Objave: 160
Teme: 22
Ocena:
0
Obnavljali bomo kopalnico, dosedaj ni imela ventilatorja. Stropna izvedba ne pride v poštev, zgoraj je še ena kopalnica, torej ostane zidna izvedba. Tu pa sem skeptičen zaradi vdora hladnega zraka in kondenzacije. Ventilator ima protipovratno loputo, pa je to dovolj? A je potrebna še ena na zunanji strani? Eni imajo kar odtočno cev ki štrli iz fasade... Svetujte prosim, kateri ventilator in kako vse skupaj izvesti. Pozna kdo koga, ki izvrta lepo okroglo izvrtino v zid?Hvala za odgovore in predloge.
Objave: 381
Teme: 0
Ocena:
0
Na zunanji strani mora biti nekaj kar preprečuje zunanje vplive(mreža, loputa...)
Objave: 160
Teme: 22
Ocena:
0
Torej na obeh straneh, znotraj (na ventilatorju) in zunaj (na zidu), mora biti proti-povratna loputa?
Objave: 8197
Teme: 2
Ocena:
14
Ne. Na zunanji strani (na fasadi) naj bo le tista maska z mrežico, da inskekti ne morejo v cev in da kak ptič ne naredi gnezda v cevi. Če ima ventilator še svojo loputo je to popolnoma dovolj.
Objave: 1341
Teme: 48
Ocena:
6
Ali obstaja kopalniški ventilator ki deluje samostojno kot rekuperator.
Se pravi ga prižgem da mi potegne ven vlago in obenem predgreje vstopni zrak.
Trenutno je luknja 10 fi imam pa še možnost poštemati.
Objave: 1951
Ocena:
1
Taki loputi imam sam že preko trideset let tako na izhodu kopalniškega ventilatorja kot kuhinjske nape z razliko, da je v cevi nape še dodatna protipovratna. Sam plesni nisem zasledil je pa kop. ventilator vezan na uporabo tuš kabine Bi pa dodal par € za tisti ventilator s tipalom vlage. In za normalno delo ventilatorja sem v spodnji del vrat vgradil prezračevalno rešetko.
Seveda obstaja vprašaj strica Googla, da ne delam zastonj reklame..250-300€ kolikor sem zasledil lahko da so ti cenejši...lokalni rekuperator....
Ocena:
14
energetik
Tista zunanja (namenska maska) ima majhne luknjice. Tako da v stanju mirovanja ventilatorja ob njegovih zaprtih loputah ni neke pretirane cirkulacije skozi cev. No, ko pa ti z rekuperacijo zmečeš toliko in toliko ogretega zraka iz bajte je pa to kaj? Ste pa nekateri že res čisto obsedeni z toplotnimi izgubami, toplotnimi mostovi. Za težave vsled kondenzov, plesni pri enem usranem kopalniškem ventilatorju pa do danes še od nikogar nisem slišal, pa sem že 60 let na svetu ob energetsko potratnih in zgubarskih ventilatorjih. Baje pa, da tudi kak padec cevi, pa kaka kondenzacijska posodica precej učinkovito pomagata. Pa sem jih zmontiral stotine. In še nekaj: predlagano "ropotuljo" si kar sam namesti na ventilator. Jo boš tudi dol treščil. Kot da boljših stvari za cev pokrit ni.
Objave: 7262
Teme: 14
Ocena:
53
Nimam rekuperacije.
Kopalniški ventilator imam pa čez streho na koncu ~2m cevi, ki je komplet ovita 10-20cm steklene volne...
Ocena:
14
Ja, avtor je omenil stensko varianto, ki ni primerljiva z tistim, kar imaš ti. Verjetno zaradi vrtanja stene tudi ne ob prostora za nevem kako izolacijo. Po vsej verjetnosti bo šlo za tisto preprosto "kmečko" varianto.
Ocena:
6
Glede na to da obstaja možnost da kopalnice ne bom "mogoče" uspel lepo segreti se zanimam za tako varijanto z rekoperacijo.
Cev za ventilator je skozi zid in na severno stran.
Mogoče je kak uporabnik ki koristi tako varijanto z rekuperacijo?
Objave: 305
Teme: 13
Ocena:
0
Jaz imam v bajti štiri lokalne rekuperatorje od Blauberga. Kaj te zanima?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ocena:
6
Zaenkrat samo kopalniški ventilator z rekuperacijo.
Vklopim na stikalu pri luči in tam tudi izklopim.