Gradnja in obnova > Napeljave
Filter vodnega kamna - kaj vgraditi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filter vodnega kamna - kaj vgraditi
#1
Pozdravljeni,

razmišljam o vgradnji filtra vodnega kamna. Neke hobi variante ki so sami sebi namen me ne zanimajo. Moja skrb gre predvsem v tej smeri da ne želim metati tlakov ven ker se mi bo z leti morebiti zabasala kaka cev. Filter bo vgrajen na vhodu v objekt. Cene so nenormalno različne od par desetakov pa celo do 500€. Kaj bi bilo v tem primeru pameten nakup? Ima kdo kake izkušnje? Slišal sem nekaj o filtru, kjer se približno enkrat letno dodaja neka sol. A kdo kaj ve o tem?

druga možnost je pa tole:
http://www.vodni-filter.si/filter-za-vo ... uplex.html

Hvala za mnenja in lp,
#2
Filter iz priponke nima nobene povezave z odstranjevanjem vodnega kamna. Najprej preberi še nekaj starih pogovorov na to temo:
viewtopic.php?f=6&t=49737&hilit=vodni+kamen
viewtopic.php?f=6&t=58239&p=611805&hilit=vodni+kamen#p611805
viewtopic.php?f=6&t=56271&p=583231&hilit=vodni+kamen#p583231
#3
Magnetni mehčalci vode, tudi elektromagnetni preprečujejo kristalizacijo vodnega kamna v kalcitni obliki, ki je trda in kompaktna oblika vodnega kamna. Količina vodnega kamna ostane po magnetni obdelavi enaka. Vodni kamen po magnetni obdelavi tvori kristale aragonitne strukture (pod mikroskopom vidni kristali so igličaste oblike), ki se zaradi svoje oblike ne morejo zlagati v urejeno trdo in kompaktno strukturo, zato te kristale odnaša vodni tok, s površin kjer se voda osuši, pa ga je lažje odstraniti, saj je tak vodni kamen mehak. Magnetno mehčanje vode je najbolj naraven način mehčanja vode, učinek je nekje 70%, problem je ker magnetna obdelava vode s časom pada in po 30 urah učinka ni več. Učinek ni večji niti pri napravah za 500, 600 ali celo 1000 Eur. Pri testiranju se je celo izkazalo, da je magnetni mehčalec vode s filtrom s ceno z nekaj čez 100 Eur za 10% boljši od tistih dražjih.

Ionska mehčalna naprava edina dejansko filtrira iz vode vodni kamen, zato je njena učinkovitost 100%. Napravo se nastavi tako, da mehča vodo na trdoto 5-6 nemških stopinj. Pri tej trdoti vode ni več težav z vodnim kamnom, voda je prijetnega okusa za pitje. Vodni kamen iz naprave se pere v odtok, prav tako slana voda s katero se vrši regeneracija naprave. Tako v vodi ni popolnoma nobene soli. Za regeneracijo se uporablja tabletirana nejodirana sol.
#4
Vsaka pitna voda iz javnega omrežja je klorirana. In klor ki je bil v prvi svetovni vojni uporabljen kot bojni strup ne sodi v vodo za pitje. Moramo pa priznati, da bi bili cevovodi brez njega pravo gojišče mikroorganizmov. Zato moramo vodo za pitje filtrirati. Dober filter ki je NSF in WQ certificiran filtrira vodo do boljše kvalitete kot je voda iz plastenk.

Po javno dostopnih podatkih je v naših vodah po nekaj mikrogramov na liter težkih kovin, pesticidov in drugih onesnaževalcev vode.
Stanje vod v Ljubljani najdete na naslednjih povezavah:
http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-l...olja/voda/
http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-l...-porocila/
#5
Antioksidant Napisal:vsaka pitna voda iz javnega omrežja je klorirana. In klor ki je bil v prvi svetovni vojni uporabljen kot bojni strup ne sodi v vodo za pitje. Moramo pa priznati, da bi bili cevovodi brez njega pravo gojišče mikroorganizmov. Zato moramo vodo za pitje filtrirati. Dober filter ki je NSF in WQ certificiran filtrira vodo do boljše kvalitete kot je voda iz plastenk.
.

Confusedhock: Confusedhock: :mrgreen:

1. Niti pod razno ni vsa voda v Slo klorirana klorni šoki se uporabljajo samo občasno ob velikih sušah-padec podtalnice, poplavah in ostalih nestandardnih dogodkih, drugače pa večino Slo vode NI klorirane
1a. Upam da niti prsta ne pomočiš v katerikoli bazen ker lahko umereš od bojnega strupa
2. Večina vode (90%) iz Slo javnega vodovoda je boljša ali najmanj enaka kot voda iz plastenk..
#6
@Fuga
Najprej povej, kakšno vodo piješ (oziroma od kje si) in ali si mogoče trdoto že kaj pomeril. V naših koncih pijemo vodo s hribov, ki je po opisu takale:
http://www.komunala-kranj.si/index.php? ... Itemid=390
Pri meni (kjer sem živel prej) smo imeli srednje trdo vodo. V 30 letih se ni zamašila nobena cev, vse, kar sem čistil, je bil zgolj bojler.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#7
Hvala za informacije. Link sem nalepil ker mi je bilo to ponujeno. Antioksidantova razlaga o ionskem čiščenju mi je nekako logična. Kje se taki filtri dobijo?
Živim tik pod Trojanami, priključeni smo na komunalo Zagorje ob Savi. Moje delovanje oz želja po nakupu filtra je predvsem preventivno usmerjeno, čeprav po zagotovilih proizvajalca cevovodnega sistema sedanje cevi skorajda ne dopuščajo nalaganja vodnega kamna ker so tako gladke.
#8
Pozdravljeni,

sam se odločam za nakup mehčalne naprave. Potrebujem vašo pomoč kakšno in katero?
Najprej imam vprašanje ali obstaja varianta, da na eno napravo priklopimo dve dovodni cevi (dva števca)?.
V primeru dveh števcev je poraba 18 m3/mesec, v primeru enega števca je poraba 15 m3/mesec.
Delovni tlak vodovoda je 2,4 bara
Priključki so 3/4.
Gre za privat hišo in kozmetični salon.
Območje je Ilirska Bistrica
Hvala za pomoč in konkretne linke.

Hvala.
Lp, Blaž


Priložene datoteke
.jpg   Javorje-1.jpg (Velikost: 175,95 KB / Prenosi: 1028)
.jpg   Javorje-2.jpg (Velikost: 170,95 KB / Prenosi: 1028)
#9
Ena mehčalna naprava bi lahko kontrolirala omenjeno porabo dveh števcev, komunalci pa najbrž ne bodo pustili vgradnjo pred števci. Mehčalnih naprav je cela vrsta, za katero se odločit bo pa drugo..., če si temo prebral, si si neko mnenje že ustvaril.
#10
najbolje se je odločit za tisto katera je preizkusena doma pri katerem od clanov
#11
Ce je kdo zainteresiran imam mehcalec vode, deluje na tabletirano sol. Zal ga ne potrebujemo vec odkar imamo zbiralnik dezevnice. Zraven dam se reducirni ventil. Info na ZS ali 031 876 devet sest tri
#12
Obujam temo. Kaj vgraditi na celoten hisni vodovod?
#13
Nimate nobenga kamna na napeljavah?


Skok na forum:
Zadnje novice