre “ odgovore.( pa ne stojim na strani kmeta )  )
Objave: 1905
Teme: 8
Ocena:
0
Življenske izkušnje @mirator, življenske izkušnje. Sem se sodišč, upravnih enot in občin nagledal za 3 življenja. Se bom moral reinkarnirat, da pridem na povprečje.
Zdaj pa k dejstvom in rešitvam.
Dejstva:
Parcela in trava sta tvoji!
Kmetu moraš omogočit služnost!
Če je pot v uporabi že 40let in ni možnosti druge poti, je nevpis služnosti nepomemben.
Rešitev:
S kmetom se dogovoriš o košnji!
Travo lahko pokosiš sam!
Če ni volje za košnjo(v naravi ne vem kako tole izgleda), lahko zmešaš 10l totalnega herbicida in travo uničiš( da ne bo čez nekaj tednov vprašanje na forumu" pomagajte, dež spira zemljo")!
Če imaš višek denarja, lahko naročiš JCB-ja odkoplješ 5ocm ,nasuješ tampon in povaljaš.
Če denar še vedno ostane, poliješ še asfalt.
Point:
Kmetu v osnovi "dol visi" kakšna je ta pot. Kaj pa tebe moti, pa je druga stvar.
P.S. Ti je Matjaž povedal najlažjo pot. Se zna zgodit, da bodo tvoji otroci skregani s temlem stricem še čez 30 let. Pa ne bodo čisto dobro vedeli zakaj. Ta pot bo do takrat že pozabljena. Upam, da rešiš. PO PAMETI!
Ocena:
31
Ker si svoj post objavil takoj za mojim, upam da ne misliš mene. Je pa vseeno biti potrebno pošten do razmišljanja OP in zadevo posplošiti.
Če je nekaj v moji lasti in od te lastnine plačujem davke (naj vsak zase pomisli), potem pa od te lastnine nimam nobene koristi ampak celo obveznosti. Roko na srce, ga ni junaka ali mogoče dobrotnika, ki bi mu bilo vseeno. Za služnost je pač potrebno plačati odškodnino. In služnost se konec koncev, da tudi prekiniti.
Sicer tole košenje trave je res malo mimo, če hočeš zaščititi svojo živo mejo, je to pač vzdrževanje žive meje. Rešitev bo samo odkriti pogovr s kmetom, da mu ni samoumevno dana pravica do služnosti ampak da to za sabo povleče tudi ali finančni vložek ali pa vzdrževanje. Samo to se je potrebno dogovoriti najprej v prijateljskem dialogu.
Seveda je pa še drugi vidik. Tudi kmeta je namreč potrebno razumeti, če je 40 let uporabljal to pot in mu ni nihče težil, kaj pa je sedaj drugače? Celo vidim problem, priposestvovanja poti, na kar pa lahko zaide pravna pot.
@simek, si me s svojim postom prehitel, zato prvi stavek ni namenjen tebi ampak predhodniku ostalo pa mislim, da sva kompatibilna.
Objave: 1472
Teme: 4
Ocena:
0
simek Napisal:Življenske izkušnje @mirator, življenske izkušnje. Sem se sodišč, upravnih enot in občin nagledal za 3 življenja. Se bom moral reinkarnirat, da pridem na povprečje.
Zdaj pa k dejstvom in rešitvam.
Dejstva:
Parcela in trava sta tvoji!
Kmetu moraš omogočit služnost!
Če je pot v uporabi že 40let in ni možnosti druge poti, je nevpis služnosti nepomemben.
Rešitev:
S kmetom se dogovoriš o košnji!
Travo lahko pokosiš sam!
Če ni volje za košnjo(v naravi ne vem kako tole izgleda), lahko zmešaš 10l totalnega herbicida in travo uničiš( da ne bo čez nekaj tednov vprašanje na forumu" pomagajte, dež spira zemljo")!
Če imaš višek denarja, lahko naročiš JCB-ja odkoplješ 5ocm ,nasuješ tampon in povaljaš.
Če denar še vedno ostane, poliješ še asfalt.
Point:
Kmetu v osnovi "dol visi" kakšna je ta pot. Kaj pa tebe moti, pa je druga stvar.
P.S. Ti je Matjaž povedal najlažjo pot. Se zna zgodit, da bodo tvoji otroci skregani s temlem stricem še čez 30 let. Pa ne bodo čisto dobro vedeli zakaj. Ta pot bo do takrat že pozabljena. Upam, da rešiš. PO PAMETI!
Ni čudno, da pade tak komentar, nekdo pa še aplavdira.
Ja, nič nas ne more presenetiti.
Ocena:
31
Mogoče se bom spet popraskal, kjer me ne srbi, ampak sem se našel pod aplavdiranjem.
Lej, tak komentar je kar na mestu. Dejstvo je, da imamo vsi enega velikega notranjega sovražnika in to je naš ego. In če hočeš reševati nekatere stvari, ki so utečene že nekaj let, tebi pa naenkrat (sedaj niti ni važno, ali si prišlek, ali ti je pač prišlo do živega šele sedaj) v smislu nadaljnjega sožitja, potem se je potrebno zateči k pozitivni taktiki. Pozotivna taktika pa je povsem iskren pogovor, najprej korak nazaj in odločen korak naprej itd. Mislim, da se razumemo.
Objave: 1472
Teme: 4
Ocena:
0
V bistvu komentiramo.
Ponavadi naj bi bilo pozitivno in dobronamerno.
Namen je tak.
Kršimo ga vsi, tako ali onak.
Objave: 2644
Teme: 76
Ocena:
5
boris64 Napisal:No, Taav, če si s kmetov potem boš dobro vedel, da s kmeti ni dobro zapenjat.Pravo v teh okoljih deluje nekoliko drugače...Me prav zanima, kaj bojo na občini rekli
....In kako se bo končala ta basen.
Take imam najraje. Ta tema je zelo podobna nekim temam o zlivanjih "kmetovih greznic po njivah pred dežjem".
Seveda bi vi "kmetje" s kombajni vozili po tujem, obračali tam, stroškov pa ne imeli nobenih.
Mi smo svoje "kmete" pri nas na kmetih vzgojili na način, da se je sesula 4 meterska kanalska cev, preko katere je dostop na naše njive in travnike (betonska cev, fi 80 cm, 4 komadi po 1 m, ob krajeh zabetonirana, preko pa šoder) ravno takrat, ko nas ni bilo na naši kmetiji. Mimo pa ne moreš, ne levo ne desno. Pa da ne rečem, da niso imeli dostopa. Seveda so ga imeli, po svojih zemljiščih, so pač morali narediti par kilometrov več.
Ko smo zadevo pričeli sanirati, smo zahtevali, da vsak od uporabnikov "nevpisane služnosti" poravna svoj delež, s tem, da mi zgolj organiziramo zamenjavo in zasutje. Saj so se cevi polomile zaradi njihovih traktorjev, cistern, kombajnov, ...
Od takrat imamo mir pred "prepametnimi kmeti".
Vidiš, dragi boris64, tako deluje pravo na kmetih pri nas v Prlekiji.
Avtorju teme: zemlja je tvoja. Če te trava moti jo pokosi ali pa jo pusti. Uporabniku pa pošlji dopis, da ti ne boš trpel njegovega nevzdrževanja poti do njive. Seveda pa, kot je pri nas v navadi, stopi do odvetnika, pa se pogovorita, če nisi v takšni poziciji, kot sem ti našo opisal.
Taav, se popolnoma strinjam s tabo. Nihče ni dolžan trpeti malomarnosti drugega na svojem. In verjetno je bila služnost pred 40 leti je bila pričeta za volovsko ali konjsko vprego in lojtrnik, kasneje traktor (IMT, Zetor, ...) in voz, ne pa za 3 metre širok kombajn ...
Ocena:
0
@SinAbi, od nas treh( mirator, simek, sinabi), si v bistvu edini, ki ga kršiš. Tak ali onak. Je @mirator kar lepo povedal.
Taktika velikega ega in napadalnosti sicer "vžge" v večini primerov. Dokler ne naletiš na nekoga z enakim,ali večjim, bom rekel egom, (pravzaprav pa vstavi po želji) Če bosta imela dovolj ega, se lahko preganjata leta. Pa ne samo po sodiščih.Bosta šla čez drn in strn. Pa kakšna lopata ali sekira se tudi hitro znajde v roki.
Jaz vem, da sem mu želel samo pomagat. Če pa mu bo EGO to dopustil, pa ne vem.
P.S. Sem samo poudaril! Da ne boš @mirator skočil.(jebela cesta, še vedno ne znam prilepit smeška)
Ocena:
0
@Johan_R, v bistvu ste se vi s kmeti dogovorili. Sem mu predlagal kaj drugega? Kot razumem "vaši" kmetje še vedno vozijo po vaši zemlji, kljub možnosti dostopa po drugi poti?
Tisti del o vzgoji bom pa rajši preskočil. Je tule malce vprašljivo kdo je koga vzgajal.
Ocena:
31
simek Napisal:P.S. Sem samo poudaril! Da ne boš @mirator skočil.(jebela cesta, še vedno ne znam prilepit smeška)
Seveda skačem pa še salte delam vmes :lol: :lol: :lol: (ja, kje so tisti cajti).
Kot sem ti že rekel. Pojdi v napredni urejevalnik. In kako za boga prideš vanj :mrgreen: ?
Simpl.
Pod pravokotnikom v katerega vneto pišeš svoje pripombe, piše "napredni urejevalnik". Klikneš gor in si že v večjem pravokotniku ob njemu pa smeškotov, da se ti smeje celo noč. Na vrhu se ti pojavijo še druge možnosti, med katerimi je tudi črka B, ki pomeni bold(krepko).
Ocena:
0
@mirator. Vneto pišem? Ti mene zaje...š? Si ti kaj pogledal svojo številko?(saj veš, uno tam pod nickom in ne EMŠO) Kar pa se smeškotov tiče: ali se kaj vidi ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ocena:
0
Ni treba odgovorit. Se vidi . Hvala za napotke.
Objave: 258
Teme: 11
Ocena:
0
@ mirator: ni bilo namenjeno tebi... mi telefon ni refreshal tvojega posta... Kar se pa sodobnih traktorjev tiče ni čisto nobenega problema ( avtocesto ne bodo delali čez vas, da se bodo lahko kmetje vozili brez poškodb cipres...) če je človek na mestu in se da z njem kaj pomenit. Če dobiš " Bika " bolje da pokosiš sam, če je pa človek, bo pa tudi sam poskrbel, da nekaj premakne v obojestransko korist.
Objave: 2644
Teme: 76
Ocena:
5
simek Napisal:@Johan_R, v bistvu ste se vi s kmeti dogovorili. Sem mu predlagal kaj drugega? Kot razumem "vaši" kmetje še vedno vozijo po vaši zemlji, kljub možnosti dostopa po drugi poti?
Tisti del o vzgoji bom pa rajši preskočil. Je tule malce vprašljivo kdo je koga vzgajal.
Simek, seveda smo se dogovorili. Po štirih tednih.
Tudi "naši" kmetje niso želeli nič slišati o vzdrževanju poti. _ebalo se je njim, če so malo izven kolesnic peljali, ko je bilo mokro. So šli pač po travniku ali njivi. Košnja ceste sploh ni bila problem, opravili smo jo z levo roko, ali pa celo moji ali sestrini otroci, problem je nastal, ko smo želeli, da se cesta "ojača" in se navozi šoder, da se po mokrem ostane na cesti in ne gre v travnik ali njivo.
Mogoče me je pri uporabi termina "vzgoja" malce zaneslo. Bolj pošteno bi bilo zapisati, da smo jih imeli poln k...c, dogovoriti se ni dalo, ... potem pa po domače. Saj smo na svojem, a ne?! Kaj bi jim pa pomagal pravnik, odvetnik? Služnosti za takšno mašinerijo ni, dotikat se mojega ne smejo, ... lahko traja leta, da se dogovorimo.
Seveda na njihovo pobudo in STOŠKE!
To je slab ostanek socializma ... razmišljati, saj je vse naše.
Kako so se vse štiri cevi sesule, nam še danes ni jasno. Po moje preveč težka mašinerija, pa razpoke v betonu, mogoče celo kakšnja luknja, ... :twisted:
|