Opremljanje doma > Pohištvo
Obešanje visečih omaric na knauf

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obešanje visečih omaric na knauf
#1
Pozdravljeni,

kupil sem tale dnevni regal ...

[Slika: dnevni_regal_zeus1.jpg]

... misleč "ah, saj bo šlo" ... montirati na knauf namreč.

No, pa ni šlo. Oziroma, je šlo ampak ne bo zdržalo nobene teže, ker bo omarice potegnilo ven iz knaufa, če dam kaj v njih.

Na knauf sem montiral nosilec (profil) za viseče omarice.

[Slika: 4010]

Zaenkrat imam 180cm profila za spodnji srednji dve omarici. Profil je na vsakih 30 cm pritrjen na knauf s tistimi samoreznimi kovinskimi vložki za knauf (in vijaki seveda).

Isto imam narejeno v kuhinji (za viseče elemente) in drži kot pribito. Ampak v kuhinji imam dva sloja knaufa, v dnevni pa samo en sloj (12,5mm debel knauf).

Ker je zadaj za knaufom še zidana stena, sem na začetek in konec profila dal še 18cm dolge, fi8 vijake. Med steno in knaufom je 9cm, ostalih 9cm vijaka je v zidani steni.

Kljub temu začne vse knauf vložke vlečti iz knaufa, če omarice malo obremenim.

Potrebujem nasvet, kako to montirati. Spodnji del regala bom verjetno postavil kar na tla (kupil nogice), zgornji del pa moram obesit.

Zaenkrat imam sledeče možne rešitve, za katere pa ne vem ali bodo delovale:
  • - Kovinske samorezne knauf vložke dati skozi profile od knaufa. Mislim, da bi v 3 profile to lahko dal. Samo ne vem, če ne bodo vložki vseeno lezli ven, ker so v konus.
  • - Namesto samoreznih vložkov dati tiste, ki zadaj naredijo zvezdico. S tem bi preprečil, da bi vložek lezel ven. Se pa bojim, da bo pod težo vložek na spodnji strani zarezal v knauf in spet ne bo držalo.
  • - Kombinacija obojega: kjer je možno, bi dal samorezne v profile, ostalo pa na zvezdico. Teh na zvezdico pa ne vem, če bom lahko dal v profil, ker ne bom zadel sredine profila. Če si malo vstran, se zvezdica začne zvijati in potem nič ne drži (že poskusil nekje drugje).

Prosim za pomoč, ideje, nasvete ... karkoli bo dobrodošlo.
#2
Zdravo,

za knauf priporočam tole :
http://www.epro-adria.si/products/show/5NGY18XTC7V5SPKM
Je pa potrebno uporabiti posebne klešče. Cena cca 12-15€.

Glede na to da je enojni knauf ne šparat z vijaki..
#3
Vijači v profile ki držijo knauf, brez vložkov, kar s tačrnimi samovreznimi vijaki. Če so profili 60 cm narazen dobiš vsaj tri fixne točke.
#4
Ja, samo v tist 0.5mm pleh tudi en knaufar ne drži kaj pretirano veliko. Knauf stena, če češ da je vredna imena stena mora imet dvojno oblogo. Če hočeš kaj bikovskega gor obešat je fajn če je notri kakšna deska vstavljena da ima šrauf kam prijet in da ti točkovno ne puli ven plate. Če je dvojna sicer tudi točkovno z razpornimi vložki nekaj drži, enojna brez kakšne predojačitve pa kar se mene tiče ni primerna da bi gor obešal kakšne omare polne knjig.
#5
double, kjer boš imel omarice (skriti del gipsa) odreži ven gips, in dodaj ZA gips deske/osb/bosanke... take vsaj 1m dolge širine toliko da gre med profile. Fiksiraj pod in nad luknjo (pritrdiš na gips). Luknjo jasno zablinidiraš nazaj. Potem pa bo malo lažje fiksiraš direkt v tanove deske skozi gips.

Drugače če ni neke hude obremenitve bi tudi skozi gips v profil moralo držat (pa po 2 vijaka v en profil daj).
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
Hvala za vse nasvete.

@firefly, tvoj predlog mi je še najbolj všeč in mislim, da bo tudi najbolj držalo.

Med knaufom in steno imam sicer 9cm lufta, imam pa 3cm debele deske doma, tako da bi dal tri sloje desk, ki bi jih med sabo spojil (lepilo in vijaki), potem pa vse skupaj pritrdil na zid z 18cm vijaki (9cm čez les, 9cm v zid). Si tako mislil?

S kakšnimi vijaki bi pa potem pritrdil profil na knauf, glede na to, da bodo šli vijaki dejansko v deske? A kar z vijaki za les, recimo fi6?
#7
To z deskami je dobra rešitev. Tako smo pri nas fiksirali radiatorje.
#8
V osnovi je dovolj že ena deska fiksirana samo na zadnjo stran knaufa (od spredaj čez knaufa zateraš šrauf v desko. Če niste preveč šparali ko ste plate gor šraufali.

Če narediš z distančnikom do stene kot si si zamislil pa lahko šraufaš gor kar hočeš. Smile
#9
Kaj se potem priporoča za montažo težje obremenjenih omaric in televizij.

Trenutno sem v fazi izdelave konstrukcije iz profilov. Plošče bodo vsekakor enojne in ne dvojne (predelnih sten ni). Preveč je bilo že narejenih kompromisov zaradi katerih sem izgubil na prostoru, tako da mi tudi 12,5 mm na vsaki strani nekaj pomeni. 

Če pravilno zastopmin imam na voljo naslednje opcije:

1. s posebnimi vložki, ki se zasidrajo v jeklo, pritrdim nosilno letev skozi ploščo v CD profile in nato na letev obesim omarice.

2. Direktno na ploščo (z lepilom in vijaki) na zadnji strani pritrdim leseno desko in potem v ta les direktno z vijakom pritrdim omarice.

3. Enako kot opcija 2, samo da zapolnim komplet prostor med ploščo in opečno steno in z vijaki pritrdim les v steno.


Opcija 3 se mi zdi povsem zanesiljiva ampak mogoče malo pretirana. Opcija 1 mi je najbolj privlačna, ampak se je ne bi upal uporabiti če mi kdo ne potrdi njene zanesljivosti iz lastnih izkušen.

Mnenja?


Skok na forum:
Zadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »