Gradnja in obnova > Energijski viri
Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje
Vsak ima malce drugače. Ti imaš "nesrečno" postavitev, nekdo drugi pa mogoče lahko postavi razsmernik kar poleg notranjega razdelilnika in so ti dodatni stroški lahko zelo nizki. Nekateri so že ob graditvi nekako računali, da bodo nekoč na streho dali kolektorje in so položili instalacijske cevi med npr. kletjo in streho, nekdo lahko izkoristi dimnik, katerega ne bo več potreboval, mogoče obstaja kak zračnik...
Če nimaš sam dveh levih rok, sli dobrega kolega/soseda...te to pride toliko, kot je strošek materiala in kakšna malica in pivo/sok za prijatelja/soseda.
Japka je imela ene cudne ponudbe. Nasa je zajemala npr. tudi ozemljitev, kar je treba skopat za kabel pa dve sondi dat v zemljo, v glavnem, en euro ni bil zapravljen vec, kot na predracunu. Resno se mi zdi cudno, kako vas je strah, da SE ne bo delala profita, na drugi strani pa vzamete vecletne lizinge za boljsi avto, pac da se boljse peljes.
za SE mi ni kaj dosti (tudi za "vun bacivaški" avto ne btw) in takrat gledam na stvari drugače, kot če hočem nekaj imeti. takrat se po definiciji stvari ne splačajo in jih ponavadi niti ne rabim. Kar tudi povem, ne bom šla nalagat, kako smotrn nakup je nekaj bil, ker se pri nas ne sme na glas povedat, da trošiš tudi samo zato, ker se ti je tisti moment tako sprdnilo.

sem pa seveda potem tudi občutljiva, ko nekdo meni prodaja, kako se kaj splača vse skupaj, pa npr to in npr ono pa kar izmišljene neke cifre in situacije, ki podpirajo to teorijo, seveda zgolj na teoretski ravni, ki marsikdaj nima veze z realnostjo. ko enkrat rečeš, da se nekaj splača, je to matematičen izračun. ponavadi se neha pri marsikomu, ko je treba dejanske cifre notri dati, pa pogledat kaj kalkulator ven vrže. Pol, ko vsi argumenti popustijo pa seveda pride na plano oni: to je zato, ker si fouš. ta ima sploh veze s tem, kaj se splača in kaj ne.
Ok to so zdaj ene otrocarije, jaz sem govoril na splosno o prioritetah, avto pac kot primer, ker smo Slovenci bolniki, ko gre za avte in jih tricetrt kupuje avte, katerih si itak ne more privoscit...
Primer pa je iz prve roke, brez pretiravanja. Imas pa prav, ce se zgodijo demonstracije po vasi in mi razbijejo streho, je konec veselja, tak da neko tveganje vseeno je.
Ali se splača ali ne SE, bomo z gotovostjo lahko debatirali čez 10 let. Tole sedaj je brezplodna debata med verujočimi in neverujočimi. Namen teme so izkušnje. Meni se bo mogoče SE izplačala po 15. letih. In kaksne so izkušnje? 
V 3 letih in pol 2 okvari. Ena ni povzročila izpada elektrarne, pri drugi je odpovedal optimizator, torej en kolektor ni delal. Na srečo pozimi, ko izplen ni velik. Vse je v garanciji in brez stroškov zamenjano. In ja, izračuni držijo če ni okvar in ni toče. Tukaj je tudi država in elektro lobi ,ki si lahko izmisli kak nov nesmisel. To je torej riziko v katerega greš zavestno.
Sam porabim 15 do 20 % proizvedene elektrike v danem trenutku. Na letni ravni sem pa malo v plusu. Torej teoretični  izračuni izplena držijo in se do sedaj vsako leto malo povečajo , ker je vedno več sonca. 
  Lep pozdrav vsem , ker vsi imate lahko prav.
(18.9.2020 ob 17:46)Blue30 Napisal: Ok to so zdaj ene otrocarije, jaz sem govoril na splosno o prioritetah, avto pac kot primer, ker smo Slovenci bolniki, ko gre za avte in jih tricetrt kupuje avte, katerih si itak ne more privoscit...
Primer pa je iz prve roke, brez pretiravanja. Imas pa prav, ce se zgodijo demonstracije po vasi in mi razbijejo streho, je konec veselja, tak da neko tveganje vseeno je.

Je pa še vedno vprašanje kaj je ceneje- ali ti razbijejo panele ali pa streho, če ni panelov na njej? Še posebej, če medtem dežuje Angel Angel
V vseh primerjalnih debatah se vedno znova pokaže dejstvo, da je vsaka stavba/parcela/lokacija/situacija unikat. Nekomu se zato SE splača, drugemu pa ne, enako kot pri TČ, EV, izolaciji fasade in še kje.

Sam si kot zagovornik teh stvari želim le to, da bi si vsak zase čimbolj realno preračunal, koliko se mu stvar izplača. Nič nimam na primer proti JaBK, ki si je stvar preračunala in se pač v njeni situaciji ni izšlo. V bistvu načelno raje vidim, da ima varčno hišo, kjer se SE ne splača, kot da bi imela potratno hišo, kjer bi se SE splačala. To, da se bolj splača biti večji porabnik, je pač ena od slabosti sistema neto meritev, in se nikakor ne strinjam z uporabniki, ki decembra večajo porabo samo zato, da porabijo presežke. Se mi pa ne zdi sporno večanje porabe elektrike, če to izpodrine druge energente - torej nabava TČ in/ali EV v kombinaciji s SE se mi zdi povsem smiseln predlog.
Zdravo,
Kar veliko je podjetij ki ponujajo samoskrbo in elektrarne.
Zanima me ali je kdo šel v nakup preko spleta in samogradnjo...
Hvala LPJ


Skok na forum:
Zadnje novice

Tiki z novo globalno vizijo še močneje na tradicionalne trge
15.09.2020 ob 10:26:54
Tiki z novo globalno vizijo še močneje na tradicionalne trge
Spoznajte novo generacijo toplotnih črpalk Tiki. Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »