Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Lesni črv obupan

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lesni črv obupan
#16
Lep pozdrav vsem, no panika je vendarle popustila, prišel pa sem tudi do zaključka in kar se mene tiče je ta tema zame končana. Kot je rekel cvalsr se še noben cimper ni podrl zaradi črva. Malo sem spraševal okoli sovaščane in niti enega ni, ki ne bi imel črva prisotnega v svojem ostrešju, tudi tisti z novejšimi hišami, ki so cimper sušili v sušilnicah ali pa ga namakali v biocidih. Obrnil sem se na znanca, ki je dr. na področju gozdarstva in predvsem zelo razumen človek. Razložil mi je, da se črvičkom zelo težko izogneš kljub nešteto ukrepom, saj prej ali slej najdejo svojo pot. Tudi če les sekaš pozimi, ko je v beljavi najmanj beljakovin s katerimi se hranijo bubice lesnega črva, ali če ga pripelješ direktno iz sušilnice (sušenje nad 60 stopinj uniči vso golazen) ali pa če celotno ostrešje premažeš z biocidom si s tem samo zmanjšal možnosti za napad, ne pa tudi preprečil. Po toliko in toliko letih namreč tudi kemija izgubi na delovanju pa še zagifta tvoje življensko okolje. Dejstvo je, da te črvički pojejo lubje in beljavo trama, tam je namreč največ beljakovin s katerimi se prehranjujejo črvički (odrasle živali-hroščki namreč ne povzročajo škode) v jedrovino lesa pa ne grejo oz. zelo redko, saj je jedrovina trša, prav tako pa nima toliko hranilnih snovi kot beljava. To je vzrok, zakaj zadeva ni tako nevarna kot sem misllil na začetku. Tudi če pomisliš z zdravo kmečko pametjo ne poznam nikogar, ki bi mu ostrešje zaradi tega zgrmelo na glavo (hujša je vlaga). Nekaj metrov od moje hiše je topler star 300 let, les je črviv že na prvi pogled, pa zadeva še stoji Smile . Torej mora cimper še zdržat 20-30 let, kar se tiče naprej se bo sekiral kdo drug... Smile kar se tiče tekočin, pa bom namesto špricanja in penzlanja raje zlil po grlu hmeljev napitek, bo predvsem manj stresno
#17
Prav imaš, tudi nasveti nekaterih, da je treba takoj vse ostrešje zamenjati, ne pijejo vode :wink: . Zadnji stavek pa mi je najbolj všeč Big Grin .
#18
če se ti ljubi, greš na podstrešje in če slišiš črva ga lahko lociraš in tudi z dletom izsekaš iz lesa.
kupiš kanto ali dve po 50 l silvanolaG in s škropilnico za sadje ostrešje prešpricaš.
S tem boš življenski krog črva zaključil.
Narediš po želji.
Bodo pa črvi uničili samo določene dele ostrešja in nikoli ne celotnega.
#19
Natanko tako. Črv žre beljavo. Ko prešpricas gre tisti milimeter dva not in je kaput. Lahko pa pustiš kot je.
#20
Tudi jaz bi prešpricala z neškodljivim škropivom.
#21
Tole korona virus karanteno sem učinkovito izkoristil in porihtal marsikaj okrog hiše, kar sem odlagal 5 ali več let. Ob barvanju nadstrešnice me je čakalo presenečenje:

[Slika: img202003271218211.jpg]
[Slika: img202003271218321.jpg]

Majhen črvek mi je naredil resno škodo Sad
Izgleda gre za ta stvor:
[Slika: img202004261219281.jpg]
[Slika: img202004261229142.jpg]

Kako sedaj naprej? Pojedeno je vsaj 50% preseka trama. Pa to ni edina poškodba, res, ostale tri so manjše. Verjetno pa sem tudi spregledal kakšnega črva, ki še pridno rije po tramih Sad
Barvanje z zaščitnimi sredstvi se mi ne zdi smiselno, saj so tramovi že pobarvani z zaščitno barvo za les in nobeno zaščitno sredstvo ne bo prodrlo v globino. Zanimivo, ko smo delali nadstrešnico, smo surov les pobarvali z zaščitnim premazom proti insektom in črvom (ne spomnim se več, katero).
Ko sem raziskoval dalje, sem istega črva in hroščka našel še v starem panju hruške na parceli. Potem pa še v tnalu za sekanje....... Verjetno bo še kje Sad Oboje je šlo v dim Smile
Kot izgleda je prva bitja dobljena, ampak me čaka še dolga vojna. Najbolj me je strah, da se ta stvor ne bi preselil v rušt hiše (upam, da ga tam še ni).

Kakšna vaša izkušnja v borbi proti tej nadlogi?
#22
Tale tvoj tram je najprej trohnel, nato se je v njega naselil ta črv. Osnovno škodo ti je naredila voda ali pa je morebiti bil že svež tram znotraj gnil.

L.p., Kloko
#23
Tudi o tem sem razmišljal. Pa sem našel luknjice tudi drugod, v (zaenkrat) še zdravih tramih.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »