Splošno > Mnenja in predlogi
Solarni kolektorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solarni kolektorji
#1
Pozdravljeni,

na streho bom montiral osem ploscatih kolektorjev, na vsaki strani po stiri (vzhod-zahod) in me zanima kako naj bi jih zvezal?
#2
S cevmi in elektroniko ki podpira loceno za vzhod in zahod. Je pa to slabsa lokacija kot jug.
#3
Bolj natancna je postavitev jv in jz, zato sem se odlocil da bom dal na obe strani strehe po tri do stiri kolektorje od sonnenkrafta.
Ali lahko kolektorje povezem med seboj s cevmi ali moram od vsake strani posebej napeljati v kurilnico.
#4
Samo moje laično mnenje:
Jaz bi postavil kolektorje samo na JZ. KER dopoldan tako ni nevem kako močno sonce, še posebej spomladi in jeseni, ko je sonca malo. Dopoldan je včasih do 10 ure megla, ko se razkadi je pa sonce že čez. Dvojni kolektorji potegnejo dvojne težave, če so vezani skupaj boš iz enega kompleta dobival toplo in iz drugega hladno vodo, torej slabši izkoristek. Zadevo lahko rešiš z termo ventili in dvemi črpalkami ampak jaz tu ne vidim računice.
#5
Tudi jaz bi dal samo na eno stran, ki bi jo izbral glede na lego sonca pozimi. Poleti bo sonca dovolj povsod.
#6
Imam montirane Kolektorje na strehi obrnjeno v smeri JZ. Povsem zadovoljivo.Daš enega več in je problem rešen.
#7
Jaz pa JV, pozimi je sonce tako nizko da so kolektorji cel čas ko je sploh sonce na soncu, poleti se pa cel sistem že krepko pred 12h ustavi :O
#8
Problem je v tem da lahko na JV strehi postavim samo stiri kolektorje zaradi velikosti strehe, na JZ strehi imam pa veliko vec prostora, ampak je problem ker pozimi okoli 15 ure ni vec sonca ker mi ga zakriva sosednji hrib. Se mi pa zdi da je JV streha pozimi veliko bolj pravokotno izpostavljena soncu kot JZ. Streha pa je obrnjena 36 stopinj proti zahodu in 54 proti vzhodu.
#9
Pozimi po 15 uri bos ujel mogoce samo se 10% energije.
Problem je ce ti dopoldan streha dela senco na kolektorje. Vendar ce jih postavis v sleme, potem te sence ni.
#10
Ima sosed en vakumc na jug drugega na zahod. Stala. (z enim krogom)
#11
Nic ni stale ce prav zmontiras
#12
Ja, ampak on nima prav (eno tipalo, en krog)
#13
Sence mi ne dela streha ker bodo bila na vrhu slemena, problem je pa v tem da bi bili zarki bolj pod pravim kotom ce bi bili na JV strehi.
#14
Ti jih kar proti zahodu sukaj. Dve uri pred zahodom obicajno je toplejše sonce kot dve uri po vzhodu (megla). Poleg tega popoldne po kosilu že pomivas posodo in ti bo sonce porabljeno vodo se segrel. Sicer bos ze delno spraznil bojler do vecera.
#15
Vezava kolektorjev, ki so na eni (JV) in drugi strani (JZ) se reši lahko samo z preklopnim ventilom in dodatno črpalko. Vendar je taka vezava za majhne sisteme nesmiselna, podrazi celotno investicijo pa še izkoristki so slabši (verjetno gre za zalogovnik 1000-1500l). Če se veze vse na en krog nastanejo problemi pri prenosu toplote (vgrajeno je 1 tipalo lahko na jz ali jv). Če damo primer da je tipalo na jv bo dopoldan ob soncu pumpa delovala, vendar bo veliko toplote se zgubilo pri krozenju cez druge, popoldan ko bo sonce na zahodu pa ni tipala in se lahko dogaja prekuhavanje, pride lahko tudi do tresenja kolektorjev.....) glede pravilne lege je treba izpostavit (v katerem delu slovenije je postavljena hiša, ker nekatera območja imajo dopoldan megla npr gorenjska od lesc naprej skoraj nikoli.... lahko se dajo na jv, ter obrnejo za 45 razvidno na sliki, pa dobimo zelo dober kot....


Priložene datoteke
.jpg   2016-03-28_14.35.24.jpg (Velikost: 13,46 KB / Prenosi: 5880)


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »