Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Rok trajanja barve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rok trajanja barve
#1
Zdravo vsem,

v sobi se spopadam s plesnijo na zidu. Stara kamnita hiša brez izolacije, v preteklosti slabše ogrevanje, no vse skupaj je postajalo vse slabše, tako da so bili zunanji zidovi od znotraj že precej rjavi in črni namesto beli. Namen sem imel tole uredi že par let nazaj in takrat kupil v Merkurju notranjo zidno barvo (citro limon ali nekaj podobnega), ki naj bi deloma preprečevala nastajanje plesni. No, od takrat do danes je minilo 4 ali 5 let in rok trajanje barve je pač potekel, na embalaži piše da ima rok uporabnosti 18 mesecev. Kanta je še polna in skladiščena v kleti, pa razmišljam ali moram po novo barvo, ali je mogoče tale kljub pretečenem roku uporabna? Katere lastnosti pa sploh izgubi barva po poteku roka?

Sedaj sem problematičen omet prešprical z varekino, dol zbrusil in ponovno prešprical z varekino, ker vsega enostavno ne moreš zbrusit. Sedaj bi kakšne pri tem nastale luknje pokital in prebarval s tole limon farbo.

Hvala v naprej za odgovore.
#2
Verjetno, da se z časom v barvi sprožijo kakšni kemijski procesi in barva ni več enaka kot prej. Bolj točno ti lahko pove kakšen tehnolog pri proizvajalcu, kaj se sploh dogaja in posledice. Popolnoma je pa barva uničena, vsaj kar je vodnih, če zmrzne. Takrat je samo še za na dinos.
#3
Eh, kakšni kemijski procesi! Brez problema lahko porabiš barvo, če le ni zmrznila. Verjetno boš moral dodat malo vode in dobro premešat, to je vse.
#4
Poskusiš z enim nanosom, pa takoj vidiš. Verjetno jo boš pa tako ali tako razredčil, da bo lepše tekla.
#5
Sivka Napisal:Eh, kakšni kemijski procesi! Brez problema lahko porabiš barvo, če le ni zmrznila. Verjetno boš moral dodat malo vode in dobro premešat, to je vse.
Ne bi trdil. Proizvajalec ne napiše zastonj roka uporabe. Da zaščiti sebe, to je jasno, in pa tudi izdelek, kot je barva, se sigurno po določenem času spremenijo neke lastnosti.
Seveda pa prej probaj na manjši površini, kako zgleda.
#6
Še živilom napišejo, da je rok najmanj do ....potem pa na spletu svetujejo prakse ugotovitve užitnosti živilom čez rok uporabe.
Rok je tudi marketinški trik za večjo prodajo in garancijo. Če je tvoj izdelek pravilno skladiščen, ni bil še redčen? ti mora že nos povedat, če je še dober oz narediš preizkus, tako, da ga kanček ustrezno razredčiš, prebarvaš in za dan ali dva probaš njegovo sprejemljivost na podlago.
Ne krivi pa barve ob ponovnem nastajanju tvojih zgoraj omenjenih problemov, če nisi odpravil vzroka za njihovo nastajanje.
#7
Obveščam vas, da moj nos trenutno ne more nič povedat.
#8
kadotr,
bodi hvaležen, da vsaj trenutno. Poznam osebke s trajno zamašenim :roll: na delovnih mestih na katerih je promet -dobiček, odvisen tudi od nevtralnega vonja osebja in ne le od izdelkov...
#9
Ok, hvala bom res probal na manjši površini. Bom pa tudi poklical tale JUB ali Jupol, no kdor koli je pač proizvajalec. Sej vem da bo verjetno njihov odgovor zelo pristranski, ma me vseeno zanima, javim, hvala zaenkat.
#10
Tudi na JUB-u prijazno odgovarjajo, da če je barva pravilno skladiščena in če ni smredeča, je čisto ok uporabna. Problem pa je, da biocidi, ki so v tem primeru dodani, kot sredstvo za preprečevanje plesni, s časom razpadejo. Zato so mi svetovali, da kupim njihov dodatek "jubocid" (v merkurju cca 4€ za 0.5 litra kar zadostuje za 10l farbe) in ga dodam obstoječi barve, ter dobro premešam. No verjetno bo to res najbolj ok rešitev.
#11
Sicer dokaj korekten odgovor, si pa na podlagi odgovora predstavljaš lahko tudi trajanje učinkovitosti dodanih cidov v barvo, če so le ti imeli v embalaži delo, samo sami s seboj, torej 18 mesecev :wink: hec
Za edino preprečitev nastajanja nadloge, pa še enkrat preberi zadnji stavek v enem mojem prejšnjem odgovoru oz na spletu poišči razlago pogojev za njen nastanek in preventivne ukrepe, za preprečitev oz nepotrebno nanašanja cidov na stene.
#12
staro barvo, ne vem, nekaj let čez rok, mislim da jupol, sem dobro premešal, mislim da sem dolil nekaj vode (kot jo tudi sicer) ter prelil skozi ženske žabe - da bi odstranil morebitne grudice. ni bilo niti najmanjše. šla je na steno in tam je še danes ...
#13
Koliko časa zdrži biocid na steni, če ga že v kanti kmalu vrag vzame? Samo vprašam...
#14
Saj če crknjenega prasca pustiš na mestu crkota ga bo tudi hitro vrag vzel, posušen je pa (lahko) dolgo uporaben Smile
#15
ostalo mi je po pol kante barve in emulzije. Vse razredčeno z vodo. Naslednjič bom rabil čez 2-3 mesece. Berem, da se to usmradi. Kaj naj dodam da se ne bo ?


Priložene datoteke
.jpg   Clipboard101.jpg (Velikost: 138,57 KB / Prenosi: 648)


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »