Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Opeke - s čim impreginirati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opeke - s čim impreginirati?
#1
V naši hiši bodo določene stene ostale v "surovem" stanju, tako da je vidna stara opeka. Ima kdo kako idejo z čim prešpricat da bi zadeva pridobila na lesku in da se malta iz fug nebi krušila? SPodaj je tudi slika da vidite kako izgleda zadeva. Zaenkrat smo opeke umili in očistili ves droben material.


Priložene datoteke
.jpg   Slika - zidovi.jpg (Velikost: 95,3 KB / Prenosi: 2199)
#2
Sam največkrat za zid uporabim laneno olje.Trikrat ga premažem s čopičem, v treh zaporednih dneh. Opeka dobi s tem temnejši barvni ton, Bo pa prostor dišal po olju še kakih štirinajst dni. Drobljenja malte med zidaki pa s tem ne rešiš. Tudi površina opeke ne bo dobila leska.

Druga možnost je Premaz z Boxler-Topos trdim voskom. Dobiš ga v Gnezdo Kranj. Opeka bo dobila svilen lesk. Priporočam redčenje trdega voska s terpentinom, ker ga je tako laže mazati na grobo opeko. Bolje se bo tudi vpil v opeko. Postopek lahko večkrat ponoviš, dokler nisi zadovoljna z videzom. Opeka naj se med posameznimi premazi suši en dan.
#3
Da bi pa zadevo najprej prešpricali z emulzijo pa verjetno ni ravno pametna ideja,ali?
#4
http://www.mapei.com/SI-SL/products-search-results.asp

Tole je druga možnost.
#5
Papež hvala, našli točno to zadevo, Consolidante 8020 od Mapeia. Sicer cena da glava peče, ampak kaj češ Smile
#6
Jaz se uporabi razne kemije pri impregnaciji opeke izogibam. Je pa teh maž in emulzij sicer na trgu kar nekaj. S pršenjem olja ali voska pa še nisem poskusil. Vedno uporabim čopič. Tule je primer impregnacije z lanenim oljem. Zid sem najprej očistil z kislinskim čistilom.

[Slika: add9.jpg]
#7
koliko vidim na sliki so kar špranje med opeko, verjetno bi bilo pametno še mal pofugirat pred inpregnacijo
#8
Mi smo vzeli v Tealu premaz Antiquo sicer za moker videz kamna ker pa je tudi polne opeke kar nekaj v zidu sem premazal tudi to in izpadlo je lepo opeka je pridobila na lesku le za odtenek temnejša je sedaj.
#9
@terakota
probaj s šprico za sadje
kar nekaj velbov po oštarijah smo tako izvedli in je čisto OK
#10
Danes sem en opečni zid premazal s pomočjo malega spužvastega valjčka. Precej hitreje gre, kot s čopičem. Bi bil pa Mapejev premaz katerega link je zgoraj pripel papež, zelo uporaben za špricanje starih velbanih stropov. Sem videl v eni oštariji, kako je zaradi vibracij iz fug stalno nekaj padalo dol. En štuk više je namreč kmet premetaval senene bale... Potem je oštir sicer s kmetom uredil, da bal ni več skladiščil nad lokalom.
#11
:lol: :lol: mu je izolacijo pospravil.
#12
jaz sem jih z Amal- moker videz. Zadovoljen
#13
Marisol, kako si se na koncu odločil in kako je izpadlo vse skupaj? Fotka bi bila zelo dobrodošla, ker oklevam med možnostmi na trgu Smile Hvala
#14
Tudi mi se trenutno lotevamo takega projekta oz. je stena že potrebna impregnacije.

Ena varianta je AMAL, vidim da se da dobit tudi Teal Antique premaz in Consolidante 8020, katerega je pa za našo porabo precej preveč (ne rabimo za 10 kvadratov ampak za cca 2).

Kako je kaj s stabilizacijo krušenja malte? Do sedaj smo nevezane dele lepo postrgali, ostalo bi pa radi zaščitili oz impregnirali da ostane prvotni videz.

LP


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »