Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Sporazum o oblikovanju etažne lastnine

Ocena teme:
 • Glasov: 0 - Povprečje: 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Sporazum o oblikovanju etažne lastnine
#1
Zdravo vsem skupaj!

Potreboval bi "vzorec" sporazuma o vzpostavitvi etažne lastnine, po možnosti prilagojenega dvostanovanjski družinski hiši, lahko pa tudi za večstanovanjski objekt. Doma bi tole radi izvedli, prišli smo do vpisa stavbe v kataster stav, zdaj nam pa manjka še finalna faza in bi rad videl, kako tak sporazum sploh zgleda.

Če je kakšna dobra duša, ki je šel to že skozi in mi posreduje vzorec, bi bil zelo zelo hvaležen!

Rade volje dam za pivo, kavo, sok... Smile
#2
Verjetno bo to posel za geodeta in ali odvetnika. Če se ne motim so potrebne tudi izmere in elaborat o etažni lastnini.
#3
Živijo.
Kot sem napisal smo hišo že vpisali v kataster stavb, torej je geodet svoje že naredil (parcelacija, elaborat za vpis v kataster stavb), GURS je stavbo z deli (stanovanji, ki predstavljajo bodoče etažne lastnine) že vpisal v kataster, v ZK so tudi že "razdeljene" parcele. Sedaj moramo le še pravno-formalno razdeliti lastništvo, na način da ni več solastništva in urediti razmerja med etažnimi lastniki.

Delam torej na:
- Sporazumu o oblikovanju etažne lastnine in
- Pogodbi o razdružitvi solastnega premoženja.

Odvetniku lahko dam 1000 €, da mi te pogodbe pripravi. Lahko pa se potrudim in na osnovi vzorcev pripravim pogodbe na 90%, potem mi jih pa odvetnik za 200-300 € le še pregleda in po potrebi dopolni.

Torej še enkrat, če je kakšna dobra duša, ki je šel to že skozi in mi posreduje vzorec pogodbe sporazuma o vzpostavitvi etažne lastnine in ureditve medsebojnih razmerij med etažnimi lastniki, bi bil zelo zelo hvaležen! Tudi razdružitvena pogodba je dobrodošla, čeprav je ta bolj enostavna in rabin preveriti le nekaj formulacij (da je pravilno in jasno napisano kaj se po razdružitvi vpiše v ZK).

Hvala še enkrat!
#4
ti pošljem na zs samo da podatke izbrišem
#5
Car! Hvala. Od kod si?
#6
Imaš ZS. Ne znam pripeti word dokumenta Smile
#7
Pozdravljeni,

Mene pa zanima, če ste bili uspešni pri izvedbi postopka oblikovanja etažne lastnine in če bi bilo mogoče, da bi tudi meni na zasebni mail posredovali vzorec sporazuma o oblikovanju etažne lastnine.

Za prijaznost se vnaprej zahvaljujem,
#8
In potem se čudimo, ko so problemi in težave. :mrgreen:

Če je nekaj "copy-paste" in je za nepremičnino "A", bilo OK, ni nikakor ne more biti enako za nepremičnino"B". Razen v primeru da sta 110% popolnoma enaki. Nepremičnini mislim. 8)
#9
Je pa prišparal pri odvetniku 9,37€.
#10
Mi smo lani hišo razdelili po etažah. Uspešno. O razlogih rajši na bi.
Nasvet je samo: notar.
Razrešil vse različne poglede na delitev stroškov in na koncu poskrbel še za vpis v ZK.
#11
hisamiha Napisal:Je pa prišparal pri odvetniku 9,37€.

Pri katerem odvetniku? Pri tistem, ki je ponudil naresti sporazum za 150 € in po 2 mesecih javil, da je prezaseden.. Ali pa pri vseh tistih, ki se niti javili niso?

Morda pri temlje notarju?
Citat:Notarska pristojbina za ureditev etažne lastnine bi znašala približno 750,00 EUR, pogodba o razdružitvi solastnine pa okoli 250,00 EUR.

Samo v info.
- Pogodbo o razdružitvi solastnine sem, s pomočjo vzorcev na internetu, sestavil sam. Nič posebnega, v resnici.
- Sporazum o vzpostavitvi etažne lastnine in ureditvi medsebojnih razmerjih, ob pomoči vzorcev in prijazne forumašice, tudi. Kar zahtevno...
 • Overitev pogodbe o razdružitvi in vložitev ZK predloga pri notarju: 52 € + 92 €
 • Overitev sporazuma o vzpostavitvi etažne lastnine in vložitev ZK predloga pri notarju: 52 € + 120 €
 • Potrdilo o namenski rabi zemljišča: 23 €
 • Skupaj strošek: 339 €
 • Prihranil: 661 €

@hisamiha, zate mogoče "Mickey Mouse" money, zame pač ne.

@papez46, se strinjam. Ni za vsakega. Recimo, da sem med "bolj veščimi" kar se teh stvari tiče in mi je ratalo, večina vsega tega sama verjetno ne bi mogla speljati. Se je treba tudi v zakonodajo poglobiti in razumeti postopke. In jim nebi tega priporočal. Poleg tega, sem se jaz vmes boril (in več kot pol leta čakal) z banko, ker sem rabil pridobiti še njihovo soglasje po 108. členu SPZ. Na mojo srečo so na koncu popustili. Pa še zaračunali mi nič niso. Aleluja.
#12
Bravo. Kot si sam napisal, ratalo ti je (pri čemer je potrebno opozoriti, da trenutna odsotnost zapletov še ne prinaša zaključka, da je z EL vse b.p.) tudi zato ker si očitno spreten. Vsi niso.

Si pa pozabil pripisati, koliko časa si porabil (skupaj s poglabljanjem v zakonodajo ipd.).
#13
Živijo.

Natanko eno leto, od kar sem se prvič javil na tem forumu (takrat sem začel delati na papirjih, elaborat in vpis v kataster sem pa takrat že imel narejen).

S tem, da sem se pol leta ukvarjal samo z banko, da so mi dali soglasje po 108. členu SPZ. Je trajalo ampak sem dosegel, da je banka soglašala s prenosom kreditov na način, da se na vsak etažni del prenesejo le krediti lastnika etaže (tako, da lahko vsak s svojim delom razpolaga neodvisno od drugega). Kdor je tole delal ve, da ni lahko banke prepričati, ker je cela nepremičnina vedno boljše zavarovanje kredita, kot pa le del nepremičnine. Še cenitev so hoteli novo (sem imel eno iz leta 2012), pa so na koncu vseeno popustili in smo to speljali brez dodatnih stroškov.

Se strinjam, kar si napisal glede odsotnosti zapletov, ampak dejansko ima naš sporazum 11 strani na Times 11 fontu. Sem se res potrudil vse natančno definirati, način upravljanja, skupni deli, delitev stroškov... Si upam trditi, da je pogodba dobra, če ne b.p.

Če kdo rabi vzorce z veseljem posredujem. Ampak res za tiste, ki rabijo, ker jih moram prej prečisiti (izbrisati naše podatke).
#14
Mene zanima, koliko delovnih ur si porabil, da si privarčeval 400€, kolikor stane sporazum o oblikovanju EL?
#15
Nič, ker za privat zadeve ne vodim dnevnika delovnih ur.

Brez heca. Ja porabil sem veliko časa (ur), precej^2 več kot bi jih porabila za to izurjena oseba.

Pa recimo, da sem jih porabil ~20-30..., toliko da ti lahko odgovorim in da lahko dokončaš "point".

P.S. Za 400 € ga jaz nisem našel...


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »