Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Kitanje&beljenje za telebane

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kitanje&beljenje za telebane
#1
Zdravo,
sicer sem prebral parsto sporocil na to temo, vendar nekaj zame specificnih vprasanj ostaja odprtih, zato si odpiram novo temo, da predelamo situacijo na mojih stenah na enem mestu...

torej: na stenah/stropovih izvedeni so rocni ometi (sedaj stari pol leta), katere so sedaj prisle na vrsto za obdelavo.

1. Vse stene sem prespahtlal s sirokim (20cm) inox spahtlom, da sem odstranil hrapavo strukturo (delcki mivke?). Bi bilo potrebno/smiselno v startu stene se kaj dodatno brusiti?
- Na dveh stenah sem opazil krajsi (1-1,5m) mikro (~0,5mm) razpoki v ometu. Trkanje po ometu ni pokazalo, da bi bilo kaj votlo spodaj. Bi bile te razpoke potreben kaksne posebne obdelave, ali se jih klasicno prekita?

2. Je nanos akrilne emulzije potreben/priporocljiv/nujen? A emulzija zgolj "homogenizira" podlago, ali ima tudi ze kaksen efekt "glajenja"?

3. Kitanje sten:
- Je jubolin priporocljivo redciti, ali se uporabi tako kot je? Ce da, v kaksnem razmerju?
- Je 2x kitanje nujno? Ponekod sem zasledil, da se lahko generalno kita le enkrat, naknadno pa le popravi morebitne neravnine. Tu morem omeniti, da so ometi korektno narejeni in fetis za "spiglglanc" stene ne obstaja.

4. Brusenje sten: kaksna granulacija je optimalna. Nekaj priporocil sem zasledil za granulacijo ~120. Je to ok?

5. Beljenje: Jupol Classic 2x
- navodila navajajo redcenje z vodo do 15%. Obstaja kaksno izkustveno priporocilo, kaksno redcenje je najbolj optimalno oz. kako vedeti, kdaj bo barva za stene najbolj "voljna"?
- se redci le barva za prvi sloj, ali za oba sloja?

Toliko zaenkrat, ostalo pa v nadaljevanju.

Hvala.
#2
1. super, razpoka je OK
2. pri ometih ti emulzija "utrdi" podlago da ti kaki kamenčki ne skačejo v kit kasneje. Pa oprijem tudi izboljša (kar pa pri novih ometih ni problem)
3. na omete vedno pripročam najprej eno roko Kemaglet FX (ali podobno) potem eno roko jubolina. Za jubolin rabiš minimalni nanos. Pri ometih ponavadi ne gre. Seveda pa lahko poskusiš eno steno tako in eno tako. Boš videl kaj ti odgovarja.
Jst jubolina ne redčim, ne vidim neke bistvene razlike med redčenim in neredčenim, ti pa vzame nekaj časa da ga zamešaš lepo z vodo.
4. 100-120 je super
5. Prvo roko do 30% (če ne boš s emuluzijo ponovno šel) oz. 20% če boš lepo razprašil stene drugo roko 10%. Vedno redči.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Emulzija tudi zadihta steno, tako, da se jubolin ne suši prehitro med delom.
Če redčim jubolin ga minimalno, VEDNO pa ga dobro zmešam z mešalko.
#4
Moj prispevek:

1. Ni potrebno dodatno brusiti. Na hitro odstraniš večje kamenčke oz. nepravilnosti, ki bi lahko pri nanašanju izravnalne mase oteževali delo.
Z mikro razpokami se ne rabiš ukvarjati, sploh če gre za uležan omet. Kaj večjega se splača prej zafilat (npr. s Perlfixom ter čez dati mrežico..iz preventive)

2. Emulzija..stvar debate in prepričanja. Osebno sem se jo vedno izogibal. Uporabil sem jo zgolj na steni, kjer sem poprej drgnil staro barvo stran. Ker z akrilno emulzijo dosežeš homogenizirano površino, ter poskrbi, da se delci bolj sprimejo med sabo (izničiš prašnost stene). A če je omet tak kot je potrebno se ne potrebuje. Tako da...priporočjiva je, daleč od tega da bi bila nujna (mene malo moti, ker je plastifikator...ker vsi tako radi geldamo na paroprepustnost cele sten, potem pa od znotraj pri vaakem nanosu napopamo emulzijo čez...)

3. Jaz sem Jubolin vedno redčil -a minimalno. Dodal sem cca. 2 dec vode, ter ga premešal z mešalom na bor mašini. Da je postal malček bolj 'voljen' za delat. A premešati ga moraš ne glede na to ali ga redčiš ali ne.
Kita se obvezno 2 krat!
Prvič zakriješ v grobem vse nepravilnosti, drug nanos pa da tisto pravo končno površino (estetika). Seveda po prvem nanosu (ko se posuši) narediš identično kot si zdaj po samem ometu...greš čez s široko lopatko, da odpadejo dol nepravilnosti.

4. Brušenje....jaz sem delal z brusom 80 in 100 (eno nadstropje)...načeloma je šlo boljše s 80-ko ker pač bolj grob :lol: . 120-ka...ne poznam a se mi zdi da se bi prehitro zapacal.

5. Jupol: idelana mešunga in recept: v hobuk/ajmar (15 litrov) vliješ točno 2 litra vode. Premešaš z mešalom na bor mašini in imaš idealni pripravek za beljenje.
smisel barve je, da narediš tanek sloj barve in ne novega nanosa izravnalne mase (ker nekateri flocajo na steno kar nerazredčenega, potem se pa čudijo zakaj se jim po nekajkratnem beljenju začnejo stene luščiti).

S tako razrdečeno barvo seveda delaš stalno. Obvezno tudi tu 2 nanosa. Prvi pokriva, drugi naredi eststeki dr' mr'.

Še o porabi Jupola..ker je ravno tema...sam sem dva meseca nazaj belil 2 sobno stanovanje, 53 kvadratov, 2 nanosa..in sem porabil točno 2 hobuka/ajmarja Jupola. (Stene niso bile poprej potegnjene z izravnalno maso...šlo je zgolj za nov nanos na staro barvo).
Porabo izravnalne mase bi lahko zgolj ugibal..a pri taki kvadraturi bi takole na oko rekel cca. 5 ajmarjev.
#5
firefly&vincent, hvala za vajina odgovora.

- ok, emulzije najbrz ne bom uporabljal, ne vidim omembe vredne prednosti v mojem primeru.
- glede kitanja pa bom malo stestiral: ali 2x jubolin, ali pa 1x kemaglet in 1x jubolin. Pri kemagletu me malo moti, ker je vec dela z pripravo/mesanjem, je pa nekaj ceneje... bom stestiral pa videl.

Citat:3. na omete vedno pripročam najprej eno roko Kemaglet FX (ali podobno) potem eno roko jubolina. Za jubolin rabiš minimalni nanos. Pri ometih ponavadi ne gre. Seveda pa lahko poskusiš eno steno tako in eno tako. Boš videl kaj ti odgovarja.
Firefly, kaj si mislim s tem, da pri ometih ponavadi ne gre? minimalni nanos jubolina (prvi sloj)?

Vincent, ko si ravno omenil porabo jubolina.
Proizvajalec navaja: Okvirna oziroma povprečna poraba (za dvoslojni nanos): JUBOLIN 1,5 – 2,0 kg/m2. Je ta poraba v povprecju realna, ali je v praksi bistveno visja/nizja?

Za nanasanje jubolina/kemagleta: je inox gleter sirine ca. 35cm (to sem "podedoval") ok, ali je bolj optimalno kaj drugega? Da je priporocljivo robove malo zavihati, sem ze zasledil.
#6
Emulzija za stene je skoraj obvezna.vsi ki jih poznam in tudi jaz uporabljamo pred kitanjem emulzijo,če ne drugega ti steno odpraši,se pravi da ni prahu na steni.gtoo1 daj še nekaj razloži,a to delaš zase ali nekomu zastonj!Poraba je takšna kakršna pač je kupiš zaenkrat 2 kante mase in vidiš porabo.Ostalo dokupiš.
#7
Jaz sem vlekel izr. maso na 40 let stare omete (en del še brez barve, drugi barvani)...pa nisem nikjer uporabil emulzije.

Kemagleta sam ne poznam..držal sem se tistega, kar mi je poznano. Tako da...preveč geldat na ceno pa reskirat, da se materaiala ne marata..nima smisla.

Porabe nisem nikoli gledal koliko je deklarirana...nekako po občutku se mi zdi da sem nabavil vedno 6 ajmarjev izravnalne mase za eno nadstropje..cca. 60 kvadratov (prvi nanos je blazno požrešen...plus zavisi kako grobi so ometi).

Tole je vse kar rabiš za izravnalno maso:

[Slika: SDC12917.JPG]

Ter za beljenje:
[Slika: SDC12952.JPG]


Stanje sten pred obdelavo (brez uporabe emulzije)
[Slika: SDC11564.JPG]

Po obdelavi:
[Slika: SDC13436.JPG]
#8
Omet ni gladek, in ti dela "sranje" na kitu (in potem po možnosti 3x kitaš). Jubolin mora biti super tanek nanos. Kemaglet pa je lahko debelejši. Saj pravim, običajno na navadnih ometih ne gre. Mogoče imaš pa dovolj gladke in lepe Wink

Emulzija je priporočljiva. Vedno. To da stene "zapira" ni res, če pa bi bilo, je pa samo plus in ne minus Smile

Vincent, to da tebi ni dol padlo še ne pomeni da ni že komu drugemu, in da nobenemu ne bo Wink Zakaj reskirat? Wink
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
Poznam x primerov ko so bili problemi če ni bilo emulzije tako da......
#10
ok, dokoncno- na osnovi vasih priporocil: emulzija gre nazaj na stene. Koneckoncev jo "zahteva" tudi tehnicna dokumentacija za nalednje sloje. Tu ne bom odkrival tople vode (ceprav je v stanovanju tudi nisem nikoli gor dajal).
#11
O kitanju malo več v: http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... tropa/9805
Za kitanje vedno uporabljam Jubolin P25. Nikoli ga ne mešam z vodo. Ga pa seveda sproti malo premešam s špohtljem (lepa slovenska beseda), da postane bolj voljen ko gre na gladilko (ki sem ji prej zavihal vogale). Kemaglet sem poizkusil samo na začetku pa je z njim cela štala. Prodje mladost preden ga zamešaš in po*izdiš ko ga brusiš ker je trd ko... Pa tudi prihranek ni neka velika cifra. Po končanem delu špohtelj in gladilko vedno obrišem do čistega in nikoli operem z vodo - zaradi rje, ki se naredi na orodju opranem z vodo in imaš potem ko naslednjič kitaš prvi kvadat ali dva stene malo obarvan.
Sten nisem kital (samo lokalne ''nepravilnosti'') ker ne maram špegla na steni. Sem pa rekel ometarjem (strojni ometi), da naj stene lepo zapucajo ker ne bodo kitane. Sam emulzije nisem nanašal, sem pa predhodno stene dobro posesal in obrisal z mokro brisačo. Prvi nanos barve sem redčil po Vincencovi recepturi, drugi je šel na steno nerazredčen oz. minimalno razredčen.
Aja, sem pa vse stene prej pobrusil z žirafo. Uporabljal sem granulacijo 150. Za strop pa najprej 100 (80 mi je bila na Jubolinu odločno pregroba) potem pa 150 in je gladko ko papeževa......ah, saj vemo kaj...
#12
Na fini omet prime jubolin zelo dobro. Sem dajal jubolin na strope kjer je bil fin omet. Če se tista mivka malo sprime z gladilko na kateri je jubolinom jo pač malo odstraniš. Fino je delat z nerjavečo gladilko.

Če pa daješ izravnavo na star belež sem pa jaz kar z lopatico ali gladilko naredil raze po stenah toliko da prideš do finega ometa in potem das izravnavo. Morda se raze se vidijo po prvem nanosu izravnave po drugem izginejo. To sem delal samo tam kjer sem na star belež dajal izravnavo in nanjo nov belež in se je izravnava potem začela luščiti od starega beleža.
#13
faros, hvala za javljanje. tvoj spletnik sem predelal ze pred casom Smile

eno vprasanje - pravis namrec, da si stene kital le lokalno... a se potem ne poznajo "fleki" kita na steni? Mislim, razlika med kitanim in nekitanim podrocjem?
#14
ne, ker sem šel potem čez še z žirafo...
#15
ok, hvala za info.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »