Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Prezračevanje z rekuperacijo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezračevanje z rekuperacijo
#61
Berghaus Napisal:
Žiga Napisal:Hlajenje zraka s pomočjo rekuperatorja in notranjega hladnejšega zraka je sicer enako učinkovito kot pozimi ogrevanje, vendar pa je pri tem nekaj problemov, ki zminimizirajo učinek.
Rekuperator pomaga le v primeru, ko je zunanji zrak toplejši kot notranji,...
(verjetno si hotel reči hladnejši?)

Itak

Pomaga lahko tudi obratno (notranji zrak je hladnejši in želimo prezračit), saj bo notranji iztopni zrak preko rekuperatorja shladil vhodnega.
#62
Če je v hiši hladnejši zrak kot zunaj in se želimo shladiti, se tega zraka ne bi niti pipal.

Pri nas smo počeli ravno to, ob vročinskih valih premeščali svoja trupla v klet. Ponoči pa preklopili rekuperator v bypass in na maksimum. Pa ni bilo ravno da bi me zeblo zjutraj, je vse skupaj bolj kot ne za blažev žegen. Zjebe te vlaga. Ko smo to izčrpali ven je bilo 1000x bolje, kljub še vedno visoki notranji temperaturi.

Letos smo končno izolirali streho in zasenčili nekatera okna, pa se je tisti zgoraj odločil, da nas bo utopil....
#63
cheba Napisal:Pomaga lahko tudi obratno (notranji zrak je hladnejši in želimo prezračit), saj bo notranji iztopni zrak preko rekuperatorja shladil vhodnega.

Shladil ga bo, ampak nikoli na tako temperaturo, kot je notranji, zato bomo na tak način vedno rahlo ogrevali prostor in ne ohlajali (če je zunanji toplejši). Izkoristek v nobeno smer pač ni 100%.

(podobno kot pozimi nikoli vstopni zrak ne bo rekuperator pogrel na temperaturo obstoječega notranjega, še vedno pa bo veliko bolje, kot da bi direktno vpihavali mrzlega od zunaj)

Lahko si pomagamo s klimo kot Berghaus ali (verjetno manj učinkovito, zato pa bolj eko) - z zemeljskim kolektorjem.
#64
He he, v teh pogojih se torej pozabi na luksuz, kot je svež zrak? Pozimi je prioriteta svež zrak, poleti pa temperatura notranjega zraka. Saj tudi pozimi ni smotrno prezračevati, ker je temperatura notranjega zraka višja kot zunanjega?!?
#65
Ni čisto tako. Dejansko poleti prezračuješ čez dan minimalno, predvidevam tudi, da v vročini podnevi niste baš močno dejavni? Ponoči se prezračuje enormno! Ne ker bi bil dejaven (ali pa :-)), ampak da se zmeče ven odvečna toplota.

Pozimi je zadeva malce drugačna, prezračuje se nonstop zmerno.

Konkretno izolirano hišo je precej enostavno ogreti, zato pozimi prezračevanje ni problematično. Ko pa bajta zakuha, je ni variante, da jo shladite brez klime, sprobano prevečkrat.

Tudi vsi montažerji so nas opozarjali, da naj se ne bojimo ogrevanja pozimi, pač pa ohlajanja poleti. No, letošnje poletje nam je precej prizaneslo, klime sploh prižgal nisem, če se ne motim, potem smo pa tako ali tako fasali okenske zastore, pa še to bolj zato, da nismo gledali zunanje oblačno deževne turobe......
#66
cheba Napisal:He he, v teh pogojih se torej pozabi na luksuz, kot je svež zrak? Pozimi je prioriteta svež zrak, poleti pa temperatura notranjega zraka. Saj tudi pozimi ni smotrno prezračevati, ker je temperatura notranjega zraka višja kot zunanjega?!?

Kot pravi Berghaus, tudi poleti se prezračuje, čez dan manj, ponoči na fulare, mimo rekuperatorja pa še skozi okna zraven (zato obvezno komarnike na tistih nekaj nasprotnih oken, ki jih planiraš odpreti ponoči, da narediš malo prepiha). Svež zrak torej imaš Smile

Noben pameten pa ne bo poleti v vročinskem valu odprl okna in prezračeval čez dan... (s prezračevanjem ali brez njega)
#67
Že, samo poleti z nočnim prezračevanjem ne nabiješ zraka na zalogo za cel dan, ampak hladiš hišo. Ko zapreš okna imaš zalogo ob izmenjavi 0,5/h za dve uri. Dejstvo je da poleti kvaliteta zraka brez prezračevanja pade. Zakaj poleti kvaliteta zraka ni več toliko pomembna? Če s tako kvaliteto lahko živimo poleti zakaj ne moremo pozimi? Dvojna merila? Glede hlajenja pa itak, tako kot se pozimi ogreva bi se moralo poleti hladiti (za isto kvaliteto zraka)
#68
Še enkrat - tudi poleti čez dan prezračujemo skozi rekuperator, le da manj. V ceveh mora biti stalni prepih, to je tudi najboljša garancija proti nabiranju umazanije in raznega življa v njih (nobeno živo bitje ne preživi na konstantnem prepihu, tudi mikrobe to moti, zanimivo).

Lahko to imenuješ dvojna merila ali prilagajanje situaciji, kakor hočeš Smile

In še 1x, če imaš zemeljski kolektor ali kanalsko klimo, lahko poleti prezračuješ tudi močno (je pa spet investicija v "luksus" malo večja).
#69
cheba Napisal:Dejstvo je da poleti kvaliteta zraka brez prezračevanja pade. Zakaj poleti kvaliteta zraka ni več toliko pomembna? Če s tako kvaliteto lahko živimo poleti zakaj ne moremo pozimi? Dvojna merila?

Pada kvaliteta zaradi česa? Ker se za Savo sončite? Ker ste na morju? Ker pri sosedu srebate pir in žvečite čevape? Al ker doma sportsko lagani v kavču gledate televizijo?

Ker če ste normalni v vročinskem valu ne kurite pečice s kuretno not, ne kuhate ozimnice in verjetno tudi ne športate ljubljanskega maratona po bajti?

Kakšna dvojna merila? Pozimi v tiste boge dnevne ure stlačiš čim več opravljenega, poleti pa ne, vsaj pri nas ne. Definitivno ni take aktivnosti v bajti sredi poletja, kot pozimi, se vam ne zdi?
#70
cheba Napisal:Že, samo poleti z nočnim prezračevanjem ne nabiješ zraka na zalogo za cel dan, ampak hladiš hišo. Ko zapreš okna imaš zalogo ob izmenjavi 0,5/h za dve uri. Dejstvo je da poleti kvaliteta zraka brez prezračevanja pade. Zakaj poleti kvaliteta zraka ni več toliko pomembna? Če s tako kvaliteto lahko živimo poleti zakaj ne moremo pozimi? Dvojna merila? Glede hlajenja pa itak, tako kot se pozimi ogreva bi se moralo poleti hladiti (za isto kvaliteto zraka)

jao si se zahaklal za tole.

glej drugace: po nekih virih vdihnemo v mirovanju ca. 12x/minuto, v spanju malo vec - 15x/minuto, pri konkretni fizicni aktivnosti tudi do 60x minuto. pri enem vdihu v povprecju vdihnemo ca. 0.5-0.6l zraka, kar pomeni v mirovanju ca 0.4m³ zraka/h, pri divjanju pa do 2m³ zraka/h.
torej, ko si poleti zunaj na cevapih ali v bazenu ali pa hiberniras v hisi, pac potrebujes manj svezega zraka.
ce pa poleti trimckas v hisi in naredis 300 sprintov po stopnicah gor in dol, potem pa ze za preracunat, ali hiso bolj ogreje intenzivneje prezracevanje, ali pa tvoja energija Smile
#71
Wink Imam dva majhna otroka, živahna, skoz lačna, žejna, sem že mal pozabu kako je s tem chillanjem pred TV. Pa naj bo to pozimi ali poleti Wink
#72
Potem pa v vašem primeru sploh pride primerno rekuperiranje, bolje kot odpiranje oken sredi vročine.

Pri nas smo nadobudnost že dali skozi, hvala bogu. V vročini je pri nas kot bi vse skupaj izumrlo, še živalim se ne da kaj več kot do posode z vodo in nazaj dremucat. Načeloma oživimo zvečer. Razen, ko je pred bajto bazen. Takrat pa v hiši ne boš dremuckal, ker je zunaj tak trušč in dretje, kot bi jih z adrenalinom injiciral :?
#73
Hlajenje zraka s pomočjo rekuperatorja in notranjega hladnejšega zraka je sicer enako učinkovito kot pozimi ogrevanje, vendar pa je pri tem nekaj problemov, ki zminimizirajo učinek.
Rekuperator pomaga le v primeru, ko je zunanji zrak toplejši kot notranji,...
(verjetno si hotel reči hladnejši?)

Itak

Sam sem mislil toplejši. Namreč tudi poleti podnevi potrebuješ svež zrak v hiši, čeprav nekateri pravite, da manj. In če je zunaj 35°C, ga lahko z notranjim hladnejšim izrabljenim zrakom (25°C) ohladimo na npr. 26°C, preden ga spustimo v prostor.

... npr. 25°C, to pa je v povprečju poleti le nekaj ur na dan, temperaturna razlika pa je v povprečju spet minimalna, nekaj °C, saj ni vsak dan čez 30°C. Torej lahko računamo nekaj ur na dan (npr. 8 ur) za npr. 2°C ohlajen zrak, kar je vse skupaj zanemarljivo. Poleg tega se hiša prezračuje več kot bi bilo potrebno za zagotavljanje svežega zraka, ki bi ga dosegli z odpiranjem oken, zato so večje izgube tudi na ta račun,...
(ne razumem sedaj, o kakšnih izgubah govoriš ko poleti ohlajamo?)

Kvečjemu poraba elektrike

Za svež zrak bi z idealnim odpiranjem oken potreboval recimo samo 80m3/h, medtem ko pri kontroliranem prezračevanju potrebuješ 200m3/h, ker te pol časa ni doma in prezračuješ še pol prazne hiše. S tem so izgube večje, kot bi bilo potrebno, saj potrebuješ samo 80m3 zraka na uro.

.... prištejemo pa lahko še toplotne dobitke pri porabljeni električni energiji za prezračevanje.
(teh si poleti ne želimo)

S temi toplotnimi dobitki bi si znala kakšna muha pogreti tačkice

Ja, mišljeni so bili kot negativni vpliv poleti, ne pozitivni.

V drugih stvareh se strinjam z gt001. No, mi npr. hiše praktično ne hladimo z nočnim odpiranjem, rezultat pa je na koncu poletja 26°C v spodnjem nadstropju ter 27°C v zgornjem (letos seveda ne). Ker ima tudi hlajenje z nočnim odpiranjem oken svoje slabosti, ...
(na katere misliš? Meni pade na pamet možen prepih, kar ni ugodno v spalnici recimo)

Če ni komarnikov, smo zjutraj podobni mesečevi površini

Npr. še protivlomna varnost, morebiten hrup od bližnje ceste, pogled čez komarnike podnevi oz. delo s snemanjem komarnikov, zaletavanje v komarnike,...

...sem se sam nagnil bolj v smer aktivnega hlajenja s toplotno črpalko. Saj ne, da se nebi dalo preživeti, vendar pa če lahko dosežeš idealno temperaturo v poletnem času za 10 Eur ali manj tekočih stroškov letno, si to lahko privoščiš brez slabe vesti. Smile

Obstaja pa še en način pasivnega hlajenja, ki je razmeroma učinkovit, tudi za razvlaževanje.
(zemeljski kolektor?)


Hehe, prej bi rekel ženski kolektor :-)


Ja, v mislih sem imel zemeljski kolektor, vendar ne običajnega, ki ni dovolj učinkovit, ampak istega kot ga uporablja toplotna črpalka, ki ga pri segrevanju sanitarne vode vsak dan pridno hladi. Še bolje, če ga kombiniraš z dodatnim toplotnim prenosnikom za rekuperatorjem, saj potem zrak najprej ohladiš z rekuperatorjem, nato pa še s kolektorjem in tako manj toplote pošiljaš nazaj v zemljo.
#74
Žiga, kakšne izgube poleti pri prezračevanju?
#75
Aha, sedaj vidim, kaj vaju s @Fantoccijem moti. Smile Da sem uporabil nerodno/napačno besedo. Seveda sem imel v mislih toplotne dobitke, ki imajo poleti negativen vpliv (se mi je zdela "izgube" primerna beseda, ker ima tako negativen prizvok, dobitki pa preveč pozitiven. Mogoče bi moral reči negativne izgube, tako bi uporabil dve besedi z negativnim prizvokom Wink


Skok na forum:
Zadnje novice

Individualni dom, ki ponuja najvišjo kakovost in udobje bivanja
08.12.2021 ob 12:52:28
Individualni dom, ki ponuja najvišjo kakovost in udobje bivanja
Vabljeni na MARLESOV DAN ODPRTIH VRAT V ŽIVO – Individualni dom, ki ponuja najvišjo kakovost in udobje... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »