Kar naredi dom > Dom in male živali
Akvaristika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akvaristika
#1
Glede na to, da je tema o Ribištvu in akvaristiki zavila čisto v ribiške vode me zanima, če je med vami tudi kak akvarist.

Sicer nisem zagrizena akvaristka, imam pa doma en tini mini akvarij (30L) pa mi dela enmičkeno preglavic pa bi rada s kom mal podebatirala ... torej ... :wink:
Več glav, več ve ...
#2
morski 250l / sladkovodni 850l
#3
Sladkovodni tudi tukaj, enkrat 60 litrov in enkrat 140 litrov.
#4
Sem imel sladkovodni rastlinski 54 in 150l, morskega 250l in 54l, trenutno pa zaradi pomanjkanja časa imam samo morskega 54l s koralami in tremi klovni.
#5
No pa vas je kar nekaj Smile

No takole ... tamala si je za RD zaželela ribice ... in ker je bila to tudi moja tiha želja, se ji želja izpolnila :oops: ... ker gre za naš prvi akvarij smo si izbrali nekaj majhnega (30L): Od opreme je v akvariju, notranji filter, grelec ki greje nekje na 24-25°C, lučka. Po tleh imamo bel pesek, eno korenino in en gradič (ja tako je tamala hotela :roll: ), od živeža pa mal preveč če mene vprašaš ... eno rastlinico, potem se je akvarij ciklal kak mesec in potem smo dodali še 2 rumena jabolčka, par gupijev, 4 mečke, 4 somiče, pa še 4 ribice katerih imena žal ne vem ... ribice smo dobili direktno od rejca (alkakosežetemureče) ... je rekel da to ne bo nič preveč za naš akvarij ... zdaj pa vedno bolj opažam da je mogoče pa vseeno enmičken prenaseljen, ker NO3 ne spravim pod 100 ... sem menjala 1/3 vode na 2 dni pa ni nič boljše ... drugače menjam 1/3-1/2 vode na 1-2 tedna. Poleg tega se mi je še na rastlinici in na polžkih začela pojavljati tista mal bol trdovratna zelena alga in mi para živce ... iz stekla jo že dol postrgam iz rastlinic je pa ravno ne morem ... torej kakršenkoli nasvet bo dobrodošel. Imamo ga pa že od novembra.
Več glav, več ve ...
#6
Anja, žal vam moram reči tisto, kar akvariste začetnike najbolj boli.......prodajalec-rejec vas je na suho......in to izdatno.
#7
Vikanje ni potrebno :wink:

Ja saj ... sicer ni šlo za pospeševanje prodaje, ker sem ribice dobila za šenk, ampak je očitno želel bit radodaren ... koliko od tega bom morala oddati?

Bo ok če obdržim oba polžka, 2 somiča
[Slika: albino.JPG]

2 mečka
[Slika: aquareja_17.jpg]

pa še 2 od tistih neimenovanih (so majhne dolžina okoli 2-3cm)?
Več glav, več ve ...
#8
Anja, žal ne bo šlo tako zlahka. Akvarij ne jemati kot hoby on the go, pač pa se je treba zavedati, da v njem prebivajo živa bitja in za zagotavljanje primernih pogojev je potrebno poznati vsaj nekaj osnov.

Kot že dolgoletni član portala Aquanubis te vabim na ogled in prebiranje le tega. Zagotavljam ti, da boš gor našla vse in še več. Celo nekaj mojih tem, najdeš pa me pod nickom Andromeda. Sicer sem redek gost, pa vseeno.

Za začetek si predelaj/preglej/preberi podforum Uvod v akvaristiko:

http://www.aquanubis.com/forum/uvod-v-akvaristiko/

Prilagam še linkažo do moje teme našega 140 litraša, kjer boš lahko spremljala evoliranje akvarija od same postavitve, utekanja, naselitve, kandidiranja za akvarij meseca in današnje džungle v njem :-)

http://www.aquanubis.com/forum/akvariji ... 21926.html
#9
Hvala ... bom prebrala, kar še nisem ... sem se namreč lotila prebirat ta portal, za vprašanja mi je pa zmanjkalo poguma saj sem videla da znajo bit novinci kar "napadeni" na način da ti vzame vso voljo ... ja nič malo čtiva pred spanjem, da vidim kaj manjka našim ribicam ...
Več glav, več ve ...
#10
Zelo dobro razmišljanje, Anja. Res si prvo preberite osnove, potem pa komot vprašajte, če bo ostalo še kaj tvojemu znanju skrito.

Novinci pa so ponavadi napadeni zaradi svojega vztrajanja. Vztrajanja pri napakah. Nemalokrat se gor pojavi lastnik malega akvarija, v katerem je čisto preveč rib, neprimernih sort, povpraša kakšna žarnica bi bila najbolj primerna za njegov čebriček in ko se ostali uporabniki primejo za glavo in mu svetujejo, da naj raje zdesetka naseljeno populacijo, odgovori, da ima tako že 10 let in da njemu pa ne bo noben govoru. Takrat ponavadi "zaropota" :-)

Gor boš našla marsikaj, tudi 250 gupijev v 50 litrškem akvariju. In precej napadov na lastnika, saj smatra, da je prodaja gupijev iz takega akvarija nekaj čisto normalnega. Kupci, ki domov prinesejo zdeformirane ribice, oziroma le te pocrkajo v parih dnevih, pa izgubijo veselje do akvaristike. Kar je škoda, če mene vprašaš.

Mene pa se hvala bogu ne rabiš bati v nobenem primeru. Z veseljem ti odgovorim, če le vem odgovor :-)
#11
Ja ja saj vem da se najdejo ekstremi ... je pa v poplavi mnenj težko izluščit tisto ki je dejansko na mestu ... pač če mi dolgoleten rejec ribic reče, da bo to ok, nekdo s foruma pa da ni ok ... kot novinec težko veš komu verjet. In roko na srce se mi je sprva tudi zdelo, da bo ok glede na to da so bile te ribic od začetka res tini mini (največja je imela 2cm) in naj nebi več rasla ... no zdaj ima najmanjša 2 cm in je res preveč.

Pa še jaz sem en tak poseben kerlc, ki pri novih stvareh rabi navodila v smislu: prvo kupiš to, to, to in to, potem najprej narediš to in to, potem čez toliko in toliko časa to in to, in ko imaš tako in tako kontroliraš to, to in to ... potem pa še če je to in to narobe narediš tako in tako ... na aquanubisu je pa vse razmetano po različnih postih in se je težko lovit ... ampak, če hočem obdržat vsaj nekaj ribic in jim zagotovit "udobno" bivanje, bom ravno to morala ... poročam kako pa kaj :wink:
Več glav, več ve ...
#12
Se podpišem pod izjave Berghaus-a, akvaristika je lep hobi samo, če se ga lotiš tako kot je treba. 30l akvarij zna biti za večino rib kar premajhen, zato bi ti v tak akvarij najboljše šle kakšne nano ribice, ki bi tvoj akvarij tudi vizuelno povečale...npr endler gupi ali dario dario,... poglej na aquanubis je cela tema o teh ribah,...
No moj zadnji sladkovodni akvarij je izgledal takole: http://www.aquanubis.com/forum/akvariji ... 99-60.html
Morski pa takole: http://www.aquanubis.com/forum/morska/m ... ml#p207338
#13
Ja se strinjam ... hec je v tem, ker sem mislila, da sem se lotila tako kot je treba ... nisem kupila navadne buče z zlato ribico, ampak sem vzela največji akvarji ki nam ga prostor dopušča, z grelcem, filtrom, lučko, ... preden sem prve ribe dala noter se je ciklal cca. 1 mesec, glede rib vprašala dolgoletnega gojitelja ... no pa sem kljub najboljši volji kiks naredila :wink:
Več glav, več ve ...
#14
Anja, Aquanubis ima lepo arhitekturo izb. Nekaj takega sem hotel uvesti tudi v energetskih virih tega foruma, ko sem bil še moderator. Pa ni bilo interesa.

Namreč, link, ki sem ti ga popnil zgoraj, Uvod v akvaristiko, je le del foruma, kar si sama že ugotovila. V tem delu foruma imaš podforum za prav vsak segment akvaristike. Od nakupa akvarija, postavitve, kaj dati vanj, filtri, rastline.......ma vse, da ne naštevam tukaj.

In če te naprimer zanima o filtru, klikneš na podforum Filtri, tam pa boš opazila, da je najvišja tema ločena od drugih in zaklenjena. To je osnovna tema, v njej je tisto, kar naj bi začetnik spoznal v osnovi. Ko predelaš te osnovne teme, pa se spustiš v množico ostalih tem, kjer ti priporočam, da za sveto jemlješ uporabnike z renomejem. Nekateri izmed njih so največji in najboljši akvaristi Slovenije, npr BojanD.....veliko jih je, no.
#15
Vzeto na znanje ... obljubim, da se lotim še ne prebranih tem ... zvečer ... ko gre mularija v horizontalo :wink:
Več glav, več ve ...


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
17.05.2022 ob 12:41:47
Premierno na ogled pritlična hiša Lumar Terra-V 158
V Lumarju v okviru Lumar Zero Emission Tour pripravljajo premierno predstavitev naše izjemno priljubljene in sodobno zasnovane... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »