Gradnja in obnova > Energijski viri
Ali že kurite, kdaj ste začeli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali že kurite, kdaj ste začeli?
Imam eno vprašanje in sicer glede zalogovnika in temp vode v njem.
Ko se zakuri peč in segreje vodo recimo na vrhu na 70, spodnji trije pa so na 40 ali še manj. Ko pošlje vodo po radiatorjih, pa zmeša vodo v zalogovniku in je potem celi na 50-55 stopinj. Ali je to prav.

Jaz mislim da ne, starša pa tudi nista sigurna ali je to prav. Mi govorita da je bilo v preteklih sezonah temp bolj porazdeljena po zalogovniku. Da je temperatura padala, spodaj pa se ni grela oz izenačila na 50 ali 60. Ampak da se je izenačila recimo pri 75-80, ko pač ni šla toplota v radiatorje.

Imata pa regulirano preko laddomata. Je možno da se je tam kaj pokvarilo, čeprav je bolj ali manj celi mehanski, morda kak ventil. Pumpa na laddomatu dela, sem jo preveril.

Kako sta to sploh ugotovila, oče je zjutraj čistil in pripravljal peč, pa je opazil, da mu temperatura v ugasnjeni peči narašča. Peč je bila pod 40, potem pa je se vklopilo ogrevanje, torej je sistem jemal vodo iz zalogovnika za ogrevanje, in temperatura v peči je lepo naraščala vse do 55.

Jaz se osebno ne spoznam preveč na njun sistem, zato sprašujem za vaša mnenja
Nič nisi napisal za kakšno peč gre, kakšna je hidravlična vezava?

Možno je ,da je v ladomatu zaštekala patrona, katera skrbi, da gre v peč vedno dovolj ogreta voda. Če je tudi vezava takšna, da je omogočeno termosifonsko kroženje vode skozi peč potem je možno naraščanje temperature vode.

Da se voda v zalogovniku premeša, ko je vklopljeno ogrevanje je pa dejstvo, če ni vgrajenega mešalnega ventila, ki bi v radiatorje pošiljal neko nižjo temperaturo vode.
Torej ti patrona ne dihta, ali pa si kak kombiniran nepovratni ventil cudno sukal.
Ce se ti ne spoznas na sistem se mi brez sheme in slik se manj.
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »