Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Prezračevanje z rekuperacijo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezračevanje z rekuperacijo
Hvala za odgovor. Bo treba najti kakega Gorenjca za montažo, izlet iz Hajdine zna biti drag. Ali obstoja varianta brez daljinca in slične navlake, vklop in izklop na navaden knof?
Zanimajo me izkušnje tistih, ki imate entapijske rekuperatorje:
- ali je vračanje vlage zadostno ali je treba pozimi zrak vlažiti?
- ali se skupaj z vodo prenašajo tudi kakšne vonjave? Strah me je predvsem razvoja plesni in prenosa bakterij na svež zrak...
- ali izkoristek zares pada s starostjo rekuperatorja?

Razmišljam predvsem o Zehnderju Q350 entalpijski oz. Paulu...
@kadotr
Mitsubishi VL-50 je na voljo v treh izvedenkah in sicer:
VL-50S2-E - s potezno vrvico
VL-50ES2-E - s stenskim stikalom (ni priloženo)
VL-50 SR2-E - z daljinskim upravljalcem in upravljanjem na sami enoti

Tudi gorenjska ni problem :-)

https://prezracevanje-feral.si/
https://www.rekuperacija-prezracevanje.si/
Hvala! Ogromno sem guglal pa nisem našel podatkov. Najbolj bistven bo tisti, ki Gorenjce zanima...
Gorenjci so načeloma dobri plačniki  :-)
Da ne bo nesporazumov: Gorenjce zanima cena. Smo dobri plačniki a ne preplačamo brez potrebe.
Bi si kdo delil strošek nakupa filtrov za lokalni rekuperator Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E, ker je minimalna količina nakupa 5 filtrov, cena za kom. 14,76€...?

Lp
@BOOBO

Mene rahlo zanima.
Pripni link za to kaj se dobi za to ceno.
Pozdravljeni,
obnavljal bom notranjost hiše, prvo nadstropje kamnite hiše (zidi 55cm).
Nad bivalnim prostorom je podstrešje, katero je samo pohodno, vmes ni izolacije ampak samo zrak in tramovi. Strope bom podrl, dal stropni knauf, med tramovi izolacija in nato spet pohodne deske. Ker bom poleg izolacije tudi menjal okna, se bojim da bom imel vlago v hiši in ker že podiram strop, imam sedaj možnost napeljave cevi za centralni rekuperator, kateri bi bil na podstrešju.
Kakšne izkušnje imate s kamnitimi hišami, se nabira vlaga? Pritličje sicer ni vlažno (ker so še stara okna), okoli hiše je tudi beton(nekaj metrov), tako da voda ne pronica pod hišo.
Je rekuperacija sploh smiselna za kamnite hiše, ima kdo izkušnje? Fasada je samo omet, izolacije na fasado ne bom dajal, ker je predrago.
Katero rekuperacijo izbrati, ker jih je že toliko na trgu? Zaenkrat sem si ogledam Orca midi 270 ter VSR 300 od systemaira. Priporočate kaj drugega, kjer dobiš več za isto ceno?
Hvala lepa za vsako mnenje.
@Nike_Laker

Nekaj tazga, F7 klasa, od Ecotip-a
https://www.onninen.fi/en/lossnay-high-p...7/p/CGV360
Živjo,
sem pred nakupom rekuperacije. 
Do sedaj sem pridobil dve ponudbi - System Air SAVE VTR300/B in Dantherm HCV5 + predgrelnik (SAVE ima že vgrajenga). Pretok zraka je tam tam - gre za 12/12 odvodov /dovodov fi75mm. 
Cenovno je Dantherm ponudba precej € cenejša.. 
Glede na System Air se zdi Dantherm precej glasnejši.
Link : Dantherm HCV 5
         Save VTR 300 B 
Cena nadomestnih filtorov je tamtam.. 

Ima kdo izkušnje glede gornjih dveh modelov? Mogoče kak drug primerljiv model? Zanimiv se zdi tudi Dantherm 400 E1, ki ima entalpijski izmenjevalec, ampak se zdi da ponuja premalo pretoka..
Mene tudi zanima to glede entapijskih rekuperatorjev.
Zanima me tudi, če bom imel preveč vlage v hiši, ko jo bom delno zadihtal...kako je v tem primeru z entapijskim rekuperatorjem, ker vrača vlago??
Hvala za info,LP

Objavil natasa.ogr - 2.12.2021 ob 22:55
Zanimajo me izkušnje tistih, ki imate entapijske rekuperatorje:
- ali je vračanje vlage zadostno ali je treba pozimi zrak vlažiti?
- ali se skupaj z vodo prenašajo tudi kakšne vonjave? Strah me je predvsem razvoja plesni in prenosa bakterij na svež zrak...
- ali izkoristek zares pada s starostjo rekuperatorja?

Razmišljam predvsem o Zehnderju Q350 entalpijski oz. Paulu...
zdravo,

zanima me ali kdo pozna rekuperator od proizvajalca Nibe  https://www.nibe.si/proizvodi/Rekuperatorji/ saj ga lahko vezem na elektroniko od toplotne.
Postala očitno to mrtva tema...noben nič več ne odgovarja :\
Raroru, še moje mnenje... Rolleyes
V kolikor se bodo zamenjala okna, je vgradnja rekuperacije smiselna, saj bo hiša s tem bolj ali manj hermetično zaprta. Posledica tega bo, da bo potrebno hišo precej več zračit. V kolikor se ne bo primerno zračilo (kar je samo z zračenjem z okni zelo težko), bo prihajalo do kondenza na oknih, v kotih kjer se samo z okni ne bo prezračilo dovolj, se lahko pojavi tudi plesen.

Vgradnja entalpijskega rekuperatoja je dobrodošla, saj boš pozimi v hišo konstantno dovajal zelo suh zrak. S pomočjo rekuperatorja boš tako vsaj del vlage, ki jo proizvedeš vrnil v hišo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »