Gradnja in obnova > Energijski viri
Agregat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agregat
Če upoštevaš, da ima dizelski agregat cca 30% izkoristek, kar v praksi pomeni, da 70% energije v obliki toplote vržemo dobesedno vstran...
Če uspemo zbalansirati porabo elektrike in toplote, je teh 70% res ogromen faktor.
Sodoben kotel na ELKO ima praktičen izkoristek okoli 90%, saj dimnika in peči zaradi kondenzacije ne smemo podhlajat. V tem primeru lahko izkoriščamo tudi toploto izpušnih plinov, saj jih lahko ohladimo na direktno ogrevalno temp. brez vsakih škodljivih posledic. Če v hladilnem krogu motorja zagotavljamo med 60 in 70°C dosegamo optimalen izkoristek dizel stroja, za hlajenje samega generatorja pa uporabljamo povratno vodo.
Za nekoga, ki se sedaj ogreva na ELKO in ima ustrezno razmerje med porabljeno toplotno in električno energije, bi se računica vsaj del zime že danes izšla.
Seveda imamo v praksi še strošek amortizacije in servisiranja agregata, pa zaenkrat...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Citat:Če je potreba po TČ, bo potreben pač močnejši agregat. Pri tem je predvsem važno, ali je TČ 1f ali 3f.

3f 5,5kW agregat ne bi gnal 1-fazne TČ, 3-fazno pa ja.
Odvisi od same moči, kot tudi ali je TČ inverter ali on-off.
V primeru on-off brez mehkega zagona, bi za večjo moč TČ (>8+kW) bila že sama nabava agregata vprašljiva..., glede na res redko potrebo po njem. Razen, če ima kdo redne težave z dobavo el. energije...
Verjetno je za to obliko ogrevanja bolje uporabiti zgolj grelec TČ (če ga ta ima), brez delovanja kompresorja. Manjša potrebna moč agregata, čas delovanja, pomeni precejšnjo razliko pri ceni agregata, 
V 13ti sezoni ogravanja s TČ bi ''potreba'' agregata  bila zgolj v letu žledoloma, ko smo imeli edini primer izpada (dva dni). Tudi, če je potratnejša hiša (konstantno ogrevana), ne pade temp. tako dramatično, kot znajo posamezniki vcepljati strah...
Včasih so ga npr. častilci TČ DHT z inverter delovanjem napram monobloku.
Zdaj se zadeve obračajo proč od častilcev nekoč forumsko poveličevanih TČ.
Opevane firme TČ (nekoč)na PSS povečujejo razmak lamel, neredki so prehodi na en propeler, menjava plina, (popljuvan) vbrizg, monobloke ....
On-off-i so več ali manj povzeli zgolj inverter delovanje , s katerim se zmanjša  potreba po ''še močnejšem'' agregatu  Wink
Nabavil agregat   Smile

https://drive.google.com/file/d/1NK2_hPl...share_link
kekec kolko dnarja? če piše gor honda
Naj ti lepo služi Hondica. Kdaj pa kdaj jo pa le prižgi pa kakšen malo večji porabnik priključi, da deluje malo pod obremenitvijo.
Skoraj povsod je cena 2.190 €, mogoče kje zglihaš za kak popust. Ni pa inverter... le AVR.
V Torinu sem ga preko spleta kupil kot fizična oseba (s poštnino me je konec septembra prišel slabih 1300€, prejel sem ga konec januarja):
https://www.manelservice.com/gruppi-elet...kw-4-5-kva

Je pa to D-AVR, menda veliko bolj vzdržljiv kot plastični inverterski, tudi za profi rabo. Edino kar je, je malo večji in tehta brez bencina 68 kg. 

Gledal sem EU22i, pa me je prodajalec prepričal, da vzamem EG3600CL. Še raje bi kupil EM 30, ker je pol lažji, a se ga ni dalo več nikjer dobiti.

Sem klical našega Honda predstavnika in pravi, da morebitno uveljavljanje 3 letne garancije (za fizične osebe) v Sloveniji ne bo težava. Itak sem Hondo kupil zato, da bo takrat, ko jo bom rabil, delala.  Smile
Se mi zdi kar težek 68 kg za 3.6KW. Honda inverter 2 KW ima dobrih 20 Kg.
Kako pa je z D-AVR, se lahko priključijo tudi občutlivejši porabniki?
Tole piše v opisih:¨Poganjajo jih stabilni motorji GX zadnje generacije. Opremljeni so z D-AVR sistemom digitalne regulacije napetosti. Naša nova EG serija agregatov je namenjena profesionalni uporabi. So zmogljivi in primerni za pogon najzahtevnejših profesionalnih uporabnikov. Izredno kvalitetna regulacija napetosti izhodnega toka D-AVR poskrbi za neverjetno kvaliteto proizvedene električne energije. Poleg pogona strojev praktično omogoča tudi napajanje elektronskih naprav. "

https://www.fershop.eu/electricity-gener...20103.html

Simone's advice for use and suggestions

"The Honda EG 3600 generator is a fantastic current generator with absolute quality and excellent performance. In fact, the generator mounts a Honda engine capable of sustaining a continuous yield (KVA 3.2) without ever getting tired. The Honda EG generator goes good for powering both crude machines such as drills and various power tools but also with highly technological equipment such as computers, boilers, pellet stoves.In fact, it is equipped with the D-AVR system which supplies stabilized current by automatically regulating the voltage so as not to damage the components internal parts of the machines. The Honda EG 3600 generator offers excellent performance, in fact it manages to support a continuous load for several hours being equipped with a larger petrol tank. It is immediately strong and robust, immediately giving a sense of security and guarantee. seem safe it really is: thanks to its original Honda engine it will never have problems if kept and checked properly, it will turn on as soon as possible. first blow and he will never stutter. In our opinion, the most interesting feature is the possibility of attaching even technologically sophisticated machines to the generator without the risk of them being damaged. The EG 3600 generator has the D-AVR system, which allows you to adjust the voltage of the current emitted so that there are no sudden changes that would ruin any sophisticated electronic equipment. It is a machine also indicated for those territories where the electricity is occasionally out. It's fine for powering the house. Of course it is not as silent as the Honda EU models but on the other hand it has a decidedly competitive price."
Potem je to sinusna napetosti pod drugim imenom D-AVR predvidevam.
Itak da je sinusna.

https://www.honda.co.uk/industrial/owner...utput.html

V elektroenergetskem omrežju se večina elektrike naredi v sinhronskih generatorjih, potem pa pripelje preko daljnovodov in transformatorjev v stanovanja. Če ne bi bilo motenj pri porabnikih (preklopi, elektronika, kratki stiki, ... zadnje čase vedno več še sončnih elektrarn), potem bi vsi v vtičnicah imeli lepo sinusno krivuljo napetosti. Ker pa ni idealno in je priklopljene vedno več elektronike, je ta sinusoida popačena in nazobčana. 

Pa vse naprave v stanovanju kljub popačenosti delajo brez težav. Ker je zadaj močno omrežje, v katerem napetost in frekvenca ne počepneta, pa tudi če v stanovanju vse prižgem naenkrat. 

https://electronics.stackexchange.com/qu...cilloscope

Generator pa ima le nekaj kW električne moči, dovolj če jo uporabimo po pameti, sicer pa bodo težave ne glede na to, ali je inverterski, ali avr, ali d-avr, ...
Citat:Potem je to sinusna napetosti pod drugim imenom D-AVR predvidevam.
Vsak agregat ima sinusno napetost, po defoltu zaradi svoje zgradbe.
AVR nima s tem veze. Pa tudi vsak agregat zadnjih N-let ima AVR. Vsi agregati pa imajo avtomatski gas, saj brez tega sploh ne bi mogel delovati.

DAVR pa pomeni samo, da je napetost regulirana digitalno in ne analogno. Višina napetosti, ne oblika napetosti.

Inverterski agregat pa je povsem druga zgodba.
To je jasno, da imajo agregati avtomatski gas. Včasih je bil mehanski, ki je znal zaštekat in skuril kakšen porabnik. Danes pa gas regulira elektronika. Vem, da naj bi bila vsaka napetost iz agregata sinusna, ampak pomembna je oblika oz. kako "čista" je.
Tudi inverterji iz 12V v 230V imajo sinusno napetost, ampak nekateri imajo pravo sinusno napetost, drugi približek sinusoide. Lepo se vidi na klasičnih žarnicah ali pa kakšnih obtočnih črpalkah kdo je kaj testiral. Če ni pravi čista sinusna napetost zna črpalka malo brneti. Novejših varčnih OČ nebi niti priklapljal na popačeno sinusno napetost.
V Brestanici zadnja leta večkrat zalavfajo elektrarno, ker regulirajo frekvenco omrežja ne samo za slo ampak za del evrope. Ravno zaradi tega, kar je omenil kekec007.
Še vedno ima večina mehanski gas.

DAVR ni avtomatski gas, ampak regulacija napetosti, torej regulacija vzbujalnega toka, to nima veze z gasom in frekvenco.
Tudi z obliko napetosti ne.

Obliko sinusa določa sama geometrija sinhronca, torej kako dobro je navit stator, kako enakomerna zračna reža je, itd. In ponavadi imajo vsi kar lep sinus. Težave povroča defekten AVR, da napetost hitro poskoči oz. je zelo previsoka ob spremembah bremena.


Inverterji 12/230V so povsem druga stvar, imaš na voljo modificiran sinus ali čisti sinus. Ta prvi bo ne glede na ceno in firmo še vedno dajal ven modificiran sinus, ta drugi pa v vsakem primeru čisti sinus.
Imam agregat Kipor 2 Kw, starege 8 let, ki naj bi bil kopija Honda eu20. Ima pa avtomatski gas. Loputo za zrak na uplinjaču odpira elektronika.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »