Kar naredi dom > Vrt in okolica
Priprava terena za zelenico

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priprava terena za zelenico
#1
Pozdralvjeni,

imam dvoje vprašanj.

Pred hišo imam dva ločena terena, ki sta tudi različno urejena.

Vprašanje (sklop) 1 se glasi:
Travo sem vsejal na razrahljana tla, ki sem ji povaljal. Ker so bila po dežju zelo mehka, sem jih povaljal še enkrat. Sedaj me zanima ali bo trava vzklila kljub temu? Bojim sem, da sem preveč zbil tla (pokanje površine kljub vlagi). In še, glede na to da je jesen, koliko časa okvirno sedaj traja da vzklije. Poletna je bila zunaj v vsega 5 dneh.

Vprašanje 2:
Drugi teren je izravnan in uvaljan. Problem je, da imam kljub prekopavanju in grabljanju še precej grud. Ne želim jih odstranjevati, saj bo šlo precej zemlje. Ali obstaja učinkovit način, razen dežja, da lepo razbije grude velikosti 5-10 cm?
#2
ad1.: racunaj nekje faktor 2 glede na poletno kaljenje. (sam sem pred 14. dnevi posejal travo, kjer je bil flek od bazena, pa sem travo opazil po 10. dneh)

ad2.: freza
#3
Obujam staro temo.

Imamo namen posejati prostor okoli hiše (cca 100m2) s trato + posaditi par dreves in grmovnic. Prostor je z zunanje strani "ograjen" s škarpo, z notranje strani pa z robniki okrog hiše. Ob 1,5m visoki škarpi je izvedena drenaža širine 30cm in višine cca 1m. Zemlja je mešana (ilovica, lapor, šoder).

Ker za vrhnjih 30 cm zemlje nimam na voljo toliko presejane zemlje me zanima:

1. ali lahko naredim 15 cm mešane zemlje s kamni (manjšimi) in 15 cm presejane zemlje kjer bo trava? Kjer bodo grmovnice je lahko bolj "groba" zemlja?

2. kakšen naj bo naklon zemljine? Eni govorijo 1-2%, drugi, da je dovolj 0,5% eni pravijo, da sploh ni potreben.

Vprašal bi tudi, kje se dobi večjo količino barvnega drobljenca za primerno ceno? Potrebovali bi ga za zapolnit prostor med hišo in robnikom ter za uredit potke v vrtu. Ene 2-3 m3 bi ga potrebovali.

Hvala za odgovore.

LP
#4
Vsaj kakšno mnenje.

Par m3 zemlje sem presejal na roke (nekaj je bo še treba) na mreži s kvadratki 1x1cm in je lepa na pogled, kako je s kvaliteto pa še ne vem. Bojim se, da se bo preveč zbila in bo kot beton. Nimam pa namena je preveč peskati.

Naj raje vse skupaj pomešam ali bo boljše v dveh plasteh? Presejana tudi nima plevela medtem ko v mešani so. Kemija odpade.

HVALA Wink
#5
Tu imaš dober primer. http://zeleni-dom.si/phpbb/viewtopic.php?f=19&t=87
Rahljaj s kremenčevo mivko. Imaš idealno priliko, da med zemljo vmešaš še rastlinski kompost.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#6
Potem bi bilo dovolj, da zmešamo samo vrhnjih 15cm, spodnjih 15cm pa pustimo mix. Bo treba paziti, da ne gremo s frezo pregloboko. Wink  Pod temi 30cm pa je teren zbit in utrjen.

Kaj pa naklon?

Za lažjo predstavo prilagam skico. Pod pločnikom ni zemlja ampak je utrjeno s kamnjem. Wink

[Slika: okolica.jpg]
#7
Trava ima globlje koten8ne od 15 cm.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#8
We talk on such topics.

website


Skok na forum:
Zadnje novice