Kar naredi dom > Vrt in okolica
Vgradni pokrov - tlakovci

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vgradni pokrov - tlakovci
#1
Pozdravljeni.

Iščem način kako s tlakovci prekriti revizijske jaške v katere so speljane cevi žlebov.
Jaški so betonski z betonskim pokrovom, ki imajo luknjo skozi katero je speljana cev.

Višina pokrova je enaka pripravljeni osnovi za polaganje tlakovcev.

V raznih katalogih sem zasledil tako imenovane "vgradne pokrove".
Tehnična rešitev se mi zdi primena, le cena je nenormalno visoka.
Cca 80€ za velikost 50 x 50 je tooooomač! Potrebujem pa jih 5 !

Kakršen koli nasvet ali izkušnja bo zelo dobrodošla.

Pozdrav. Edvin
#2
Željenega učinka ne boš dosegel s čem drugim kot ravno s temi vgradnimi pokrovi. Žal tukej ni kakšne bližnjice.
#3
Sad

A mogoče veš kje bi dobil manjše ?
30 x 30 bi bili čisto dovolj veliki.
#4
Ja potem pa tako povej da rabiš 30x30 cm, nevem zakaj bi potem dajal na jašek 50x50 cm?

Malo pokliči po trgovinah, na bolhi sem npr. našel 50x50 po ceni 68 eur, kar pomeni da bi moral dobit 30x30 za ene 50 eur (govorim na pamet). Je pa zaželjeno da ima pokrov dno in nad njim mrežo. Tako da tlakovce tam v pokrovu polagaš direktno v beton.

Lahko pa pokličeš na 041 611 688, jaz včasih pri tem možakarju vzamem te pokrove. Če se komu zdi reklama nej se pa pobriše pa pošljem po zs. Sicer pa je ta možakar iz Horjula, tako da je tam tudi prevzem pokrovov (eventuelno bi se mogoče dalo zmenit za pošiljanje po pošti mogoče, nevem).
#5
kaj ti potrebuješ pokrove

ali potrebuješ nekaj kaj je zastonj?????????

olni pokrovi iz inoxa ali pocinkani so v merkurju na odelku vodovoda, cena je odvisna od velikosti in materijala cena za 300x300 je mislim da nekje okoli 50€. obstaja globina pokrova 110mm in 60mm, jaz uporabljam 60 ker je dovolj.

http://www.jarc.si/odv-protismradni_pokrov.php

http://www.miks-kovinarstvo.si/node/18

http://www.mix-trgovina.si/--p-534.html

vsaka stvar pa nekaj stane, najcenej ti je da jašek zaključiš pokriješ cca 10cm pod vrhom tlakovca, ter položiš preko. ko boš odprl vzameš klešče za dvigovanje tlakovce,odpreš in ponoviš postopek polaganja
#6
Hvala obema za odgovor.

Sedaj ko vem kako se tem pokrovom točno reče jih ni težko najti na internetu.
#7
Hja, ravno v top domovem katalogu sem jih prej videl:

http://www.topdom.si/files/www.topdom.s ... 2012_i.pdf (stran 17).
#8
Hvala za link.
#9
V top domu sem kupil zgoraj omenjeni oljni jašek, dimenzije 60x60. Jašek ima samo pločevinasto dno in nima mreže nad njim. Tlakovce sem vanj položil kar v pesek, pa zadeva ni v redu. Ko stopiš na pokrov se kar nekoliko udre in valovi vse skupaj. Ni ravno prav dober občutek pa tudi zdržalo ne bo prav doolgo po moje. Sem sklepal da bo v redu, če jih položim v pesek, ker so tudi na dnu pokrova 4 sidra za tlakovce.
Če prav razumem enega od zgornjih odgovorov je najbolje tlakovce v pokrovu polagati kar v beton? Bo v redu, če železno mrežo kar položim v pokrov ali bi morala biti zavarjena v pokrov?

Mogoče mi kdo lahko pomaga s kakšnim nasvetom...
#10
to je posledica nestrokovne vgradnje
da razložim: po celotni površini pod okvirjem se mora dat suhi beton marka 20 fina granulacija. okvir se pa skupaj z pokrovom postavi na suhi beton in enakomerno z gumi kladivom potolče. v njega se da fini pesek in položi tlakovce na višino potem pa se z vibro ploščo z gumo povibrirajo in to je to.

miga se zaradi tega ker se pokrov stika z okvirjem samo na dveh diagonalnih točkah, zato pri obremenitvi "valovi"
#11
Nevem no, jest vedno vzamem tavisoke pokrove (10 cm) če so le na zalogi in tlakovce polagam direktno v sveži beton. Pa zame mora imet pokrov spodaj obvezno mrežo če je jašek povozen. Do sedaj se ni še noben "guncal", verjamem pa da se rado zgodi - ni nujno da samo od napačne vgradnje, tud te pokrovi so včasih malce nenatančno zavarjeni oz. vemo kako se obnaša material ko se ga švasa pa potem pride do malenkostnega odstopanja.

Običajno polagamo tlakovce v sveži beton tudi takrat kadar jašek ni povozen ker smo pač tko navajeni in se je do sedaj vedno dobro obneslo. Se spomnim pa pred časom da smo nekaj pokrovov od žlebov (kjer seveda ni povozno) po vgradnji okvirja še zabetonirali dno pokrova, naslednji dan pa čez beton cca 1 cm finega peska in na pesek tlakovce.

Variant je več u glavnem.
#12
Najlepša hvala obema za odgovor.

Po moje ni fora toliko v nestrokovni vgradnji zunanjega okvirja jaška (čeprav ne trdim, da sem ga ravno pravilno vgradil - položil sem ga kar v lepilo za keramiko) ampak bolj v konstrukciji notranjega pokrova. Okvir je narejen iz pločevine 2 mm, dno pokrova pa iz pločevine 1 mm. Pri dimenziji 60x60 vse skupaj izgleda precej švohotno. Če položim pokrov na povsem ravno površino in na dno pokrova pritisnem z roko se dno uboči, če nekoliko močneje pritisnem z nogo pa se cel pokrov zvije.

Zdaj sem se odločil, da bom na dno položil armaturno mrežo in tlakovce položil v beton kot navaja Horch, da bo vse skupaj bolj togo in se bo obremenitev bolj enakomerno razporedila po površini. Je pa malo problem, ker imam neke starejše tlakovce z višino 7 cm, tako da je pod tlakovci le kake slabe 2 cm prostora. Upam, da bo v redu. Ima pa jašek tako lego, do bo le pohoden in ne povozen.
#13
ko boš betoniral pokrov pazi,da boš večkrat probal pokrav postavit v okvir in nazaj ven,predno se bo strdil beton,kajti če boš betoniral pokrov zunaj ali notri okvirjna, ga ne boš dobil ven ali noter,to res pazi,tlakovce lahko stanjšaš in imaš tako dovolj prostora za beton ,min ga daj 5cm,med betonom in tlakovcem bi jaz dal 1 cm peska,da lahko še kdaj zamenjaš talkovce
#14
Imam betonski jašek za kanalizacijske odplake (muldo) iz hiše fi 80 s pokrovom. Nikjer ne najdem, kako se v tem primeru vgradi oljni jašek na primer 60*60, kajti v tem delu pridejo položeni tlakovci in nočem gledat betonskega pokrova. Kako je v tem primeru z vgradnjo oljega jaška, oziroma kako se lahko vgradi na okrogli betonski jašek?
#15
http://www.merkur.si/gradnja/vodovod-in ... o-odprtino

Menjaš betonski pokrov za tale pokrov, odstraniš pokrov fi 50, in oljni jašek 50 x50 x 12 ali 60x60x12 položiš na betonski pokrov na malto ali lepilo.

oljni jašek ima mrežo katero zapolniš z betonom(moker beton malo moćnejše marke )in narediš fino izravnavo za tlakovce

oljni jašek 600x600x12 inox polno dno z mrežo 132€
oljni jašek 500x500x12 inox polno dno z mrežo 112€

Če ti je cena ok jih lahko naročiš, na [email protected], jih prodajam v spletni trgovini vendar jih še nisem dodal,


Skok na forum:
Zadnje novice

Svežina še nikoli ni bila tako dostopna kot prav v letošnjem prazničnem času
02.12.2022 ob 14:40:45
Svežina še nikoli ni bila tako dostopna kot prav v letošnjem prazničnem času
Decembra je v zraku prav posebna energija. To je mesec, ko na plan pridejo najbolj skrite želje. In tukaj so tudi dobri možje, ki nam... Beri dalje »