Kar naredi dom > Vrt in okolica
Robotska kosilnica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Robotska kosilnica
Razlogi za kontra traktorski kosilnici;
1. Cena
2. Servisi
3. Prostor za shranjevanje preko zime
4. Še zmeraj se je treba vsest na njega in kosit. Pri robotu tega ni...

Sicer pa je predvideno za kosit okrog 1400 kvadratov.

https://www.husqvarna.com/si/proizvodi/r...967852712/

Zmogljivost dobrih 70 m2 na uro?
Delala bo po 20 ur za tvojo kvadraturo?
Časa boš porabil več za robotsko (čiščenje zapacanega podvozja, brušenje nožkov)
Stalno se boš obremenjeval ali dela, ali potrebuje vzdrževanje...
Cena za to kvadraturo primerljiva.
Naveličal se jo boš po 2 dovtreh letih.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
Vendar me ne moti če mi dela 8 ur dnevno, 7dni v tednu. Sej zato pa je.....bolje da dela ona ko jaz Smile.

Se pa nikakor nočem zaleteti, zato iščem in je dobrodošlo vsako mnenje lastnikov obstoječih husqvarninih modelov. V vsakem primeru je o nakup za nasledno sezono, do takrat bi se pa rad čimbolj informiral, morda pri kom pogledal kako izgleda košnja z podobnim modelom na podobni kvadraturi itd...

Najslabši nakup je tisti na hitro roko....
Ob premisleku upoštevaj še:

- da je uporabni del dneva za košnjo cca 12 ur. Zjutraj je rosa, ki zapaca podvozje. Kosi se suho travo.
- da je del leta neuporabna. Recimo imaš teden dni dežja. Robot bo neuporaben, vmes trava postane previsoka. Še vedno potrebuješ navadno kosilnico, da boš spravil stanje v normalo.
- torej bi morala kositi cca 12 ur na dan. Pri čemer se mora še polniti. Za tvojo površino potrebuješ cca 3 dni košnje v suhem.
- dolgoročno moteče, ko ti bo ponoči nekje na 1400 m2 javljala napako. Nabavi še dobro svetilko za iskanje.
- na tako površino boš brusil nožke na teden do dva. Nabava bo predraga. Nabavi si orodje za brušenje.
- najti mesto strgane mejne žice nekje na obrobju 1400 m2 bo poseben užitek.
- če ima kosilnica 22 cm rotor, pri enem kilometru na uro pokosi 220 m2. Torej proizvajalec računa cca 1/3 uporabne vrednosti (72 m2) ker naključni vzorec zahteva toliko prehodov, da je teren dejansko pokošen. Faktor je cca 2, priračunano je še obračanje.
- kosilnica bo iz naključnega vzorca izpustila majhne otočke trave, popravil jih boš lahko samo z navadno kosilnico
- računaj strošek nove baterije, verjetno na tri leta.
- morda bi zmogla robotska kosilnica, ki je dražja od sedeče traktorske. Pri čemer ni garancije, da ne boš obupal zaradi katere od zgoraj naštetih slabosti.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
Hvala za zapisano! Cenim tvoj čas, še posebej pa zapisano.

Dejstvo je, da me kvadratura skrbi, ker si ne želim otočkov nepokošene trave. Prav tako ne grem preko 3000 jurje budgeta.

To so tiste omejitve. Ostalo se mi ne zdi tak velik problem, mokra trava, nožki, čiščenje..kolikor sem govoril z uporabnikom. Je pa res da ima 5x manjšo površino.

Torej, iščemo informacije dalje, upam da se javi še kak uporabnik z podobno površino in pove svoje izkušnje.
Pri meni bo manjša površina, resda bolj strma pa ni šans da vzamem robota. 1 uro nekje imam pokošeno in kosilnico oprano, morda malo dlje. Lažje mi je na recimo vsaka 2 tedna pokositi in operem in je mir. Da mi robot vsak dan kosi pa da bi še pral? Ni šans....
Vprašanje pa je kako bi bilo če bi na tvojo površino dal 2 kosilnici in parcelo razpolovil. Ampak še vseeno bo celodnevna košnja.
Sem že napisal, cca 500 m2 kosil z motorno vsaj 1,5 ure (drevesa, grmovnice,...) + čiščenje. Sedaj spustim Worx-a 1X dnevno do izpraznjene baterije (cca 2-2,5 ure) in je stanje na travniku enako. Pokosi tudi tam, kjer z motorno nisem prišel zraven. naredil sem krog okrog parcele in 3 otoke (vrt, uta, roštilj). Ostalo se zaletava, umike in uči. pokosi tudi med trto. Od začetka se je obračal in obračal, sedaj že ve, če ne gre v drugo, se obrne in odpelje ven. Tudi sam sem bil skeptičen do robotov, ampak sedaj ne menjam več. Motorka je ostala doma, če nas preseneti kakšno dolgotrajnejše deževje in trava pobegne, bo šla delat. Drugače pa z robotom ne smeš čakat, da trava zraste, ampak ga moraš vsak dan poslat na pašo, kot ovco. Nože brusim na 3-4 tedne. Še nisem zamenjal z novimi, samo nabrusim in gre dalje...... ja, pa še ACS sem dokupil, 90% oviram se robot izogne. edina težava so borovnice, kjer je v radiusu 1m šota in je premehka za robota (se zakoplje). Sem jo ogradil z količki in funkcionira. Tudi v 1m širok in cca 6m dolg slepi pas trave se zapelje in ga pokosi. ko9lesa sem napolnil s svincem za centriranje gum (vsaka cca 1kg) in kolesa imajo boljši oprijem (ko pride do ovire, ne kopajo, ampak se takoj ustavijo).
[Slika: IMG-20210803-194925-1.jpg]
Se mi zdi boljše v kolesa, ležaji so plastične puše in če bi obtežil ohišje robota, bi lahko preveč trpeli in se prehitro obrabili.
Nočem biti nesramen ampak Sandi, si pa napisal kar nekaj neumnosti. Ali nimaš robota ali pa si se opekel z njim. Jaz imam robota in mi kosi cca 1000m^2. Najprej sem imel Husqvarna 315x in nisem bil zadovoljen. Prodal ter kupil Ambrogio 4.0 elite. Z njo sem zelo zadovoljen. Edini problem, ki ga imam je ta, da je bila žica položena za Husqvarno in ne za Ambrogio (žico sem moral na nekaterih mestih premakniti). Trava je pokošena lepo, nepokošenih otočkov ni, pacanja podvozja ni, nože brusim cca 2x na sezono (odvisno kakšne smeti so na travi). Do sedaj se mi kosilnica ni ustavila nikoli ter javljala napako. Je pa potrebno za to poskrbeti tako, da se kosilnica nikamor ne zatakne, so vsi robovi na nivoju trave... Žica se do sedaj ni nikoli strgala ali bila preglodana pa je bila vstavljena navadna 1.5mm mehkožilna električna žica in ne neka super truper draga žica. Osebno ne bi nikoli več kupil Husqvarne ampak  samo Ambrogio. Za to sta dva razloga. 1. velikost baterije in posledično čas delovanja. Husqvarna 315x je realno kosila max 40 min med polnjenji, Ambrogio kosi 4h, če bi jo toliko časa pustil. Husqvarna mislim, da ima 2ah medtem, ko ima Ambrogio v mojem primeru 8,4ah. 2. Noži pri Husqvarni so majhni in realno kosi samo 6mm noža. Teh nožkov ne moreš ali pa zelo težko brusiš. Ambrogio ima trikarko klino, ki jo nabrusim z brusilko točno tolikokrat kot bi brusil vrtno kosilnico. Več informacij na PM.

PS.: nimam popolnoma nič z podjetjem Ambrogio ampak njihova kosilnica je precej boljša kot Husqvarna. So pa nekatere stvari, ki jih ima Husqvarna boljše.
Dvojka, imamo dobre in slabe izkušnje. Robota sem z veseljem uporabljal tri leta. Poleg plusov sem opazil tudi napisano. Nič ni narobe, če iskalca informacij opozorimo na vse možne vidike. Razlog opuščanja pri meni je v povoženem izgledu trave in zgostitvi trave. Odkošena trava ostaja na površini.
Statistika mojega Landroida S (Worx) je 322 kilometrov in 321 ur delovanja.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
Kaj pa je narobe, če se trava zgosti? Jaz imam zelo gosto travo pa na travi ne ostaja nič saj je odkos zelo majhen in to pade na tla. V mojem primeru ni sledi o odkošeni travi. Je pa res, da jo prezračujem 2x letno. Sledi koles so seveda na travi ampak a tega nimaš, ko kosiš z vrtno kosilnico? Je pa res, da je pri robotu vzorec naključni in ni vzporedni tako kot pri vrtni kosilnici. Ne rečem, da ni mogoče kakšnega minusa pri robotu ampak teh minusov, ki si jih ti napisal jih pri nas ni. Največji minus je napeljava žice ter ureditev terena tako, da robot ne nasede. Še en minus, ki pa je mogoče celo plus je ta, da mora biti površina pospravljena. Pri nas otroci večkrat pustijo kakšne igrače..., ki jih potem zvečer pospravljam. Če igrača ni dovolj velika, jo bo Ambrogio pokosil.

Prednost Husqvarne napram Ambrogio je ta, da ima ožja kolesa in se na travi pozna manjša sled. Vendar je to hkrati tudi slabost saj se kolesa hitreje zakopajo.
Pozdravljeni!
(glej priponko)

Kakšno robotsko kosilnico predlagate za tole zelenico (mere: 11m x 5m) ? 

Kako je z stezami? A gre robot cez steze? 


Hvala za pomoč

Pozdravljeni!
(glej priponko)

Kakšno robotsko kosilnico predlagate za tole zelenico (mere: 11m x 5m) ? 

Kako je z stezami? A gre robot cez steze? 


Hvala za pomoč


Priložene datoteke Predogledne slike
   
Moral sem...


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »