Nepremičnine > Finančna plat
Nakup nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup nepremičnine
#1
Pozdravljeni!

S partnerjem sva začela razmišljati o tem, da si začneva ustvarjati nekaj kar bo samo najino, vendar bi želela še tukaj malo povprašati za mnenje, nasvet, karkoli, kar bi dvema mladima omogočilo odhod na svoje.
Naj začnem tam kjer moram - oba sva zaposlena, moj prejema neto 1200eur plače (določene mesece to variira do 1500 ali 1600eur, nikoli pa pod 1200eur neto), jaz sem pa trenutno eno leto zaposlena z minimalko, podaljšujejo mi na tri mesece, kot vsem drugim v mojem teamu, vendar sem prej že imela zaposlitve v Avstriji s 1000eur plus neto dohodka. Trenutno sem pač v tej službi, ker mi zaradi mobilnosti predstavlja manjšo oviro, a sem bila prej v službah z višjo plačo (so me pa manj veselile), zato tudi tako kot sem zdaj ne bom ostala leta.
Torej, zatakne se pri tem, ker nimava skoraj nič prihrankov, vsaj ne v zneskih, ki bi lahko predstavljali polog pri nakupu hiške (cca 100m2 - montažne), banke pa 100% financiranja ne omogočajo. Koliko let bi realno gledano s takima plačama in brez otrok (ob kreditu za avto) morala varčevati, da bi imela za polog za neko manjšo hiško, ki bi stala do 100 000eur na ključ? Parcele ne bi rabila kupovati, saj bi zidala na obstoječi domači parceli staršev.
Najin znanec oz. bivši sodelavec mojega partnerja sicer trdi, da sta pri eni banki pri nas dobila 100% financiranje brez pologa na hipoteko, a jaz tega nekako ne verjamem. Kredita naj bi bilo manj kot 400eur mesečno.

Kljub temu, da se oba bližava 30. letu in da sva zaposlena že nekaj let, sicer ne v istih službah in tudi ne za nedoločen čas (samo moj je za nedoločen čas), me preseneča kako je vsako leto težje priti do nekega lizinga, kredita ipd., tudi za najosnovnejši kredit, kaj šele stanovanjski. Na drugi strani pa srečujem stare sošolce, znance idr., ki imajo oba po minimalca ali vsaj eden minimalca, drug sicer ne, a po možnosti še min enega otroka, pa gradijo hiše itd., se resno vprašam kako jim uspeva. Občudujem jih, po drugi strani pa se čudim kako. Ker si želim da tudi nama uspe nekaj osnovnega, ker nisva neki zgubi brez rednih dohodkov, nisva pa zaenkrat še mogla nekaj konkretnega prihranit (govorim o mkin 5000 ali 10 000 eur).

Kako ste začeli drugi? Poroka ne bova dobila nobenega, hipoteka pa tudi ni ravno mogoča ... ker kdo bo zastavljal svojo nepremičnino za otroke, sploh če nisi ravno v najboljših odnosih s starši.
#2
Kar verjemi znancu oz. bivšemu sodelavecu ampak z rezervo pri hipoteki, vse se da jaz sem celo prestavil na drugo banko takrat ko nisem bil zadovoljen z obstoječo, lahko pa se še vedno prestaviš drugam, s tem da mi je banka poravnala pri prejšnji vse moje obveznosti in nato pri njih urejal vse. Tudi NKBM in SKB nista sedaj slabi priporočam da preverita vsaj pri treh morda celo pri kaki Avstrijski kot en moj kolega.

Torej kakšno varčevanje neki, boš varčevala 30, 40 let? pa boš pol gradila? nah Kako pa misliš da vsi ti naši Slovenci vozijo take avtomobile in delajo hiše? vse je tukaj en velik puf. 95% ljudi vozi na puf, potem veliko jih parcele dobi doma kar je ogromen plus, meni sedaj ravno ta denar manjka ker sem parcelo celo kupil. Rekel bom samo to brez kredita je danes težko kaj narediti, še posebej če moraš še parcelo kupiti.

Mož ima lepo vsoto za osnovo, svetujem pa da tiste 3 mesece nekak dela če je možno tako da se mu bo osnova normalno karseda povečala, recimo namesto 1200€ tam na 1500-1800€ in šele takrat s tremi plačilnimi listi na banko po xy kredit npr za 15 let, nato delate kar pač morate da naredite, če delate v lastni režiji nwm, na ključ? hmm težka, moraš vedeti da je približno toliko kolikor te stane materijal stane še enkrat toliko strošek dela torej kar precej "tako se da okvirno ugotovit", zato resno razmislite pri eni plači o "klasični gradnji" obstaja tolk enih varijant in lahko sami in tudi postopoma gradite kadar vam to čas dopušča "izogibajte se na videz poceni šušmarjem" razen če poznate njihove reference.

Nato potem po ene 5-7 let ali nekje na polovici odplačanega kredita vrnete na banko in z novim kreditom poplačate del starega in ker imate sedaj že objekt katerega imate za osnovo kot kredit na hipoteko in sedaj zgrajen objekt nadgradite z novim kreditom katerega podaljšate na 25-30 let odvisno od vaše zmožnosti raje si vzemite kake 100€ rezerve za kasneje ko boste še kaj jemali kje na obroke.

Tako se da narest ene 3x potem je pa to to. Ko boš pa ti za stalno imela pa lahko kak manjši kredit vzameš za notranjo opremo. Toliko o mojem razmišljanju razen če komu denar na drevesu raste potem pa ne vem Big Grin

Pa še moje mnenje: Raje dam za kredit 100-300€ recimo pa sem na svojem kot pa da mečem denar stran za najemnino katere pa tudi niso nizke npr 150-300€ ali več ja vem različne so najemnine, to je samo okvirno.
Bistvo tega je da v vsakem primeru lahko ostaneš brez vsega, ampak pri kreditu in to da si na svojem ima prednost poleg tega obstaja moratorij če ne gre plačat takoj itd... poleg tega se banka zavaruje prav tako se lahko zavarujete tudi vi. Ampak vseeno raje dam 300€ za kredit kot najemnino, razmisli in vzami v zakup, da v vsakem primeru ni tvoje pri prvem primeru enkrat bo pri drugem pa nikoli Wink

In še ena misel: "Jaz rabim denar danes ne jutri" Wink

O sebi nebi govoril saj sem na slabšem kot vi in z 3 otroki in brez prihrankov prav tako, pa sem kljub temu uspel sedaj narediti hišo tik pred selitvijo in upam da bomo kaj kmalu not.

Podal pa bi še en nasvet, da razmislite o lokaciji gradnje tako da se pozanimate ali vam na tem območju dovolijo gradnjo pritlične enodružinske hiše, namreč to sem nameraval jaz pa mi gradbenega dovoljenja niso izdali brez da nisem naredil podkleteno in tako sem prišel na 3 nadstropno hiško, verjemi normalno pritlično hiško precej poceni gradnjo. Se pravi pritličje in mansarda.
Če bi delal še enkrat bi kupil parcelo, ki se mi je ponujala in naredil 10x9,5m "delati prevelike se ne splača" pritličje in mansarda z protipožarno betonsko ploščo v mansardi, če bi rabil klet ali garažo bi jo delal posebej kasneje ali pa en del garaže povezano z hišo. O tem bi se dalo govoriti.
Pa še ena zadeva da boste prišparali kredit si raje vse papirje urejajte brez kredita zato ker se potem človek kar razvadi in potem denar hitro kopni in najpomebneje je da se vse naredi v rokih ki vam jih dajo, tudi če takrat nimate denarja pa ga recimo dobite 100% kak teden kasneje in se vam slučajno to zgodi si izposodite in takoj vrnite če pa je denar pol pa ni panike važno da se vse naredi v roku.

EDIT:
Pa še ena misel ki se mi je včasih porajala, da bi bilo včasih najbolje da bi si kupil eno lepo stanovanje in bi bil takoj mir in bi vsaj užival in delal druge reči, kot pa da se zajebavam s tem projektom ker nenazadnje vsi nekaj diktirajo kaj lahko in kaj ne smeš kaj je dovoljeno in kaj ne, potem ja en kup kozlarij ki so za vsako področje nekak drugačne in tudi zahtve s tem različne. No sedaj ko sem tako daleč pa je cool. Pa lep pozdrav.
#3
Vse se da ce hoces. Sploh pri vama je lazje ker pravis da sta oziroma dobita parcelo od starsev. Pomembno je ali je ta parcela gradbena, je mogoce ze komunalno urejena. V tem primeru lahko ze v startu dobita kaksno hipoteko na parcelo, vsaj toliko da hiso spravita pod streho. Potem je dosti lazje, kot pravi predhodnik, ko imas ze nekaj za pokazat banki, vzet vecji kredit za dokoncanje. Nekatere banke financirajo 100% vrednost invensticije, mogoce stanovanjski + gotovinski kredit, denar vama izplacujejo po transah, za vsako fazo nekaj denarja, ki ga crpata na podlagi predhodno pridobljenih predracunov.

Z zgodbo, ki si jo napisala tukaj pojdita na banko (vec bank), povejta kako in kaj, ne dvomim da glede na pogoje ki jih navajas, kaj se plac in zaposlitve tice, da se nebi nasla resitev. Lahko pa traja, sploh ce parcela se ni vajina in ce ni grabenega dovoljenja. V tem primeru lahko isceta kaksno hiso v vajini blizini ki je zgrajena do recimo III gradbene faze. Ampak to je ze druga zgodba. Res je, da bi bilo lazje, ce bi imela vsaj nekaj denarja na stran, pa navajas kredit ali lizingza avto, ki ga bo po vsej verjetnosti treba odplacat, odvisno od visine obroka. Med prazniki pripravita vse potrebno za obisk banke po praznikih pa v akcijo, verjamem da nekaj se bo naslo, kar vama bo olajsalo pot k vajinemu novemu domu.
#4
Za 100k hiske ne bo. Papirji, komunalc, priklopi itd... potem pa se montazna. Ce bi rekel 150k bo verjetno se premalo.
Situacija "brez otrok" se zelo hitro spremeni. Sploh ker bo kredit 30 let.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Vzemita si čas in lepo po bankah za 1-2 dni. Midva sva obdelala vse banke v dveh dneh, to pomeni 9-17 sva bila vseskozi na terenu. Smile Na koncu sva zmanjšala na 2-3 potencialne banke, ki so bile najbolj ugodne oz. ki so dejansko dale vedeti, da bo tam možno vzeti kredit do take mere, da bi bila zadovoljna.

Vprašaj kolega na kateri banki je dobil kredit brez hipoteke in idita še tja.
#6
XxRobertosxX Napisal:Nato potem po ene 5-7 let ali nekje na polovici odplačanega kredita vrnete na banko in z novim kreditom poplačate del starega in ker imate sedaj že objekt katerega imate za osnovo kot kredit na hipoteko in sedaj zgrajen objekt nadgradite z novim kreditom katerega podaljšate na 25-30 let odvisno od vaše zmožnosti raje si vzemite kake 100€ rezerve za kasneje ko boste še kaj jemali kje na obroke.

Tako se da narest ene 3x potem je pa to to. Ko boš pa ti za stalno imela pa lahko kak manjši kredit vzameš za notranjo opremo. Toliko o mojem razmišljanju razen če komu denar na drevesu raste potem pa ne vem Big Grin
.

nisem vsega brala, sem pa videla samo tole in vprašanje:
zakaj ne, kar kredita z rastočo hipoteko ali kako se reče. enkrat stroški, enkrat notar, čez par let nobeden ne preverja spet a si po novem kreditno sposoben, niti ne veš kaki bodo pogoji za kredo (obresti ipd).
#7
Hvala vsakemu za pristavljeni "lonec", ste nama vlili malo upanja... Cifra je pač neka okvirna približna, koliko se imava nekje namen zapufati in ker nimava želje imeti velike hiše tako ali tako ne, predvsem iz finančnega vidika, hkrati pa tudi zaradi višjih stroškov vzdrževanja, čiščenja in vsega kar prinese za tem. Moji starši imajo doma toliko m2, da sem že od nekdaj vedela, da jaz česa tako velikega ne mislim imeti na glavi ko bom skrbela zase. Tako da nekaj zmernega, bolj da je smiselna razporeditev prostorov, četudi manj m2, in ker verjetno več kot enega otroka tako ne bi imela, pa še to ne ravno v bližnji prihodnosti.
Malo gledam montažne hiške pri Marlesu in še marsikje, ne izključujeva niti drugih možnosti, vendar gledava kaj bi bilo finančno bolj ugodno za najin žep, določena zaključna dela nama lahko naredi sorodnik, ki je v tej stroki, za določena pa najameva druge ljudi. Dopade se nama ideja o pritlični hiši, ne vem kako se izraziti in če obstaja izraz za to, vendar bi jaz to opisala kot razgibana pritlična hiška v "ameriškem stilu", pa ne mislim na material iz katerega so le-te v ZDA narejene. Ne tiste pritlične hiške, ki so dolge kot vrstna hišica ali hlev, da se tako izrazim Smile Zdaj sem jaz bolj po "češko" to napisala, po domače pač, sva pa še v zgodnji fazi razmišljanja o tem, a dejstvo je, da na svoje morava iti, ker se včasih edino tako vse poklopi. Če se da, je vedno boljše, da si na svojem in da veš za kaj delaš.
#8
Verjetno imaš v mislil atrijsko hišo.

Googel pokaže slike https://www.google.si/search?q=atrijska ... 67&bih=503
#9
Nekaj podobnega, ja. Majhne, prostorsko smiselno zasnovane in z veliko naravne svetlobe.
Tale je recimo en tak krasen primer najine sanjske hiške:
http://www.ziher-hise.si/ATRIJSKAhi%C5%A...na195.aspx
Videti je sicer majhna, vendar ima slabih 200m2, midva bi imela še manjšo, ker večja ko je, dražja je seveda.
#10
Tako atrijsko se kamot postavi za okoli 100k, če plac že imate. Dobro je imet 20k na strani pred začetkom, če ni pač ni.
#11
Tako hiško komot vi naredite kar lepo z klasično gradnjo tako kot sem že omenil, torej preglej si vrste materijalov iz katerih se vse da danes graditi, osebno sem tudi jaz želel graditi tako kot vi leseno, montažno in ne vem kaj še nenazadnje sem uvidel da bo zame cenovno najbolje če grem v lastno režijo in klasiko in tako sam razpolagam kam bo šel denar in komu, torej ne se ustrašiti tega ker se da prišparati tudi za skoraj polovico, pa tudi če le niste tako levi in znate še kaj narest sami. Jaz sem pri svoji hiši ko mi je eden na začetku malo razložil in pokazal popolnoma sam naredil za komplet hišo vso armaturo za temelje in naprej ter kasneje še marsikaj naredil sam tu se veliko prišpara, lahko tudi kaki prijatelji pridejo pomagat zidat kasneje pa vi njim tudi kaj pomagate, ja to se dogaja še danes samo ne toliko kot nekoč. Nekomu nekaj na ključ je za 50% vsaj dražje kot če delaš oziroma razpolagaš sam.
Je pares in priporočam da imata na začetku nekoga kot referenco in kaj razloži, pomaga toliko da vi začnete in verjemi potem bo steklo...
#12
Ja to je res, res pride dražje na ključ ... Jaz sem sicer že pred leti govorila, da klasična gradnja cenovno ni nujno kaj dosti dražja od montažne, vendar so potem vsi večinoma trdili, da ne gre toliko časa in živcev pri montažni. Odprta sva za različne stvari, trenutno sva se komaj dobro začela ogrevati in ogledovati ter informirati naokoli. Vendar sva rekla, da si najprej morava razčistiti z bankami katera nama je sploh pripravljena ponuditi roko pri tem zalogaju Big Grin
#13
Aja, kako pa najti kakšno dobro referenco? Oz. da obrnem vprašanje - kako priti do nekoga, ki ima gradnjo kakršno si bova sama zamislila in bova lahko poizvedela kaj več o izvajalcu in finančnem zalogaju? Te, ki jih poznava midva in so si že kaj zgradili ali še kaj gradijo, je kakšna dozidava/prenova ali nakup že obstoječe nepremičnine, tako da nama njihove reference najbrž kaj dosti ne bi pomagale. Se sicer spomnim ko sem bila še otrok, je prišel takrat en mlad par k mojim staršem (popolna neznanca) in sta ju prosila, če bi lahko kaj več povedala o tem kako so se lotili gradnje oz. kdo je zasnoval projekt itd. Smile A se to še dogaja dandanes oz. a je glupo nekoga tako kontaktirati in malo povprašati? Ker niso vsi pripravljeni deliti cifre za katero so šlo zidat ali pa napihnejo cifre, da se sliši bajnejše.
#14
seveda se to še danes dela. ne gre vse preko maila, kot nekatera mladina danes misli. če kje na poti vidiš kaj, kar ti bo všeč, se le ustavi in v 9/10 primerih boš dobila odgovor. če že okoli cene ne, pa kdo je projektiral ali pa zidal ali karkoli delal.

pa kdaj greš lahko tudi na kake dneve odprtih hiš ali kako se reče. za ideje dobiti, povprašati projektante in nemalokrat izvajalce o tem in onem. povejo veliko, če le vprašaš, to je namen.
#15
No super, hvala, to rabiva ja, da dobi človek neko predstavo kako je stvar potem v praksi in kakšne so bile izkušnje, po možnosti investicija ...


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »