Splošno > Mnenja in predlogi
Solarni kolektorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solarni kolektorji
#16
Ne rabiš dodatne črpalke. Ker tudi v tvojem primeru ne bi delalo ok (manjka ti dodatno tipalo)
Rabis pa dodatno tipalo in preklopni ventil Seltron shema sgc 223 recimo.


Priložene datoteke
.png   Screenshot_2016-03-29-08-08-11.png (Velikost: 91,56 KB / Prenosi: 9501)
#17
Cevos Napisal:Vezava kolektorjev, ki so na eni (JV) in drugi strani (JZ) se reši lahko samo z preklopnim ventilom in dodatno crpalko.
Hvala hanzi za popravek dodatno tipalo ne črpalko kot sm napisu tiskarski skrat ☺
#18
Koliko pa podrazi ta zadeva?
#19
Ali imate kaksno izkusnjo z postavitvijo kolektorjev na sosednji objekt ki je cca 5-10 metrov stran. Ta objekt ima pa streho pod nakloniom 40 stopinj in je obrnjena cisto na jug in studiram da bi dal kolektorje na to streho, ampak ne vem kako bi cevi napeljal v kurilnico v hisi in ce je to sploh izvedljivo?
#20
Jaz imam na sosednjem objektu, stran cca 5 metrov, potem pa še višinska razlika vsaj 10 metrov. Povezava narejena podzemno
#21
Izvedljivo je, nekateri (2 moja soseda) jih imajo na tleh pred hiso. Kaksna dolzina cevi bi bila potrebna? Po zraku najbrz ne bos gledal cevi?
Torej vkopat.
#22
Razdalja bi bila cca 10 metrov in seveda bi jih vkopal, ampak nevem kako naj polozim cev, oziroma kako izolirati kanal v katerega bodo bile polozene cevi?
#23
Kupis predizolirano gibljivo cev in jo porines v neko pvc zascitno cev. 75 ne vem ce bo dovolj, 110 pa zagotovo je dovolj.
Lahko se pa tudi z bakrom in izolacijo igras. Samo vse skupaj sestavi (vsaj za dolzino ki bo v zemlji in kolena na koncu, da ne bos lotal po tleh) nekje na stolicah zraven luknje.
#24
selassie1 Napisal:Pozdravljeni,na streho bom montiral osem ploscatih kolektorjev, na vsaki strani po stiri (vzhod-zahod) in me zanima kako naj bi jih zvezal?


Tako postavitev kot si sprva nameraval 4 JV in 4 JZ imam jaz na strehi 45 naklona. Delal sem sam in zadeva stoji že cca 7 let. Kolektorji so cevni navadni z zrcalom in na vsaki postavitvi jih je za 6 kvadratov. Regulacija je Sonenkraft sksc2 in vezava V-Z, 2 pumpi in inštalacije neodvisne ena od druge in direktno speljani v zalogovnik od koder se jemlje toplota za talno. Vezavo za ogrevanje tople vode sem izvedel posebej in deluje le ko TČ preklopim na poletni režim. Po primerjavi ur vklopa pumpe se najbolj obnese JZ saj ima 35 procentov več delovnih ur kot JV. Površina skupaj je 12 kvadratov kar je mnogo preveč za toplo vodo od začetka junija do konca avgusta, zato sem si sešil iz Tyveka pregrinjalo in pokrivam JV za 3 mesece. Še enkrat pa ne bi šel čez vso to zajebancijo sej TČ pokrije vse toplotne potrebe takrat ko jo potrebujemo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »