Gradnja in obnova > Energijski viri
Visokotemperaturna TČ Zrak-Voda Daikin HT-izkušnje,nasveti,.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Visokotemperaturna TČ Zrak-Voda Daikin HT-izkušnje,nasveti,.
#1
Pozdravljeni

Po posvetu z nebomgabiksal smo se složno odločili,da odpremo novo temo o toplotni TČ Daikin HT,saj je le to zelo zanimiva tema za veliko novih nadebudnežev,ki v teh kriznih časih spremljajo vneto dvigovanje naftnih derivatov(da ne rečem ,da se to dogaja že zadnjih 5 let).

Ker pa je Daikin Ht relativno nova TČ na našem področju o njej bore malo vejo ljudje,ki se za njo zanimajo.(razen tukaj na forumu Smile Zato pa je ta tema namenjena vprašanjem,nasvetom,izkušnjam uporabnikov s to vrsto visokotemperaturne TČ,ki je sposobna ogret vodo v radiatorjih do 80C,čeprav le ta skoraj nikoli ni potrebna v taki meri. Vendar ni v tem ves keč,vendar v vseh drugih zadevah ,ki sodijo zraven.(moči ne izgublja do -12C;pri -20C ima še vedno 85% nazivne moči;ne deluje s pomočjo dodatnih grelcev kakor ostale TČ;ima 2 kompresorja; 2 plina ; je zelo tiha;prilagaja moč,....)In od tukaj pride njej letni izkoristek 2.8-3.0 (odvisno od lokacije objekta,stopnje zime,..)

Tukaj je tudi Daikin HT COP graf kjer si lahko ogledate izkoristke TČ :
http://shrani.najdi.si/?2q/Lf/1uaqDUvG/ ... herma-.jpg


Servisna navodila na 250 stranehSadžal v angleščini):
http://www.enrdd.com/documents/document ... ice-ht.pdf

Citirano migaj:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT444.htm

Na forumu nas je že kar nekaj uporabnikov te TČ ki je namenjena za slabše izolirane hiše na starih radiatorjih:Migaj,rentgenx,ufm,Maree,bullet,... Za sebe lahko povem ,da nisem imel v hudih minusih nikoli težav s segrevanjem vode za v radiatorje(sprobano do 75C! v najhujših minusih).Pravtako večjih težav niso omenjali ostali uporabniki.


Je pa le ta TČ presegla oglede mnogih tem in pa seveda kregarijo v vseh pogledih. Vsi vemo kako,kdo si bili ti. Upam,da se vsak pri sebi lahko sam zamisli in komentira če ima praktične izkušnje z njo ali pa če ga zanima zadeva za nakup. Če pa komu ta TČ "ne diši" ,jo ne rabi vohat=gledat.Pač naj se stran obrne in se briga zase.(če je le to možno )


Je pa avtor prve teme bil seveda uporabnik migaj, ki je s svojimi praktičnimi izkušnjami in študiranjem TČ pomagal mnogim na tem forumu in skeptikom pred odločitvijo za nakup.

Za že predebatirane zadeve si lahko ogledate zaklenjeno temo:

viewtopic.php?f=7&t=40642


Lp,rentgenx
#2
Nebomgabiksal potrdi da je to res, je pa že začetek tak da sem težko tiho.
Evo, se pa s tvojo potrditvijo posveta z rentgenx-om, zavezujem molčečnosti v tej temi, v zameno da mi garantiraš da tu ni vmes "korupcije" tudi s strani sponzorja (sedaj k je poletje klimatskih naprav , drugače pa ogrevalnih firme d......in še kere, ter uvoznika-prodajalca firme v......t, pa monter..
Pa žal še pol nam, čist zihr, glede na uvod ter naslovnika teme, ter njegov kulturno- pisni odnos in do vsaj podobnih TČ po zmogljivostih, če pač boljših ni? Saj tud vsaj enakovrednih za "slabo" izolirane objekte ne priznava. Tko da se bom ob hudih "....." težko grizel za jezik. Pa zjutrej je blo rečen ,da si bojo moral zagriženci...... moral najt.......,tko da ne vem kaj je prevladal. Biksi verjamem v tvojo poštenost, očitno je lobij premočen, tko kot na splošno(v tej držav), tko da teb vsaka čast ...
Lep pozdrav
#3
Biksi od tega ne bo imel nič!!!
V to verjamem in to zagovarjam!

Zakaj nova tema, je pa tudi meni uganka (bolezenski znaki rentgena x v navezi TČ ne štejejo).
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#4
Avdiofili imajo svoje forume, svoje ljubljene naprave o katerih razpravljajo. Prav tako ljubitelji avtov, motorjev,... Tukaj pa se pač pod tem naslovom razpravlja o dotičnem modelu TČ. Je s tem kaj narobe? KDO PA BRANI DRUGIM, da bi za drug model prav tako izmenjevali izkušnje? Jaz vsekakor komaj čakam zimo, da bo v prav tole temo pisal svoje praktične izkušnje in izvedel namige, mnjenja drugih.
#5
Ta forum prebiram že nekaj časa in sem na njem našel veliko koristnih nasvetov, idej in odgovorov. Še posebej me zanima rubrika Energetski viri. Žal je zadnje čase prebiranje teh tem postalo zguba časa. Praktično ni več skoraj nobenega koristnega nasveta, izkušnje, ... Samo še kreganje in pljuvanje vse povprek. Če kdo kaj napiše o konkretnem proizvodu, večina razmišlja samo, kaj bo imel od tega. Ker ne sme imeti nič, ga je treba popljuvati takoj. Normalno se mi zdi, da ne bo nihče kritiziral svojega izdelka, če ga že prodaja. Vsaj jaz ne bi, če bi bil prodajalec. Na koncu pa si mora vsak eventuelni bodoči kupec ustvariti svoje mnenje glede na vse informacije, ki jih dobi.
Če bo torej to še ena tema, kjer bo samo za vzorec konkretnih izkušenj in nasvetov, se lahko že zdaj ukine.
Tudi meni je navedena TČ zelo zanimiva glede na uradne karakteristike. Nikako pa nisem odpisal tudi drugih proizvodov, ki se mi glede na karakteristike zdijo primerne za moj objekt. Konkretne izkušnje uporabnikov bi mi pri odločanju zagotovo koristile. Od kregarije pa ne bom imel nič jaz, niti drugi.
Vseeno upam, da bo prebiranje tega foruma še marikomu pomagalo pri takšnih in drugačnih odločitvah.

Prijazen pozdrav vsem.
#6
Razen avtorja ne vidim nobenega uporabnika Daikin HT, tako da res ne vem kdo tukaj smeti.
Prosim da csamo, dizi, piknik, fery in podobni komentirate naprave ki jih jinstalirate/uporabljate, to temo pa pustite za tiste ki bodo/bomo lahko o napravi kaj vprašali in izvedeli.
Ne razumem, zakaj morate non stop kritizirat naprave ki jih sploh niste niti še videli !?
Zaradi VAS je forum postal popolnoma neuporaben in neberljiv!!!

Sam nisem in ne bom uporabnih HTja, mi je pa zanimiva primerjava z mojo TČ.
#7
Mene zanima, kako imate uporabniki nastavljeno krivuljo temperature dvižnega voda glede na zunanjo temperaturo.
Primer: zunanja temperatura -10°C dvižni vod 57°C
in zunanja temperatura +15°C dvižni vod 37°C
Je tako v praksi OK, če je hiša srednje izolirana, 180m2, vse radiatorji?

Drugo vprašanje je glede nočnega nižanja temperature. Če je funkcija "Automatic setback function" vključena. Če prav razumem na privzetih vrednostih med 23.00 in 5.00 uro v primeru izbrane funkcije: "Leaving water setback temperature" pri izbrani vrednosti 5 to pomeni, da se bo v tem času temperatura dvižnega voda dodatno znižala za 5°C. Je tako?

Ali je bolje uporabljati:
1. Nižanje temeprature dvižnega voda?
2. Uporabljati časovnik in tam ponoći nekoliko znižati temeraturo?
3. Ali pustiti nonstop isto temperaturo 24h/dan?
#8
ufm Napisal:Mene zanima, kako imate uporabniki nastavljeno krivuljo temperature dvižnega voda glede na zunanjo temperaturo.
Primer: zunanja temperatura -10°C dvižni vod 57°C
in zunanja temperatura +15°C dvižni vod 37°C
Je tako v praksi OK, če je hiša srednje izolirana, 180m2, vse radiatorji?

Drugo vprašanje je glede nočnega nižanja temperature. Če je funkcija "Automatic setback function" vključena. Če prav razumem na privzetih vrednostih med 23.00 in 5.00 uro v primeru izbrane funkcije: "Leaving water setback temperature" pri izbrani vrednosti 5 to pomeni, da se bo v tem času temperatura dvižnega voda dodatno znižala za 5°C. Je tako?

Ali je bolje uporabljati:
1. Nižanje temeprature dvižnega voda?
2. Uporabljati časovnik in tam ponoći nekoliko znižati temeraturo?
3. Ali pustiti nonstop isto temperaturo 24h/dan?

Sam sem imel boljše izkušnje pozimi pri višjem dvižnem vodu. Zakaj?
-zaradi hitrejšega doseganja notranje sobne temperature in posledično manj obratovanju TČ( pritiski in obremenjenost kompresorja je pri daikin ht mnogo nižja saj deluje zunanji plin do 40C približno in nato naprej segreva temperaturo plina notranji kompresor ki ima boljše lastnosti in izkoristke nad 40C do 80C. Zato je obremenjenost enote ,nogo manjša kakor pa pri ostalih LT TČ kjer jih ženemo na 65C recimo.(čeprav ne dosegajo pri hudem minusu (npr -20C)niti 50C!!
-zaradi lažjih,hitrejših defrostov ki so potem sledili po tem(višja T LWT je bolj ogrela pline v izmenjevalcu in defrost je bil hiter kot strela)
-z nočnim nižanjem se mi je malo poznalo,vendar nisem tega meril na dolgi rok tako da bi težko rekel,če se kaj v praksi pozna. Saj če ti zahtevaš podnevi 24C in ponoči 20C. Mora TČ zjutraj fino delat in trošit da doseže zamujeno!
Sam imam rešeno nižanje nočne temerature(ne zaradi šparanja ampak zaradi lažjega spanja) tako da mi po 23h pade T za 1C in zjutraj ob 5h -7h se zopet dvigne in.... Le to vodi wireless sobni termostat(ki sem ti.....). Tako da je to zelo lepo enostavno rešeno z mojim monterjem. :wink: Tudi zadeva je do pike natančno nastavljiva in zelo enostavna. Sam jo večkrat priporočam "običajnim" uporabnikom ,ki si hočejo na ......način zagotoviti optimalno raven.Preko vikenda in praznikov imam pa rešeno drugo krivuljo programa. Seveda to govorim za mojo etažo in drugo etažo si preko svoje sobne enote samostojno(po svoji želji) regulira drug uporabnik. Seveda je za to potrebna le ena TČ. Zato pa je potreben zanesljiv in hiter odzivni čas ,da so v hudih zimah živčki na off in se nič ne sekiraš ali bo šlo ali ne ob -25C če je potrebno.

Moja krivulja je bila:
-15C ZT LWT 65C
+10C LWT 45C

Če se mi je zdelo da imam prevroče radiatorje in da se posledično notranji prostori prehitro in preveč segrejejo nad zastavljeno T,se enostavno pritisne na daikin kontrolerju/enoti na -1 ali celo -2 . S tem se vse temperature znižajo za 1 ali 2C. Če pa boš imel kakšne probleme pozimi se brez problema javi na forum.Zato smo tukaj da si izmenjamo izkušnje.In lepo je da kakšno stvar predebatiramo že poleti,preden se shladi.

P.s. Sam se na kršitelje več ne odzivam ,so drugi za to tukaj!! Če bomo pa tako naprej delali bomo pa lahko zaklepali temo za temo. Mislim,da je skrajni čas da se nekaj ukrene z večnimi kršitelji ali pa se ukrene kaj drugega...

Lp,rentgenx
#9
Hvala za izkušnje iz prakse. To zelo cenim! Zaradi optimalne uporabe TČ o teh rečeh razmišljam že sedaj. Podatkov in možnosti je namreč toooooliko - zato je dobro skombinirati teorijo in prakso (drugih), dokler svojih izkušenj še nimam. Ob zagonu mi je monter seveda veliko povedal in tudi nastavil vse parametre za dobro izhodišče (obvlada miže) :-), verjetno pa vsak, ki želi dobro optimizirati vse možnosti, razmišlja tudi sam.
#10
Podpiram temo o eni znamki TČ - predvsem zato, da je vse o njej na enem mestu. To pa tudi pomeni, da ne bom toleriral sračkanja z Daikinom HT po drugih temah. Je pa tudi res, da noben moderator ni plačan, ampak delo opravlja v prostovoljno...

Prejšnja tema se je izjalovila beyond repair. Tudi temo o Thermii, Hitachiju ali katerikoli drugi bom pustil. Hkrati pa bi prosil vpletene, da TAKOJ stisnejo gumb prijavi, namesto da zapadejo v brezplodne kregarije...

Howg!
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#11
ufm Napisal:Hvala za izkušnje iz prakse. To zelo cenim! Zaradi optimalne uporabe TČ o teh rečeh razmišljam že sedaj. Podatkov in možnosti je namreč toooooliko - zato je dobro skombinirati teorijo in prakso (drugih), dokler svojih izkušenj še nimam. Ob zagonu mi je monter seveda veliko povedal in tudi nastavil vse parametre za dobro izhodišče (obvlada miže) :-), verjetno pa vsak, ki želi dobro optimizirati vse možnosti, razmišlja tudi sam.

Zato pa bom z kalorimetrom naredil preizkus ter videl kaj se dejanskó ízplaca. Tako le to ne bo subjektivno gledano kot doslej. Ti ga pa tudi dobis,.. Stavim da naslednja zima ne bo tako mila kot ta,..
Wink
#12
daikin ht ni edina ht na trgu, so tudi evropske firme ki te pumpe imajo in so tudi namontirane po slo
#13
...in bodo v drugih temah!
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#14
rentgenx Napisal:
ufm Napisal:Ti ga pa tudi dobis,..

Jaz imam kalorimeter zmontiran že ob montaži TČ. Tudi on ima sedaj počitnice oz. poletno spanje :-)
#15
rentgenx Napisal:Zato pa bom z kalorimetrom naredil preizkus ter videl kaj se dejanskó ízplaca. Tako le to ne bo subjektivno gledano kot doslej. Ti ga pa tudi dobis,.. Stavim da naslednja zima ne bo tako mila kot ta,..
Wink
čakamo :!: 8)


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »