Nepremičnine > Finančna plat
Odkup/prenos terjatve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odkup/prenos terjatve
#16
V prvem komentarju navaja, da znasa dolg 3/4 od vrednosti, da pa je nepremicnina vredna vec, kot je ocenjena.
Pa recimo, da znasa dolg 75, nepremicnina pa je vredna samo 100.
Ob predpostavki, da banka na prvi drazbi ne uspe prodati za 100, bo sledila prodaja za 50... Dolznik ostane brez, dolg 25 pa ostane se vedno ( vbistvu se nekaj vec, ker se od konine odstejejo se stroski).
Ce odkupi za 75 dolg od banke, lastnik se strinja s prenosom lastnistva... Dobi za 75 nekaj, kar je vredno vec kot 100... Dolznik pa se resi bancnega bremena. Vsi zadovoljni ;-)
In kot ze tudi receno, lahko gre po oceni banke za tezje izterljivo terjtev, bodo morda prodali tudi z diskontom...

A zakaj kupiti za 75 in ne cakati na drugo drazbo?
Ja to je pa vprasanje zanj, ne zame ;-)

Btw: Kje ti vidis 1/20?
#17
@medo9: V 1. postu omenja, da se teh 3/4 nanaša na sodno cenitev. V svojem zadnjem postu omenja, da je bila sodna cenitev delana pred obsežno adaptacijo nepremičnine, ki je še dodatno zvišala ceno nepremičnine. Mojih 1/20 je privlečeno za lase z namenom bolj plastične ponazoritve.
Nanašajoč se na tvoj zadnji post: banka na dražbi nič ne prodaja, nepremičnino prodaja sodišče. In ne niso vsi zadovoljni. Lastnik nepremičnine je prodal nekaj za 75, kar je vredno 100. Ali ne bi bilo bolj smiselno, da lastnik proda na trgu za 100, izroči banki 75 in obdrži 25? Zakaj bi sploh kompliciral s 3 koraki, kot pišeš v predzadnjem postu? Da sploh ne omenjam tega, da ko odkupiš dolg od banke, ne postaneš kar avtomatično lastnik nepremičnine. Lastnik je še vedno dolžnik in še vedno je potreben dogovor z njim (btw na 2. dražbi izhodiščna prodajna cena ni vedno prepolovljena kot tudi ni nujno, da se dražba sploh izvaja z zbiranjem ponudb - Vickrey auction). Kje imaš zagotovilo, da ti bo lastnik sploh prodal nepremičnino?
#18
Uh, si vztrajen. ;-)
Kje pa sem rekel, da avtomaticno postanes lastnik?
Z odkupom terjatve vstopis v cevlje upnika, tudi to sem napisal.
Ampak.
Lahko se podpise notarska listina, o tem govorim. In da se mora dolznik s tem strinjati. In upnik seveda tudi...in potem upnik vlozi na sodisce zahtevek za odlog, oziroma preklic drazbe.

Glede razlogov in vrednosti...ja, seveda je moznih vec razlicnih scenarijev in interesov...vsak mora videti svojo zgodbo v taksni operaciji.
Jaz sem napisal samo odgovor na vprasanje, da je mozno in izvedljivo, da z odkupom terjatve postanes lastnik.
#19
@medo9:
Še enkrat z odkupom terjatev ne postaneš lastnik (glej tvoj zadnji stavek). Z nakupom nepremičnine postaneš lastnik. Obstaja možnost, da to zapakiraš na en kos papirja, ki ga nasloviš odkup terjatve, vendar gre vseeno za dva popolnoma ločena pravna posla in pri katerih ima novi upnik nasproti celo različni osebi.
Že prej si napisal, da lahko oseba od banke odkupi terjatev (reciva tej osebi novi upnik), v zameno pa ji dolžnik prepiše nepremičnino. To bo morda kdo razumel, kot da z nakupom terjatve (če nakup požegna dolžnik) kar enostavno postaneš tudi lastnik nepremičnine. Pa to ni res. Racionalen dolžnik bi novemu upniku prepisal nepremičnino le ob pogoju, da novi upnik odkupi terjatev od banke ter jo takoj zatem odpiše v višini vrednosti nepremičnine.
Vztrajen pa sem, ker ne vem, če si vsi, ki preberejo tvoj tekst, tega razlagajo na takšen način, kot ti verjetno misliš oz. kot si sam izkusil (meni je že od začetka jasno, da ti to, kar govorim, razumeš).
#20
Jaz samo trdim, da je operacija mozna, izvedljiva z ustrezno notarsko listino.
#21
Hvala obema za detaljno razlago Smile
Torej v tem primeru se niti ne gre toliko za obdržanje nepremičnine, kot predvsem za poplačilo dolga do banke.
Banko bi bilo treba poplačat na kakršen koli način, vendar je težava pri prodaji (tožba, najemniki), banka pa je že začela z izvršbo, in to ne z izbršbo, da bi banka prodala nepremičnino ampak so že dodali dodatna izvršna sredstva (osebni prejemki, premičnine), zato bi prvo kot prvo bilo treba poplačat banko, da umakne izvršbo, potem se pa milo rečeno z nepremičnino lahko zgodi karkoli.
Težava je tudi, ker ima lastnik nepremičnine zaradi dolga do banke že izvršbo in posledično zaradi tega ne dobi kakšnega kredita, da bi banko poplačal. Zato sem vprašal, če se kdo ukvarja s tem, torej odkupi terjatev, ki je nižja od vrednosti nepremičnine, potem pa z nepremičnino nardi karkoli, ker lasnik sam tega ne zmore...
Zakomplicirano, vem, tudi sam sem rabil nekaj časa, da sem stvar skapiral.
#22
Tudi postopek izvršbe ali celo že objavljene licitacije se lahko zaustavi.
Potrebno je kontaktirati banko in predstaviti ponudbo za odkup terjatve.

Je pa očitno res treba še enkrat ponoviti, da z odkupom terjatve NE pride do prenosa lastnine, ampak se samo spremeni dolžniško-upniško razmerje. Tisti, ki je od banke odkupil terjatev, postane novi upnik in NE lastnik. Torej z nepremičnino ne more storiti ničesar, lahko samo terja dolžnika.

Z odkupom terjatev na način, kot si ti predstavljaš, pa se po mojem ne ukvarja nobeno podjetje.
#23
Zdravo. Mene pa zanima, če je kdo kaj sodeloval s podjetji, ki od drugega podjetja odkupi terjatev? Vem, da omenjena tema ni točno to, kar mene zanima pa vseeno vprašam, če ima kdo dobre izkušnje s tovrstnimi podjetji?

Lp,
Urška
#24
Zdravo. Mi res noben ne more pomagati?

Faktoring.
#25
@Mila_01 

Jaz sem se malo ukvarjal s factoringom.
Naredila se je tri-partitna pogodna med dolžnikoim, upnikom in banko - 2 meseca pogajanj.
Dejansko pa je šlo samo za to, da je upnik dobil takoj (2-3 dni) izplačano svojo terjatev, ki je imala plačilne pogoje nekaj mesecev. 
Ni ravno primeren sistem za uporabnike tega foruma


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
17.05.2022 ob 12:41:47
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
V Lumarju v okviru Lumar Zero Emission Tour pripravljajo premierno predstavitev naše izjemno priljubljene in sodobno zasnovane... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »