Kar naredi dom > Vrt in okolica
Tenda za teraso

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tenda za teraso
#1
Letos si želiva rešiti problem sonca na terasi. Odločava se med tendo (estetsko bolje) in fiksnim nadstreškom (verjetno bolj praktično, vendar se žal k naši hiši ne poda najbolj). Sicer mi je žal, da tega nisva rešila že ob gradnji vendar zdaj je kar je.

Zdaj me zanima, tisti, ki imate tende, kako ste zadovoljni? Imela bi kasetno, z motorjem in senzorjem vetra. Kako je vroče pod tendo ali imaš lahko odprto v primeru dežja, kakšen veter prenese, preden se ti zapre? Pri katerem podjetju ste kupili tendo, cena? Midva sva zaenkrat kontaktirala le ralux, sedaj pa dalje po spisku...

Hvala za odgovore!
#2
Ne vem, zakaj se nebi dal narediti nadstrešek. Mogoče bi lahko ob kakšni slikci dejanske situacije tudi tukaj kaj pogruntali :-), ali pa za mnenje vprašaj kakšnega arhitekta.
Bolj praktična kot sama tenda se mi zdi pergotenda. Mislim, da je veliko močnejša in bolj odporna na razno razne vremenske situacije. Vtipkaj v brskalnik PERGOTENDA in dobiš kar nekaj idej oz namigov kako narediti.

lp
#3
Največji vpliv pri toploti ima barva tkanine (če gledamo akril-impregnirane tkanine, ki se uporabljajo za tende z raztegljivimi rokami). Barva tkanine vpliva na prepustnost UV, odbojnost UV in tudi psihološki občutek (hladna/topla barva oz. svetloba).

V dežju je tenda lahko odprta, paziti je potrebno le da se mokra tkanina za dalj časa ne pusti navita (s tem se prepreči možnost pojava plesni. Kasete naših tend so v izogib temu pojavu opremljene z režami z prezračevanje tkanine).
Za zaščito pred dežjem so dovolj že klasične akril-impregnirane tkanine (na razpolago pa so še ''waterproof'' tkanine z dodatnim oslojenjem in vodnim stolpcem do 1200mm, nano samočistilnim slojem,...).
Pri tendah z rokami je potrebno predvsem paziti na zadosten naklon tende, da voda lepo odteka (po CE normativih je za ta tip tende potrebena višinska razlika 25cm na 1m izvleka)

Senzorji za veter imajo možnost regulacije (do cca. 50 km/h), novejši senzorji pa ne merijo več hitrosti vetra ampak zaznavajo direktne obremenitve oz. nihanje tende (če veter piha od strani lahko klasičen senzor po nepotrebnem zapira tendo)...

Pri kasetnih tendah je dolgoročna trajnost odvisna od precej dejavnikov oz. rešitev detajlov. Ena izmed teh je kot že omenjeno zračenje tkanine v kaseti (preprečevanje plesni) potem je pomembno popolno zapiranje kasete (kasetne tende imajo poseben el. motor, ki ob zapiranju kasete zaznava navor. Tako se kaseta popolnoma zapre tudi čez nekaj let, ko se tkanina na soncu za cm ali dva raztegne), to lahko potegne za seboj kriljenje tkanine, (to se potem preprečuje z posebnim navijalnim valjem z utorom, ojačitvami tkanine in motorji z funkcijo popuščanja tkanine, ko se ta navije v kaseto). Potem je odvisno ali je tenda v celoti iz aluminija ali so elementi plastični (izpostavljenost soncu in poroznost plastike), pa do prenosov napenjalnih sil v rokah (veriga ki enakomerno razporedi silo po pregibu ali jeklenica-zajla, ki jo vsakokrat upogiba oz. deformira), gibljivih tečajev in posledično potrebe po vzdrževanju, vpetja podpornih rok, žlebička za stranski odtok vode,...

Takih detajlov in rešitev je ogromno, zato da potem celota dolgoročno funkcionira.

Pergotende so pa čisto drugi razred. V bistvu bolj spadajo med nadstreške, tako po vzdržljivosti (uporablja se lahko pri vetru do 102 km/h), kot tudi cenovno. Je pa prednost ta, da je pri pergotendi rešena zaščita pred soncem (100% UV zaščita pri serijski tkanini), zaščita pred dežjem in integriran odtok vode do tal ter možnost regulacije svetlobe in zračenja. Prednost je tudi ta, da se za postavitev pergotende ne potrebuje nobene birokracije, kot npr. pri nadstrešku, saj je pergotenda zložljiva in zadostuje CE certifikat...
#4
Mi jo uprabljamo tudi kot "dežnik", ampak jo potem čimprej posušimo ob suhem vremenu. Imamo sicer s senzorjem za sonce in vetrnico, vendar nam to prav veliko ne koristi. Odvsno kako jo boste uporabaljali, jo puščali odprto, ko boste zdoma in podobno...

Vročina je zmerna, predvsem se pozna da ni direktnega sonca.

Naredil nam je pa Zeus senčila, bilo je kot smo so dogovorili, ko smo kaj kasneje rabili (nastavitve daljinčka in podobne neumnosti) pa tudi ni bilo problemov.
#5
Ralux Napisal:..........

Ali se pri vas dobi tudi samo platno za pergotendo oz. platno z nosilci?

hvala,lp
#6
na zalogi imamo več vrst platen (akril, PVC, 3-slojni PVC,...).

Tkanina z nosilci = tenda MED. 85 ( http://www.ralux.si/sl/stre%C5%A1ne-tende-med-85 )
#7
maš ps Wink
#8
Se tole sploh splača popravljat v lastni režiji na sicer že desetletje + stari tendi? 
Res lahko pride do kakšne neljube poškodbe ko bo še na drugi odtrgalo zajlo?


Priložene datoteke Predogledne slike
   
Sonce naj sveti vsak dan!
#9
Da si malo sposodim temo. Kupujem tendo markizo za zahodno lego? Kako najbolje reševati senčenje med 18-21h? Z naklonom to gre? Ali je v takih primerih bolje imeti še en samostoječ screen na koncu terase (ta opcija mi sicer ni všeč)?

Pergole ne morem imeti, ker gre z večstanovanjsko zadevo, kjer so se lastniki odločili, da so dovoljene zgolj markize.

Ker z velikostjo nisem omejen, bi rad pa stabilno in električno zadevo gledam tudi markize v večjih centrih. So te izdelki 4x3m ali 3,5x3m kolikor toliko kvalitetni, če govorimo o budgetu do 1500eur?


Skok na forum:
Zadnje novice