Nepremičnine > Finančna plat
Ocena stroškov gradnje hiše. Je 120.000 dovolj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena stroškov gradnje hiše. Je 120.000 dovolj?
#1
Pozdravljeni.
Že vrsto let imava željo, da prideva pod svojo streho, zato tudi dlje časa že spremljava ta forum, sedaj pa ta želja, upam, končno postaja uresničljiva, saj nama je na dosegu roke manjša parcela.

Zanima naju, ali je po vašem mnenju možno za 120.000€ finalizirati hišo (torej zgraditi hišo na ključ, a brez pohištva) ob predpostavki, da so plačani že vsi projekti in komunalni prispevek? Na tem forumu je sicer odprtih kar nekaj podobnih tem, vendar v nobeni nisva našla odgovora na najino vprašanje.

Zamislila sva si hiša v 2 etažah (P+M), površine cca 140 m2, na parceli z rahlim naklonom na lokaciji v okolici Ljubljane. Ker je čas zelo pomemben faktor, se nagibava h gradnji z ytongom oz. s kakšnim drugim materialom, s katerim je mogoča hitra gradnja, vednar sva kategorično proti montažni oz. leseni hiši.

Pri gradnji bi uporabljala materiale povprečnih cen (npr. namesto parketa bi za pode uporabila kvaliteten laminat, odpovedala bi se toplotni črpalki, ne pa rekuperaciji, ipd.).

V gradnjo ne bi vložila nič lastnega ročnega dela, razen beljenja ipd. manjših del, pripravljena pa sva vložiti veliko energije v pogajanja z izvajalci ter iskanjem ponudb.

Prosiva torej za vaša mnenja o tem, ali je možno za takšen znesek postaviti hišo oz. prosiva za kakšen koristen nasvet, glede tega kako se lotiti gradnje, da nama pri gradnji ne bo zmanjkalo sredstev, ki jih imava na voljo.

Že vnaprej hvala vsem za vaš trud.
J & U.
#2
ce so stroski parcele, projektov, KP in komunalnih prikljuckov ze za vami, menim, da bi za omenjen znesek bilo to izvedljivo.
ps. odmislite ytong in razmisljajte o modul opeki.
#3
Osebno mislim, da ni dovolj.

Pri gradnji na ključ je v znesek v večini primerov najmanj 1000 € /m2.
#4
Citat:Osebno mislim, da ni dovolj.
Pri gradnji na ključ je v znesek v večini primerov najmanj 1000 € /m2.

Hvala za odgovor. Ali to velja tudi, če bi izbirala cenejše materiale? Razumem, da ytong ni ravno poceni material, bi pa bila pri nakupu ostalih materialov zmerna. Prav tako bi veliko energije vložila v pridobivanje ugodnih ponudb - torej gradnjo bi delalo več izvajalcev.
#5
gt001 Napisal:ce so stroski parcele, projektov, KP in komunalnih prikljuckov ze za vami, menim, da bi za omenjen znesek bilo to izvedljivo.
ps. odmislite ytong in razmisljajte o modul opeki.

Hvala. Kako je pa s časom gradnje pri uporabi modul opeke? Ali je modul opeka cenovno bolj ugodna kot ytong oz. kakšna je približna razlika v ceni pri takšni hiši?
#6
ne vidim prednosti/slabosti enega proti drugemu s stalisca casa gradnje. sploh ce dela uigrana ekipa.
modul opeka je cenovno najbolj ugodna masivna gradnja - sledi logiki: opeka nosi, fasada izolira.
en kup cenovnih kalkulacij modul vs. ytong je ze objavljenih na forumu -> malo prebrskaj. gre pa za park€.
#7
za 120k€ z lahkoto prideš skozi...če imaš čas in da se ti ne mudi preveč. Za vsako izvedbo del si pridobi vsaj 3 ponudbe jih primerjaj išči pravo ponudbo glede na ceno/kvaliteto...itd.
#8
ja poglej ceno za paleto cigla in paleto siporex, ne? se da prišparat, samo potem rabite dan z 48 urami, sploh ob takšnih vprašanjih.

se pa načeloma strinjam z veugom, sploh če misliš zadevo hitro naredit..
#9
Hvala izotop. Saj 48 ur imava na voljo 2×24 ur = 48 ur Smile. Čas je faktor v smislu, da ne želiva, da se gradnja vleče 2, 3 leta, ampak želiva z gradnjo zaključiti v 1 letu. Glede vprašanj je pa tako, da so morda res zelo laična, ampak upoštevaj, da še nisva zbrala veliko informacij in da sva še na začetku graditeljske kariere. Se pa hitro učiva. Smile
#10
najdite nekoga, ki vam bo speljal zadevo, to je verjetno še najboljši nasvet. 4 mesece boste brali forume, 8 mesecev risali načrte in pridobivali dovoljenja, pa bo leto naookoli, bret da bi zapičili lopate v zemljo.

edit: če je res vse glede dovoljenje ipd urejeno, potem ok, čeprav kakor pravim, čas sigurni ni na vaši strani, če niste v teh vodah..
#11
Nekaj je gradnja na ključ, popolnoma druga zgodba je gradnja z izvajalci, ki jih vidva iščeta za vsako posamezno fazo.

Pri gradnji na ključ nimata nobenega dela, razen nadzora nad gradnjo (z nadzornikom).

Pri gradnji v lastni režiji pa je dela z iskanjem izvajalcev, izbiro materiala, usklajevanjem terminov,... res ogromno. Tudi časovno traja verjetno nekoliko dlje. Je pa 20% ceneje in bosta z budžetom lažje prišla skozi.
#12
Citat:išči pravo ponudbo glede na ceno/kvaliteto
Tole je v današnjih časih, ko živimo v dobi lopovščine in nepoštenja, zelo težko....

Sicer pa sem mnenja, da bi z opisanim zneskom prišla skozi.
#13
Vuego hvala. Nekoliko nerodno sem se izrazil. Na hiši bi imela več izvajalcev, z vsakim bi se izdatno pogajala. Ko sem govoril o gradnji na ključ, sem imel v mislih stopnjo dokončanja hiše, ne načina gradnje.
#14
kaj pomeni izdatno pogajanje? ne težim, ampak zna igrati veliko vlogo pri končnem strošku. če vzameš najcenejšega in še tega stiskaš, potem pa za njim popravljaš in delaš dvakrat, je ponavadi suma sumarum dražje.
#15
JaBK pod izdatno pogajanje imava v mislih predvsem pridobivanje 5 in več ponudb.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »