Objave: 20
Teme: 0
Ocena:
0
Že dolgo spremljam tale forumu glede TČ »prava«(ON-OFF) »neprava«(Klima), katera je bolj primerna za ogrevanj.
Kot ekonomist lahko povem le to, da je prava tista TČ pri kateri se investicija povrne v nekem razumnem času, tako kot velja na splošno za vse investicije (v gospodinjstvu, gospodarstvu ali državi). TČ pri kateri se vložena sredstva vrnejo po 10, 15 ali celo več letih, lahko rečem je da, je to neumna investicija pa čeprav je TČ iz čistega zlata in jo je izdelal Mercedes, BMW, Maybach ali pa celo NASA . Upam da monterji TČ, ki ponujajo renomirane evropske TČ razložijo svojim uporabnikom, da se bo investicija vrnila čez 15 ali celo več let (odvisno od cene energenta, ki ga je uporabnik predhodno uporabljal). Kmečka obrazložitev - pomeni da bodo na istem, kot če bi še naprej uporabljali obstoječi sistem ogrevanja 10, 15 ali več let. V mojem primeru CTC 12.000€, pri ceni olja 0,64€ caa 17 let, pri 0,8€ caa 13 let. Seveda dobim 10 letno garancijo :D ???.
Objave: 3705
Teme: 4
Ocena:
12
Tudi jaz sem ekonomist(nediplomirani, še jugoslovanski :mrgreen: ) in se z izračuni nisem nevem kako ukvarjal, ker kratko malo v naprej nekaj kalkulirat sploh v naši državi je "zguba" časa, zato je bil narej samo "grobi" t.i. trgovski izračun(ta mi je tudi najljubši, pa še hudimano točen).....L 2013 ko sem nabavil TČ je KO bilo 1,05€ ob porabi KO cca 1300lit. in investiciji 5.500€ v TČ ter predvidevani porabi TČ okoli 600€ in še "blodnjah" da bo KO vedno dražje in dražje, sem se nekako ustavil pri sedmih letih.....ajd, o.k. sem rekel, kotel je bil star 24 let, prej ko slej bo treba novega, takega ali drugačenega.....hočem povedat, da je "ekonomija" popolnoma odpovedala (kakor pri Mramorju, še prej Križaniču, da ne govorim o ostalih, malo da ne o Mencingerju, ki mi je bil celo predavatelj) zadeva je šla v popolnoma drugo smer_KO začel kmalu padati, koliko je sedaj vemo (če bi bili normalna država, bi moral bit še manj)obresti na vezane vloge pod 1% .... poraba pri meni, pa namesto 600€ bo že tretjo sezono manj kot 300€ > sproti na forumu pa še zvem, da sploh nimam tapravo TČ ..... :lol: "ljubi bog" vse narobe, ali drugače "odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo"
MarijanB Napisal:V mojem primeru CTC 12.000€, pri ceni olja 0,64€ caa 17 let, pri 0,8€ caa 13 let. Seveda dobim 10 letno garancijo ???.
tudi meni so nudili Termotehniko za cca 11.000€  pa sem le uporabil, trgovsko ali celo bi rekli kmečko logiko...aaaampak kdo mi je pa kriv, TČ pa le nimam taprave :mrgreen: prišparanih 6k€ pa leži na banki in se obrestuje samo po 0,65% - resno, kdo mi je pa kriv :mrgreen:
Objave: 5591
Teme: 1
Ocena:
30
sašo65 Napisal:Tudi jaz sem ekonomist(nediplomirani, še jugoslovanski :mrgreen: )
Temu se ne reče jugoslovanski, ampak planski.
Sicer pa, pri meni je bil prihranek do teh zadnjih pocenitev nekje 1200 eurov na sezono, zaokroženo navzdol. Božičnica v Krki.
Objave: 20
Teme: 0
Ocena:
0
Seveda je velika razlika med BMW in Dacijo. Ne vem pa če je razlika pri 22℃ , ki jo ogreje neprava TC in prava TC. Očitno je. Veliko uspeha pri nategovanju ljudi še naprej.
Objave: 1319
Ocena:
1
Bravo sašo, sem se kar nasmejala.
Jaz sem zelo zadovoljna, da sem se odločila za nepravo.
Kronoterm in njihovi serviserji pa naj kar nategujejo svoje stranke, ki so tak ali tak ponavadi ljudje, ki pojma nimajo, kaj jim prodajajo. Imajo pa denar, da jih lahko taki ekonomisti fino nateg... :mrgreen:
Tako kot one z željo po IR panelih.
Objave: 4882
Ocena:
35
zdravapamet: se ne bom vec mesal, samo prosil sem te, ce mi lahko poves v cem se monoblok in split tako pomembno razlikujeta, da je monoblok toliko boljsi. Kar se cen crpalk tice, pa ti bom napisal tako, kot 'ekonomista' pred mano. Raje imam 6 jurjev doma, kot da jih vrzem v neko 'kao' firmo izkljucno samo iz tega naslova. Ce zadeva za 5K greje kot ona za 11 ne mores napadati ljudi na nacin, da meljejo 100x isto kavo in podobne 'vampirjevske'. Ne meljejo kavo ampak so vsi po vrsti na toplem - zaznas razliko? Sploh ne razumem, kaj je tako vesoljskega v tem, da 6 jurjev obdrzis doma in jih imas ves cas na voljo za kaj drugega ali pa z njimi cez 6,7,8,10 let kupis novo crpalko (ker se te klima tako hudicevo kvarijo, glede na to, kako strasite s tem). Pac kupis novo za 5K in imas novo crpalko za novih 8 let in ne pozabi, se vedno jurja v zepu  Za te tvoje garantiras da bojo celih 15 let brez napake? Vsekakor so ljudje, ki imajo dnar, trosijo na iPhone, EU crpalke, BMW-je etc... super za njih. So oz. smo pa se taki, ki pac nimamo toliko denarja in kupujemo cenejse zadeve, pred tem se malo bolj pozanimamo in se potem odlocimo. Samo ne nas zato obkladat, kako smo cudni, "pametni", brezposelni in podobne... Eni so veseli za nase izkusnje okoli tega, vam drugim grejo na jetra, razumem. Je pa vsak dan manj 'hodajucih bankomatov', ce razumes kaj mislim s tem...
Ocena:
12
zdravapamet Napisal:Če človek omeni kaj drugega kot klima TČ je takoj vse narobe.........
niti najmajn....samo zgleda resnično tako (kot je Marjan omenil) in to prejudicirate vi, ki zagovarjate in ste se si tudi zmislili imene "neprave/prave" kot da dejansko 22° v hiši z recimo Fujitsu/Daikin/Toshiba ni enako 22° v hiši doseženih z recimo Ochsner, Nibe, CTC ipd......
zdravapamet Napisal:Sem mislil, da živim v demokratični državi kjer lahko ponudiš tudi kaj drugega kot poceni robo. Zato pa imamo takšno državo. Ekonomisti, ki gledajo samo na ceno. VAŽNO, DA JE POCENI.
se ti ne zdi, da je malo kontra :?: Samo en primer "kraje in razsipništva": Jaz osebno nikoli ne bi dal kilometer AC 14 milijonov dolarjev, ampak maximalno 4-5 (realna vrednost na normalnem terenu je 2-3)
zdravapamet Napisal:Upam, da sta "ekonomista" pri svojem delu uspešna karkoli že počneta.....
uspešen? Ha, 30 let delovne dobe sem "naklepal" od tega 10 let v javnem sektorju.....že lep čas delam "dva" šihta, ne za preživetje, tega drugega bolj za zabavo :lol:
Pa moj ekonomski moto je: nikdar in nikoli nikjer ne šparam, ampak razsipavam pa tudi ne...
Poldee Napisal:zdravapamet: se ne bom vec mesal, samo prosil sem te, ce mi lahko poves v cem se monoblok in split tako pomembno razlikujeta, da je monoblok toliko boljsi.......
to sem ga tudi jaz vprašal.....
Objave: 8664
Teme: 6
Ocena:
9
Če ne delaš plinskih napeljav, potem seveda zagovarjaš samo monoblok.
Logično, mar ne?
Ocena:
12
Vse se bo to prelevilo v neko filozofiranje, ki ne vodi nikamor.......Homer, a misliš, da v tem grmu zajc leži?
Pa primerjav z avti ni na mestu...
zdravapamet Napisal:Mikrosoft-a dal 1 EUR. Vem, da ni ne vem kaj a bil je smešno poceni.
...povej, da si kupil v nekem "paketu" Polna cena je pa (verjetno) okoli 200€ In nekdo je tudi ta fon kupil za polno ceno_torej je v tebi tudi ekonomski čut prevladal.....
Objave: 12184
Teme: 10
Ocena:
-221
zdravapamet Napisal:Saj se vsaka debata o TČ razvije v isto smer.
Če človek omeni kaj drugega kot klima TČ je takoj vse narobe. Ali vam je res tako prekleto žal nakupa vaše TČ, da tudi drugim ne privoščite, da bi kupili kaj drugega kot imate vi ?
Sem mislil, da živim v demokratični državi kjer lahko ponudiš tudi kaj drugega kot poceni robo. Zato pa imamo takšno državo. Ekonomisti, ki gledajo samo na ceno. VAŽNO, DA JE POCENI.
Tako deluje ves javni sektor in mnogi ne tem forumu. "Uspehi" so vidni.
Predvidevam, da greste tudi na avto forum in pri npr. BMW-ju pišete, da so njihovi avtomobili zanič in predragi. Verjetno tudi tam napadate v tropu kot hijene.
Ko neham pripenjati prispevke se tema takoj umiri in zamre.
Potem meljete samo še 1000 krat zmleto kavo. Napajate se izključno iz prispevkov drugih. Kot vampirji !! Kaj drugega kot napad sam doživim redko.
Ne bom pa prepričane, prepričeval v nasprotno. Škoda energije.
Zgodba brez konca. Dolgčas je vaš edini produkt, ki ga imate na zalogi. Pa še ta je osiromašen.
Upam, da sta "ekonomista" pri svojem delu uspešna karkoli že počneta.
Jaz vaju z takšnim razmišljanjem ne bi nikoli zaposlil. Preveč se bojita izgubiti zato se nikoli ne bosta dvignila iz dna.
Ekonomija minimuma je za zgube. Znanje=napredek.
Upam, da nista oba brezposelna in hkrati tako pametna.
Zdaj se pa kar usujte. Moj strelovod je iz KVALITETNEGA materiala !!
Podpis!
Sam sem že nekajkrat načel podobno temo! Ne bo šlo! To kar imam jaz je najboljše in vsak, ki kupi nekaj dražjega je totalni bebec. Dobronamernost? Zaplankanost? Ne, gre za slovenski sindrom, ki se imenuje faušija. Verjetno smo v tem svetovni prvaki
S takšnim razmišljanjem se ustavlja razvoj in povzroča stagnacija celotne države.
Objave: 3378
Teme: 1
Ocena:
5
O čevlju naj sodi kopitar.
Le zakaj je bilo to napisano? :lol:
Slovenci?
Objave: 8389
Teme: 23
Ocena:
1
sassapo Napisal:čudno potem da mercedes, audi, bmw in ostale premium znamke še niso propadle. Me res zanima zakaj to sploh kdo kupi, ko bi se pa lahko vozil s 5x cenejšo dacio :lol:
Ni prava tema, pa si sassapo vsaj enkrat poglej, koliko stane novi Audi A6, koliko 2 leta stari in koliko 4. Boš videl,
da izgubi v 2 letih tretjino cene, po naslednjih dveh letih pa mu ostane samo še zadnja tretjina nabavne cene.
Izgubi torej najmanj 60% do cca 2/3 nabavne cene novega avta v 4 letih :oops:
uboga Dacia pa samo cca polovico :wink:
Je pa A6 vseeno neprimerljivo boljši in v nekaterih primerih primerno prevozno sredstvo -ne pa v vseh.
Objave: 7224
Teme: 14
Ocena:
53
Primerjava z avtom ni umesna. Pri avtu gre tudi za občutek, opremo, za nekatere tudi izgled in materiale. Pri TČ gre za zadevo nekje v kurilnici. In neprava ali prava naredita tistih 21° v sobi za enak strošek, s tem da "prava" stane 2x več. Morda pa eni spite ob TČ in jo vsak dan otipavate ter božate?
Zaradi mene lahko komot nekdo kupi tudi TČ za 15 ali 20k€, nimam popolnoma nič proti.
Ampak da se splača me pa pač ne morate prepričati. Sam se enakega načela držim tudi pri avtih, gledam samo kaj mi nudi in za kakšen denar - in glej ga zlomka, to nikoli ni kakšen BMW/Mercedes/Audi, ker so strašno precenjeni. Tudi če bi imel denar, bi vzel kakšno drugo znamko, ki nudi več za isti denar.
Objave: 262
Teme: 19
Ocena:
2
imam soseda z zelo glasno Zubadan TČ in moram reči, da bi najraje poleti bajto prodal in se odselil stran
Objave: 12184
Teme: 10
Ocena:
-221
Migaj... ne vem ali se delaš norce ali res ne razumeš. Napisal sem, da premium avtomobile kupujejo, prav tako pralne stroje tv - je, kuhinje... , če tega nihče ne bi kupil tudi nihče ne bi izdeloval. Ti pa s tem koliko izgubiš z leti!?
Verjetno ti nimaš, ravno tako tudi jaz nimam, da bi kupoval premium izdelke. Zakaj je po tvoje nekdo bebec ki v strojne instalacije vloži 50k€ ali več. Zato ker on verjetno ima, midva pa ne! In kdo je tukaj bebec!? Ravno premium izvedbe in rešitve so vodilo razvoja, cenene izvedbe ne pomenijo nič drugega kot stagnacijo celotnega gospodarstva!
Faušija... kje bi bila ti moja slovenija, če je ne bi bilo v tvojem besednjaku
|