Gradnja in obnova > Energijski viri
DEBATA no. 2 - poraba kwh (če se da) za ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DEBATA no. 2 - poraba kwh (če se da) za ogrevanje
Vsem ne dela osnovna logika...pač tak je ta svet, tudi s takimi je treba živet.
Iz trgovine vedno pridem z eno dokaj polno vrečko, k sreč mi logika dela tolk, da nimam 9 vrečk za 9 artiklov, eni pa pač nosijo 9 vrečk, zato pa je tko kot je.
Mi gre že kar na bruhanje ob tako pametnih odgovorih in nakladanju raznoratnih strokovnjakov s področja energetike ki ne razumejo osnovnih energetskih pojmov- prvi postulat termodinamike?, malo jih osnovnošolska matematika zeza, pa še z zdravo kmečko logiko so skregan.
By, by do konca januarja ko javim porabo in stroške po moji računici, da vas malo zdražim z mojim hibridom Big Grin
Ti imaš po prebranem težave sam s sabo, težko boš koga "zdražil" s svojimi idejami.
Citat:O čem ti to? Z 22,5kWh štroma je moja TČ pridelala v teh razmerah cca. 65 kWh toplote.

15kg briketov ima nekje 70 kWh toplote.

Torej s TČ sem 65kWh toplote pridobil z ~2,3€, pri peletih bi porabil 4,3€.
Ob veliki predpostavki, da bi 100% toplote prenesel na vodo. Verjetno takega peletnega kotla ni. Torej lahko računaš, da so peleti vsaj 2x dražji na kWh toplote v ogrevalni vodi.
 Vidim, da se je kar burna polemika odprla ob tem mojem razmišljanju.
Zdaj v tvojem primeru nisem ugotavljal, kašen je prihranek TČ črpalke napram  peletom ampak zgolj preprost laičen izračun, da je tebe ogrevanje v teh 24 urah stalo pol vreče peletov, pod pogojem, da je cena kwh ure 0,11 eura z DDV.
Moj natančni izračun je sicer pokazal, da po trenutni ceni pri Gen i kot jo imam sam, je natanko 0,104 eura z DDV.
Obrazložitev, od kot nam te cifre, smo imeli bogato razpravo že kakšnih 5, 6 let nazaj. 
Konkretno bom obrazložil na svojem primeru. 
Ko sem se leta 2012 odločil za prehod ogrevanja iz KO na TČ, sem imel priključno moč varovalk 3 x 20 A in 7 kw obračunske moči. Z priklopom toplotne črpalke se pri meni to nič ni spremenilo. Ostal sem na istem. Fiksni stroški, ki jih plačaš v vsakem primeru, ne glede na to ali imaš samo eno žarnico so vedno enaki.
Fiksni stroški so: obračunska moč, prispevek za PTE + OVE, skupaj prispevki (trošarina), samo trošarina, mesečno nadomestilo 100% sonce. Gen i nam daje dodatno eko popust 1 euro in še minimalen popust na neke skupne ugodnosti.
Vse zgoraj našteto se ne upošteva, ko gre za porabo z toplotno črpalko.

Glede teorije, več pokuriš cenejši je kilovat, pa to velja za tisti del potrošnje, ki je nujen (žarnice, tv, hladilnik, pečica itd). Tukaj pa se kilovat lahko viša ali niža, ker so pač na to vezani fiksni stroški.
Citat:Zdaj v tvojem primeru nisem ugotavljal, kašen je prihranek TČ črpalke napram  peletom ampak zgolj preprost laičen izračun, da je tebe ogrevanje v teh 24 urah stalo pol vreče peletov, pod pogojem, da je cena kwh ure 0,11 eura z DDV.
Aja, zdaj razumem, ja štrom za TČ me je stal toliko kot pol vreče peletov, le da bi te pol vreče dalo od sebe pol manj toplotne energije.


Skok na forum:
Zadnje novice