Objave: 132
Teme: 17
Ocena:
0
19.10.2022 ob 13:03
(*Zadnja sprememba objave: 19.10.2022 ob 13:06 uporabnik Misek360.)
Sama hiša nima FID-a, je pa FID zmontiran samo na za inštalacijo v kopalnici, vse ostalo gre preko klasičnih avtomatskih varovalk.
Se pravi "polariteta" (katera je L in katera je N) praktično ni važna?
Objave: 3355
Teme: 44
Ocena:
33
Malo previdnosti vseeno ne škodi. Kolikor vem, imajo takšni agregati eno ali dve šuko vtičnici za priklop porabnikov. Takoj ko gre za šuko vtičnico, je polariteta znana, saj zaščitni kontakt ni kar tako v zraku. In prav gotovo je na zaščitni kontakt vezano tudi ohišje agregata, ki pa je lahko ozemljeno ali pa tudi ne. Pri priklopu na el. razdelilnik objekta imaš dve možnost, vsako preko stikal 1-0-2. Prva možnost je, da je stikalo 4-polno in preklapljaš tudi nulo, druga slabša pa 3-polno in nulo agregata direktno povežeš z N zbiralico v el. razdelilniku. V vsakem primeru zaščitni vodnik povežeš na zaščitno zbiralnico.
Če želiš agregat na objekt prikopiti preko vtičnice, to ne sme biti vtičnica ampak natičnica.
Objave: 17
Teme: 0
Ocena:
0
Prebrskal sem temo, ker se zanimam za nakup agregata za hišo.
Priklop bom zaupal mojstru, da se ne bi spuščali v te debate, ki potem prevladujejo v tej temi namesto koristnih informacij.
Bi pa rad preden se odločim, dobil čimveč koristnih informacij.
Nekaj, za moje laično znanje, bistvenih podatkov glede porabnikov:
.) toplotna Nibe 2120 16kW
.) steklokeramična plošča v kuhinji
.) zamrz. skrinja, hladilniki...
.) vse kar pač spada v komfortno življenje...
.) hiša ima 3x25A
Želel bi kvaliteten agregat in ne mislim skoparit, ker to kupujem, upam, enkrat.
Če prav razumem bi potreboval: trofazni, vsaj 5,5kW, inverterski, diesel? agregat?
Kaj pomeni podatek št. ur delovanja? Je tu deiselski v prednosti, ker ga lahko "goniš" več dni skupaj?
Laufa dieselski tudi na kurilca? Izkoristim neuporabno cisterno...
Pri površnem pregledu na netu vidim, da so to v glavnem enovaljni agregati.
Kako je s hrupom? Žal bo v hiši, sicer v kletni etaži in v izoliranem prostoru pa vseeno.
Kakšen link? Po možnost na slovenskega prodajalca (rad kupujem doma).
Vaša mnenja?
Hvala.
Objave: 503
Ocena:
-42
Če misliš na enako udobje kot je ob elektriki iz omrežja potem bo 5,5 kW agregat mnogo premajhen. Bolj bi moral gledati proti 25 kW.
Kurilno olje je dejasnko obarvani diesel, torej bi načelno agregat delal tudi nanj. Kako pa je to glede trošarin legalno...
Pomemben podateke je tudi, kako pogosto ta agregat potrebuješ. Da to bo zagotovo delal takrat, ko ga potrebuješ ga moraš vzdrževati, občasno testno zagnati, skrbeti za gorivo v rezervoarju...
Hrup pa je relativen pojm in se ga da a tehničnimi sredstvi dokaj omiliti, ne da se ga pa povsem odpraviti. Če bo agregat deloval več dni zapored zna hrup postati za koga moteč. Bo pač treba potrpeti.
Objave: 60
Teme: 2
Ocena:
0
5.5kW je premalo za celo hišo napajat.
Kakšna skrinja, hladilnik in luč bi pomoje še šlo kaj več pa ne.
Trenutno sem tudi jaz v nabavi agregata. Napeljavo imam že vso porihtano z 1/0/2 4 polnim stikalom. Gledam pa nekje 20-25kVA
Objave: 12429
Teme: 12
Ocena:
-343
Če ste se pripravljeni malce prilagoditi izpadu elektrike, je v večini primerov 5,5kw agregat dovolj. Jasno govorimo o realnih 5,5kw moči ne "kitajskih" ali 5,5 KVA
Če pa želimo popolno udobje elektro omrežja in za ogrevanje skrbi TČ, hiša pa je velika in ne preveč varčna, bo pa potrebno pogledovat proti 15 ali celo 20kw.
Objave: 463
Teme: 10
Ocena:
134
Manjka najbolj ključen podatek. Boš imel zadevo vezano posamično ali po original vodnikih. Zakaj ? Sam sem pred zimo isto razmišljal, da bi imel pač "original" in bi imel vse preko original vodnikov. Ko zmanjka štroma, prestaviš stikalo v omarici, priklopiš agregat in šibaš dalje. Malo morgen. Za to, da naknadno spelješ tak projekt, rabiš dovoljenje od elektra, tudi oni ti morajo priti predelat ali vgradit komplet novo omarico z primernimi varnostnimi elementi. Ko so mi poslali cenik, je za vse skupaj bila cena okoli 800 eur, ne vem več točno.Če imaš novogradnjo, se ti verjetno splača, naknadno pa po izbiri. Sem si raje zadevo uredil tako, da imam nove vodnike speljane, tam ko želim in zunaj vtičnico za agregat. Jjaz rabim max. 4kw ( skrinja, hladilnik, kamin, TV, luč ). Nimam velikih porabnikov.
Objave: 724
Ocena:
22
cevko, in kaj bi lahko zjebal po domače povedano, če zmontiraš 1/0/2 4 polno stikalo
med fit stikalo in notranje varovalke, niti fit stikala ne rabiš izklopit in so vsi na vasi in elektro brez skrbi nobenega nebo požgečkalo.
Objave: 219
Teme: 10
Ocena:
0
Jaz sem tole reševal lansko leto. Agregat je samo za nujno primere, hišno instalacijo pozabi, kje boš kupil agregat ki laufa toplotno, pa še razlike obremenitve po fazah. Rabiš ga 3x na dan laufat za 1-2uri. Sam priklopim gor peč na pelete+2xhladilnik+par LED luči+pa še kak telefon se polni. Imam Loncin 2000i,pa še ta rabi liter na uro.
Objave: 615
Teme: 5
Ocena:
5
Sam imam 2kW agregat in preklopno stikalo 1-0-2. Elektro nima nič s tem. Vsa razsvetljava LED, bela tehnika A++. Važno mi je da mi delujejo luči, hladilnika, zamrzovalnik, kotlovnica ki je na drva in ima 3 črpalke pa mogoče TV, če nebi bilo par dni elektrike. Indukcija 1200W tudi deluje. Je pa res, da takrat ne vključujem vse po vrsti. Sicer nekih problemov ni z izpadih pri nas, sem pa ta sistem preizkusil par let nazaj, slab dan ni bilo elektrike. Nikoli se pa ne ve kdaj bo, lahko tudi poleti zaradi neurja, pa je fajn za hladilnike in zamrzovalnik.
Če bi se ogrevali s TČ pol bi bil tale agregat premalo, s klimo se pa da ogrevati.
Objave: 7741
Teme: 15
Ocena:
-124
Pri meni 2 kW agregat ni zadoščal za moje potrebe (nekatera orodja), novi 3,5 kW inverter naj bi bil dovolj.
Ocena:
-42
Elektromotor ob direktnem zagonu potegne tam 6x večji tok. Če je obremenjen pa še večjega. Za uporabo agregata in ročnega orodja ni dovolj, da se gleda le moč ročnega orodja in moč agregata ampak je treba pogledati kakšen tok kratkotrajno še zdrži agregat. Npr. kotno brusilko 1,5 kW bo lahko napajal agregat 2 kW, ko enkrat deluje. Enako kotno brusilko pa bo lahko zagnal le agregat, kateri bo kratkotrajno omogočal moč (peek) tam 8-10 kW. Če nimamo tako močnega agregata si lahko delno pomagamo z elektroniko- frekvenčni pretvornik ali mehki zagon.
Objave: 7225
Teme: 14
Ocena:
53
25.1.2023 ob 14:23
(*Zadnja sprememba objave: 25.1.2023 ob 14:28 uporabnik Energetik81.)
Ja, ker ob izpadu štroma boš nujno rabil 1,5kW fleksarco in kup ostale ga orodja. Daj no, saj ne govorimo o napajanju z agregata za pol leta.
1,5kW inverter na akumulatorju pri meni za šalo napaja hladilnik/zmrzovalnik, vse luči, infotainment. Hkrati, tudi vklope hladilnika. Tudi 300W kompresor razvlažilnika zakurbla brez problema.
Če je potreba po TČ, bo potreben pač močnejši agregat. Pri tem je predvsem važno, ali je TČ 1f ali 3f.
3f 5,5kW agregat ne bi gnal 1-fazne TČ, 3-fazno pa ja.
Citat:Jaz sem tole reševal lansko leto. Agregat je samo za nujno primere, hišno instalacijo pozabi, kje boš kupil agregat ki laufa toplotno, pa še razlike obremenitve po fazah. Rabiš ga 3x na dan laufat za 1-2uri. Sam priklopim gor peč na pelete+2xhladilnik+p
Zakaj bi pozabil hišno inštalacijo? Če imaš 1-0-2 stikalo, dela vse brez najmanjšega problema, vključno s FIDom. Ni potrebno nobenih mahinacij s kabli, priklapljanjem naprav s podaljški itd. Preklopim 1-0-2 stikalo, vklopim stikalo na inverterju in vse dela kot da se ni nič zgodilo.
3-faznih naprav v bajti praktično ni in daš 2-kontakte stikala na isto fazo agregata, dela vse, tudi "2-F" kuhalna plošča.
Ocena:
-42
25.1.2023 ob 15:06
(*Zadnja sprememba objave: 25.1.2023 ob 15:07 uporabnik oneh.)
Citat:Ja, ker ob izpadu štroma boš nujno rabil 1,5kW fleksarco in kup ostale ga orodja. Daj no, saj ne govorimo o napajanju z agregata za pol leta.
#kadotr je zapisal:
Citat:Pri meni 2 kW agregat ni zadoščal za moje potrebe (nekatera orodja), novi 3,5 kW inverter naj bi bil dovolj.
In on je kupil agregat za napajanje ročnega orodja.
Višje pa je #mornarček opisal precej električno bogato opremljeno gospodinjstvo v katerem se v primeru izpada elektrike ne želi odpovedati ničemur. Sam kuham na plin in dokaj varčno ravnam z elektriko in imam na isto varovalko vezano več porabnikov (npr. infra peč v kopalnici in pralni stroj), da mi izpade avtomatska in ne glavna varovalka ob sočasnem delovanju, pa mi povprečna 15. min poraba (po Moj elektro) skoči tudi preko 8 kW. Špice pa zagotovo precej višje.
Če pa imaš porabnike malo nerodno razporejene po fazah ti pa kamot pride takšna špica na eno fazo. Pol pa napajaj to s 5,5 kW tro fazno, kjer imaš 1,8 kW po fazi?
Objave: 615
Teme: 5
Ocena:
5
Ne vem no meni je važno, da mi ob izapu delaju kot sem opisal zgoraj, neke močnejše mašine ne nameravam takrat priklopit. Imam pa tudi sam inverterja, čisti sinus, kaj drugega tudi priklopil nebi na hišno instalacijo. Mene pokrije 2Kw to, kar rabim.
Če bi bilo po sili kot je bilo pred leti in so bili teden brez elektrike, lahko tudi za silo operem v pralnem stroju le, da temperaturo znižam, da ne vklaplja grelec.
Pa pri delni obremenitvi nekje na75% ima še vedno porabo pod liter bencina.
Inverter 1000W sinusni je pa tudi doma, če bi ga slučajno potreboval.
|