Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Kateri sistem ravne strehe izbrati

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kateri sistem ravne strehe izbrati
#61
Aha, sem torej napačno razumel, da v splošnem dajate prednost naklonskemu betonu pred naklonsko izolacijo.

Hvala, Dušan
#62
@som in ostali:

Najmanjši vložek: najnižja cena za učinkovito pokritost za cca 10let. Razmišljamo o kompletni adaptaciji (povezano seveda z financami - trenutno druge prioritete). Izolacije nebi dodajal, v notranjosti nebi posegal v strop oz njegovo obdelavo, Znotraj so na stropu letve in preko njih lesena obloga.
Ali je možno trenutno stanje prekriti z folijo? Ali lahko direktno na obstoječe ali na kakšen filc? Se opravičujem za vprašanja ampak nisem doma na tem terenu.
Kako urediti robove/obrobe?
Zaščita? Ali to pomeni, da je preko folije potrebno še kaj položiti? Streha načeloma ni pohodna, lahko pa kdo občasno 'zaide nanjo'.

na prizidku (salonitke) bi na obstoječe remelne dal deske (osb?) in preko folijo?
Kako urediti obrobe, kap?
Po mojem, bi kondenz lahko zanemaril, saj v hladnih dneh (zima) le občasno koristimo hiško.

Ali je kakšen izvajalec na primorskem koncu ali kje drugje (ataiba), da bi mi naredil vsaj okvirno oceno stroškov? Za bitumenske trakove oz. valovitke lahko sam zberem cene, večino bi delal sam ali vsaj pomagal.

LP Janez
#63
dej povej, so te strehe enokapne ali dvokapne? ker v drugem primeru mi ni čisto jasno, kje so kakšni odtoki ipd?
sicer pa tako, kot je povedal som, več ali manj, če se mena vpraša, alternativa je tudi recimo pločevina ipd (čeprav bolj pogojno kot ne), v vsakem primeru bo pa treba kvalitetno naredit obrobe, preklope, preboje (pri sosedih so tudi svetlobniki recimo) ipd, kar tudi ima svojo ceno. čist tako pa, po mojem: pri strehi je tako, ali je narediš dobro ali pa ne, to pomeni tudi izbor materialov in kritine, ni pa to vedno odločilno, kolikor je izvedba. pti ravni streho to toliko bolj velja, zato rajši ne izbirajte nekih bližnjic. sicer mogoče spet ni toliko problem v padavinah na tem območju, imaš pa spet veter, možnost toče ipd.
#64
pozdravljeni,

Obe strehi sta enokapni. Prva streha (sedaj bitumenski trakovi) ima padec od leve proti desni in voda odteka preko sosedove strehe na desni. Strehe so v stopnicah. Pri nas je preboj samo za ventilacijo (salonitna cev). Verjetno pa bi ob konkretnejši prenovi strehe izdelali eno svetlobno kupolo.

Druga streha pa je odtok v smeri salonitk, na koncu katerih je izveden žleb. kakšen predlog za izvajalca/ponudnika?
Janez
#65
slojanez Napisal:......................
Ali je kakšen izvajalec na primorskem koncu ali kje drugje (ataiba), da bi mi naredil vsaj okvirno oceno stroškov? Za bitumenske trakove oz. valovitke lahko sam zberem cene, večino bi delal sam ali vsaj pomagal.

LP Janez

Po osnovnih podatkih razvidnih iz slik, te takšna sanacija z 10 letno garancijo stane med 3.500 - 4.000 €.
#66
Mi smo ravni del strehe izvedli na sledeč način (od spodaj navzgor):
- AB plošča
- naklonski beton
- bitumenski trak
- termoizolacija XPS 20cm
- 1cm PUR plošče (t.i. Cover Board)
- EPDM gumena folija

Sedaj bo na to prišla lesena terasa. Macesnova podkonstrukcija bo položena na EPDM in na to vijačene podnice. Ograjo nameravamo vijačiti kar v terasno podkonstrukcijo. Na ta način ne bo nobenih prebojev skozi hidroizolacijo in terasa bo služila svojemu namenu.
#67
Ponovno pozdravljeni.

No, sedaj je pa že res čas, da dokončam teraso, vendar se mi še vedno porajajo mnoga vprašanja, zato potrebujem vašo pomoč.

Torej situacija: Nepokrita terasa nad ogrevanim prostorom dimenzij 3 x 5. Trenutno betonska plošča, nad katero je "prostora" 23 cm do vrha zaključnega tlaka. Pri robu terase ni nobenega previsa (brez mini balkončka) in celotna hiša še brez fasade. Novogradnja. Na teraso je dostop iz 1. nadstropja.

Predlog je bil:
- Na betonsko ploščo naklonski beton, pe folijo, 10 cm EPS stiropora, folija Vaetech (Vaeplan), obrobe, gumi podložke in prane plošče.

Vprašanja:
- Kako in kam naj se v tem primeru pritrdi ograjo, da ne bo zamakalo in, da bo držalo? Ker ni betonskega previsa preko roba, bo ob izdelavi fasade na koncu terase dejansko 20 cm izolacije.
- Ali naj se najprej naredi fasada ali terasa.
- Kako se izvede detajl pri zidu (pri dostopu oz. pri preostalem delu hiše) - kam tam pride hidroizolacija (pod fasado)?
- Ali kdo pozna dobrega izvajalca za omenjen način izvedbe terase (lokacija objekta Zasavje)

Upam, da je vsaj malo razumljivo.

LP, Uroš.
#68
- s folijo Vaeplan ni nobenih težav pri tesnjenju okrog ograjne cevi.
- praviloma se izvede najprej terasa, ker se folija Vaeplan zaključi po zidu navzgor in ni nobenega strahu pokanja folije zaradi prehoda v vertikalo.
#69
Ok. Pri zidu mi je jasno, za ograjo pa ravno ne. Npr. terasa se naredi, zatem se fiksira še ograja in se pri tem hidroizolacija prebije, pri preboju pa se hidroizolacija nato naredi še na nosilce ograje? Je to to?

AtaIBA poznaš koga, ki bi to znal narediti tako kot se zagre. Zasavje.
#70
Sam bi se prebijanju hidroizolacije v horizontali izognil v širokem loku - ne glede na material, izvedbo ipd.

Sam sem dal naredili stebričke v obliki črke "L" (s pritrdilnimi ploščicami na koncu spodnjega vodoravnega kraka), spodnji vodoravni krak je pri meni dolg ca. 30 cm (izolacija fasade je 25 cm).

Fasada se zgoraj zaključi z leseno polico, pritrjeno na železne konzole. Ta polica je zgoraj poravnana s toplotno izolacijo strehe.

Drugače: sicer gre za relativno majhno površino, vendar 10 cm EPS-a se mi zdi malo. Na tvojem mestu bi razmislil o izvedbi naklona z EPS naklonskimi ploščami. In o nadomestitvi EPS-a s PU.

Dušan
#71
uros3 Napisal:........
AtaIBA poznaš koga, ki bi to znal narediti tako kot se zagre. Zasavje.

Pošlji podatke ali pokliči po tlf. Dali ti bomo ponudbo. Od lokalca bomo morda dražji samo za stroške transporta, saj objekt te velikosti je enodnevnica.
@mdule
Z Vaeplanom je prekrit Kulturni center Grac....
#72
Sploh nimam problema z Vaeplanom. Vendar sem mnenja, da je treba zadeve, ki jih je mogoče rešiti konstrukcijsko, tako tudi izvesti. Ne glede na material.

Dušan
#73
Konstrukcijsko se stvari rešujejo v odvisnosti od planiranega materiala, izvedbe in sistema hidroizolacije. Vaeplan folija je izredno in trajno fleksibilna. Na spojih se hladno vari, okrogline lepo izpeljejo. Tega z bitumnom ne moreš. Kritično je mesto vpetja ograje, za Vaeplan pa so taki detajli "mala malca" 8) .
#74
Je kakšen izvajalec za Vaeplan ali Rhepanol folijo na Notranjskem oz.v bližini? Pooblaščeni so praviloma zlatarji...no, ne vsi.
#75
(30.4.2020 ob 20:59)BOBoo Napisal: Je kakšen izvajalec za Vaeplan ali Rhepanol folijo na Notranjskem oz.v bližini? Pooblaščeni so praviloma zlatarji...no, ne vsi.

Za nadstrešek...


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »