Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
gradnja hiše na območju počitniških hišic

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gradnja hiše na območju počitniških hišic
#1
Pozdravljeni,

zanimam se za nakup parcele na Zaplani, kjer bi začel graditi hišo. Parcela se nahaja v območju stavbnih zemljišč, počitniško naselje Zaplana, površine so za objekte za občasno bivanje. Parcela je zazidljiva.

Ker se ne spoznam preveč na te stvari, me zanima, če je sploh dovoljeno graditi hišo na območju, ki je namenjeno samo občasnemu bivanju (kako veliko hišo lahko zgradiš in če je dovoljeno da tam živiš za stalno in ne samo občasno?) in če so komunalni prispevki zaradi tega kaj višji?

Na forumu (viewtopic.php?f=1&t=38126) pa sem zasledil tudi nekaj o novem zakonu, ki pravi, da moraš plačati odškodnino za vsa kmetijska zemljišča čeprav so zazidljiva, glede na katastrski razred in boniteto. Ali moram tudi jaz v mojem primeru plačati kakšno odškodnino?

Je drugače že kdo gradil hišo na območju vikendov in ima kakšne izkušnje s tem?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem in upam da mi boste lahko pomagali.


LP
#2
V vecini obmocij za pocitnisko gradnjo je omejitev kvadrature na 50-60 m2. Ni pa problematicna gradnja sama po sebi. V glavnem je tudi uporaba "pocitniske hise" za stalno bivalisce v vecini primerov popolnoma obicajna.
Imam ze nekaj projektov v takih obmocij in vedno je sla dokumentacija sorazmerno gladko "skozi".
Kar se pa tice nadimestila za spremembo rabe, je pa na forumu obseeezna debata. Na kratko - ce je raba parcele kmetijska in ni 100% znotraj naselja, imas obveznost placila nadomestila glede na boniteto zemlje.
#3
Zgradil sem hišo na Zaplani na območju namenjenem za počitniško naselje in nobene omejitve glede kvadrature ni bilo. Edina omejitev je bila višina kolenčnega zidu in pa odmik od sosednjega objekta 15 m. Drugače pa na upravni enoti dobiš vse informacije.
#4
Hvala za odgovore. Tudi meni je prodajalec parcele rekel, da naj ne bi bilo omejitve glede kvadrature, vendar sem vseeno raje vprašal še koga, ki ima izkušnje s tem. Kar se pa nadomestila tiče, pa tudi mislim, da ne bi smelo biti nič, saj je namenska raba že območje za počitniške hišice in ni kmetijska parcela. Upam da se ne motim.

Biemdablju: kako je pa s komunalnim prispevkom, je bil kaj višji, če smem vprašati, koliko?

Hvala, LP
#5
imam dva nasveta.

1.-naroči lokacijsko informacijo za to parcelo. stane 21 ali 22 evrou ali koliko že, pa ti poda veliko informacij. v njej piše kaj je dovoljeno, kakšni so odmiki in kakšne so omejitve (če sploh so).

2.-če bi bilo treba za tvojo parcelo plačati odškodnino, lahko preveriš tudi na netu. kolikor zaenkrat po mojih info kaže, ni važno kaj parcela je, če ima boniteto, je treba plačat. če imaš parcelno številko in številko katasterske občine, mi lahko pošlješ po zs, pa ti jaz pogledam...
#6
hvala. kje pa lahko to pogledam?
#7
http://www.geoprostor.net/PisoPortal/vstopi.aspx

izbereš občino in vstopiš v javni piso
levo spodaj vtipkaš številko katasterske občine in parcele

in voila... prikažejo se ti podatki pod slikco - tudi boniteta. potem ti pa želahko kdo pove s katerim faktorjem bi bilo treba boniteto pomnožit ter okvirno kakšen bi bil znesek odškodnine (če nimaš seveda boniteto 0).
#8
Hvala, sem pogledal. Katastrski razred 3, boniteta je pa 27. Se pravi je odškodnina približno 5.141,88 €. Edino kar me sedaj še skrbi je res ta omejitev glede velikosti hiše, ker 50-60 m2 mi je premalo. Bo res najbolje, da naročim lokacijsko informacijo. Glede komunalnega prispevka pa nobenega komentarja?
#9
ako bog da po sreči, bo junija se ta odškodnina za 80% znižala. "znižate" jo pa lahko tudi tako, da parcelo razparcelirate. no, parcelacija je fajn tudi že zaradi nižjega komunalca.

komunalni prispevek-to je pa zelo različno. naša občina upošteva npr.5 kriterijev, prav vsaka občina gotovo upošteva velikost gradbene parcele in neto površino objekta (pri vsakem sta ti dve zadevi drugačni seveda, ker ima vsak malce drugačno hiško :-) ) . tako da težko primerjaš znesek...
so se pa od novega leta komunalci povišali v kar nekaj občinah, tudi v naši.
#10
O tej parcelaciji sem že bral in če bo treba se bom vsekakor odločil za to. Ni kaj, komunalca bo pač treba plačat, to mi ne uide in se je v bistvu brezveze obremenjevat s tem, ker bom itak s parcelo prišel zelo pocen skozi. Smile
#11
Kar se tiče omejitev glede velikosti objekta, jih na Zaplani res ni. Vsekakor pa najprej po lokacijsko informacijo....
#12
Pozdravljeni,

malo bom aktiviral staro temo.
Zdi se da se je leta 2014 spremenil prostorski načrt na Zaplani, za katerega pravite da ni imel omejitev glede kvadrature počitniških hiš. Če gledamo današnji OPN, je omejitev za počitniške hiše 75 m2 BTP.

Ali kdo ve če se lahko v počitniški hiši naredi dve stanovanjski enoti? Nikjer ne najdem tega, edino v OPN piše pri potrebnih parkirnih mestih za počitniške hiše 2PM/enoto -- iz tega bi lahko sklepal da je možno narediti več enot...
#13
Ne. Lahko naredis dvojcka. Ampak vsak mora bit na svoji 800m2 parceli. In uradno ne smes uporabljati kot ena hisa.

Ne pozabit da rabis naredit oppn. (2 leti in 10k+). Pa da vrhniska enota nima zaposlenih. Pa da tisti ki so tam zaposleni so...(vstavi poljubno). Jst "delam" ze 5 let gradbeno. 2x pri zupanu ker drugace bi se popolnoma ustavilo. Trenutno ze 3 tedne cakam odgovor zupana a se je kej dogovoril s svojim oddelkom al ne. No, je zelo "zaposlen" in nima casa. Niti za poklicat oddelek, niti za poklicat mene...

Btw ni vec 75 ampak je 120m2. Razen ce gledas parcelo v mojem oppnju (3parcele poleg moje so notri) ker za nas se vedno velja 75...

Obvozi zaplano ce je vrhniski del na 75/120 omejitev. Bos prej docakal penzijo kot pa gradbeno...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#14
Check out this great Mastiff dog blog


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »