Kar naredi dom > Dom in male živali
Avtomatska vrata za kokošnjak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avtomatska vrata za kokošnjak
#1
Pozdravljeni,

nisem iz elektro "foha" in se že nekaj časa ubadam z iskanjem (upam, da enostavne in poceni) rešitve, po kateri bi se mi vrata kokošnjaka(=npr. lahka pleksi plošča 50x30cm na vodilih) zjutraj ob nastavljeni uri dvignila in zvečer potem tudi spustila.

Gledal sem že, da je najceneje uporabiti motorček od baterijskega izvijača za 15€ ipd....problem je kako zadeve potem vezati , kaj uporabiti itd...

Lahko je popolnoma enostavno...vrata na vrvi....zjutraj se motor zavrti v levo za x obratov in navije vrv, zvečer se zavrti v desno za x obratov in odvije vrv....

Lep pozdrav, Uroš
#2
Potrebuješ :
- dnevno programsko uro....................1 kos
- pomožni rele Schrack PT570012.........4 kos
- podnožje releja Schrack YPT78110......4 kos
- magnetno stikalo..............................2 kos
- mali pohištveni magnet.....................1 kos
- usmernik 230VAC / 12VDC, 4A...........1 kos
- enosmerni motor 12VDC....................1 kos
- eno nadometno dozo za vse skupaj.....1 kos
- nekaj malega volje (ali pivo zraven)....lahko tudi več kosov!!

Zadeva bo delovala po principu, kot si si ga zaželel. Se pravi z pogonom z enosmernim električnim motorjem, kateremu boš za odpiranje / zapiranje enostavno menjal polariteto. Na spodnji rob vrat boš nalepil en mali kuhinjski magnetek nekje čim bližje vertikalnemu robu. Pri odprtih vratih boš v neposredno bližino magneta zmontiral magnetno stikalo MS1, katero ti bo izklopilo motor pri odpiranju, ko bodo vrata dosegla zgornji, odprt položaj. Enako storiš pri zaprtih vratih, kjer boš zraven magneta zmontiral magnetno stikalo MS2, katero ti bo motor izklopilo, ko bodo vrata zaprta. Osebno pa bi raje naredil krmiljenje vrat v kombinaciji z fotocelico, katera se prilagaja svetlobi, torej tudi letnim časom, kure poleti bolj zgodaj "vstajajo", kot pozimi in gredo tudi kasneje "spat", drugače boš moral vsaj 2-3 krat v sezoni spreminjati vklopno izklopne čase na programski uri, da boš odpiranje prilagajal jutru in večeru.

Pa še načrtek:

http://shrani.si/f/2H/kW/obDXXg4/pod-sv ... dpiran.jpg


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »