Kar naredi dom > Sobne rastline in dekoracija
Limonovec - pomoč prosim

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Limonovec - pomoč prosim
Kolikor gledam na spletu, je nekatere treba cepiti, stare sorte se pa da tudi s potaknjenci. Vse kaže, da se bom ustavil pri lidlu...
Še to, konec marca so jih imeli tudi pri hoferju za 20 eur (cca. 70 cm), sem počakal dva tedna in so limne bile znižane na 10 eur in sem jo kupil. Sedaj mi cvete ko nora, upam da mi uspe vzgojit veliko sadežev.
podtaknjenci imajo enake lastnosti, kot prejšna rastlina, cepljenje ni potrebno

In vendar bo nova rastlina
klon sosedine rastline, in to dobesedno.
http://www.ebesede.si/content/pdf/Zelen ... evanje.pdf
Kako pa mu pozimi odgovarja notranja temperatura okoli 23-24 stopinj?
Je to preveč in se lahko posuši?
lp,
Jaz sem ga zdaj dala v spalnico poleg okna in bo tam prezimoval ... temperatura bo pa okrog 20-21 stopinj ... zaenkrat zgleda, kot da se nekaj trma, ampak lista ni pa se nobenega porumenelega Wink
Več glav, več ve ...
čeprav realno gledano so poleti zunaj veliko višje temperatureSmile
Ja temparature me ne skrbijo toliko ... bolj pomanjkanje svetlobe in malo bolj suh zrak.
Več glav, več ve ...
Optimalna temp. za prezimovanje je 10-15 stopinj. Rastlina pozimi nujno potrebuje pocitek.
Takega prostora pa žal v hiši ni ... ok, je: klet, ampak tam pa svetlobe ni.
Več glav, več ve ...
Anja, obstaja neka žarnica za rastilne, če imaš premalo svetlobe, ji še vedno lahko v kleti najdeš primeren kotiček. Faros ima sicer prav, večina rastlin rabi zimski počitek, če hočeš cvetove in sadeže, agrumi na svetlem in hladnem.

Še nekaj o prezimovanju agrumov (s spletne strani kmetija.si):
Čeprav večina vrst preživi krajša obdobja pri 0 oC, je priporočljivo prezimovati pri temperaturi 5 do 8 0C. Prostor, kjer jih prezimujemo mora biti kar se da svetel. Zalivamo občasno in ne preveč. Zalivamo z deževnico ali vodo, ki je vsaj 24 ur stala pred zalivanjem. Zalijemo še le, ko se zemlja osuši. Vendar zalijemo pa preden se zemlja povsem presuši. V tem času tudi ne gnojimo agrumov.

Lp, Maja.
Mene pa zanima kdaj je najboljši čas za presaditev limonovca ali mandarine.

LP
Načeloma rastline presajamo pomladi, da bi bilo za agrume kaj drugače, nisem slišala.
Mlade rastline potrebujejo vsako drugo do tretje leto svežo zemljo in malo večji lonec. Starejše rastline presajamo na vsakih pet let.
Iz koščic limone, prinešene iz JAR, nič špricane, nabrane v divjini, ki sem jih posadila so zrastle limonce. Velike so cca. 10 cm. Pridno rastejo in se bohotijo. :-)
Ali jih bo potrebno cepiti?
Če gledam okolico, kjer rastejo, se zasadijo same in rastje je prav lepo ter bera bogata.
Iz peške zraste divjak, sadeži so bolj ali manj podobni prvotni limoni.
Če hočeš biti siguren, ga je potrebno cepiti.

http://www.bodieko.si/limonovec
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle ... lepo-drevo
Ce sejancek cepis bos imel plodove cez priblizno pet let, ce ne pa cez deset let. Tu je vsa razlika...
Aja, pa pri cepljencih lahko izbiras katera sorta bo...

Skok na forum:

Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »