Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Temeljna plošča za garažo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temeljna plošča za garažo
#1
Namen imamo graditi garažo in me zanima ali je 10cm dovolj debela plošča glede na to da je velikost plošče 11x6.
#2
david_x,
kako imaš pa izdelano v PGD dokumentaciji in v PZI-ju "Gradbenih Konstrukcij"? Kaj ti je statik narisal oz. zapisal v Tehničnem poročilu? :wink:
Lep pozdrav
#3
Niti slučajno!

Če ne bo garaža iz platna, in bo zidana - no go! 8)

Kot prvo rabiš vsaj pasovni temelj pod obodnimi stenami. Med temelje boš nasul tampon in ga fino utrdil. Preko vsega skupaj sedaj lahko narediš "plato" debelo vsaj 12cm in z ustrezno armaturo.
Na to boš pozidal stene in dal streho.

10cm debela plošča direktno na nasutje, na njo pa zidana garaža - to pa ne gre.
#4
papez46 Napisal:Niti slučajno!

Če ne bo garaža iz platna, in bo zidana - no go! 8)

Kot prvo rabiš vsaj pasovni temelj pod obodnimi stenami. Med temelje boš nasul tampon in ga fino utrdil. Preko vsega skupaj sedaj lahko narediš "plato" debelo vsaj 12cm in z ustrezno armaturo.
Na to boš pozidal stene in dal streho.

10cm debela plošča direktno na nasutje, na njo pa zidana garaža - to pa ne gre.


Kaj pa če je vse skupaj na skali? :?
#5
Sem še enkrat pogledal vprašanje - se vprašanje nanaša na talno ploščo ali ploščo nad garažo?
#6
Če je talna plošča, je 10cm absolutno premalo, ker če drugega ne, kam boš dal armaturo?. Pozitivno, negativno, 5 cm zaščitnega sloja betona? Ne gre. Sploh pa ena plošča 11x6 je 66 kvadratov. 10cm pomeni 6,6 kubika betona, 15cm pa 10 kubikov. Ni bistvene razlike, po mojem laičnem mneju pa, če bo zgoraj stena, streha in še kaj, je 15 cm sumljivo malo. Skala lahko samo še poslabša zadevo - na enem mestu na skali in nepremično, na drugem mestu luknja (skala najbrž ni v vaservago). Takoj dobiš različne posedke in plata poči itd.
LP,
Samojed
#7
david_x,
boš dodal še kakšne podatke "david_x", ali se bomo mi trije-štirje prepucavali in zabavi z komentarji Big Grin :wink: ?

Kar nekaj odgovorov imaš na podobno temo v forumu; daj še malce prlistaj. Podatkr pa le dodaj, da ti lahko svetujemo; če že vprašaš!
Lep pozdrav
#8
Samojed Napisal:Če je talna plošča, je 10cm absolutno premalo, ker če drugega ne, kam boš dal armaturo?. Pozitivno, negativno, 5 cm zaščitnega sloja betona? Ne gre. Sploh pa ena plošča 11x6 je 66 kvadratov. 10cm pomeni 6,6 kubika betona, 15cm pa 10 kubikov. Ni bistvene razlike, po mojem laičnem mneju pa, če bo zgoraj stena, streha in še kaj, je 15 cm sumljivo malo. Skala lahko samo še poslabša zadevo - na enem mestu na skali in nepremično, na drugem mestu luknja (skala najbrž ni v vaservago). Takoj dobiš različne posedke in plata poči itd.

Dajmo se še malo preganjat ...Wink
- res je, da je lahko največja težava nehomogenost terena. Če je skala spodaj, se jo enostavno očisti, izravna s pustim betonom, prepreči dostop vode med skalo in ploščo, pa ni vrag, da 10 cm debela plošča ni dosti ... Pozitivne (spodnje armature sploh ne rabiš, zgornja pa bi bila koristna za preprečitev razpok zaradi krčenja betona ter zaradi morebitnega vpliva direktne sončne pripeke, ki beton precej obremeni.
- mislim, da plošča najbrž ne bo na skali ampak na neki drugi podlagi. Potrebno je paziti, da je pod ploščo zmrzlinsko odporen - grobozrnat material (preprečitev kapilarnega dviga vode pod ploščo), izvedba ustrezne delujoče drenaže, gor pa ploščo po statičnem izračunu. Če bo nasutje ustrezno izvedeno, je lahko plošča debela tudi samo 10cm, na robovih pod stenami pa se na pasu cca 1,0m plošča odebeli. Zelo pomembno je, ali plošča sega samo do zunanje konture sten, ali lahko gleda še cca. 30 cm navzven. Sicer pa manjkajo nujno potrebni podatki s strani spraševalca, da bi mu lahko bolj konkretno pomagali.
#9
Spraševal sem namreč za talno ploščo.Zanima me samo kakšno debelino betona mi priporočate na temeljno spodnjo ploščo 11x6 pa če sem bolj natančen prezidano bo samo na sredini ker bo garaža iz dveh neločenih delov.Presekal bi samo z temeljem,to pomeni da vsekakor nebi zadostovala 10cm debela plošča,če ne bi bilo po sredini temelja.Tako da bo temelje šlo točno po sredini 5,5m.Gor se ne bo nič zidalo na tej plošči temveč bodo samo zabetonirane konzole ter gor lesena konstrukcija stene pa iz brun.Hvala!
#10
Še moje mnenje:

11 x 6 x 0,1 = 6,6 m3
11 x 6 x 0,12 = 7,92 m3
11 x 6 x 0,15 = 9,9 m3

Pri teh količinah naročaš zaokroženo na + 0,5 m3.
Gledano v procentih je razlika ogromna v denarju pa vprašanje.
Za talne zadeve namesto predvidenih 10 cm hitro nastane 8cm če ne 7cm na posameznem delu pripravljene podlage.

Upoštevaj tudi kakšen miker ti bo vozil, koliko v eni rundi.....
ali se splača pregovarjat za 2 - 3 m3 Sad
#11
Za zidano garazo 7x7, visine 2.5m bi delali AB plosco debelo 20 cm. Bo dovolj?
#12
Mi smo imeli v projektu garazo 6,5x6,5m in AB plosca 22cm (ker smo lovili visine z tlaki hise, je bila ulita 25cm), ter armatura v obeh conah. Teren nezahteven (ravnina, temeljna plosca na 0,6m utrjenega in "staranega" tampona)
#13
Pozdravljeni,

da si malo izposodim še to temo. Pred samo gradnjo hiše in trenutno obnovo starejše hiše moram urediti še situacijo s staro garažo. Glede na njeno stanje in potrebe v bodoče jo bo v neki točki potrebno podreti in zgraditi novo. In ker imam počasi dosti čakanja, da bi se podrla in zgradila sama od sebe planiram to izvesti v tem času, ko so za gradnjo še primerni dnevi.

Glede samih zidakov sem bil na vezi že z Wienerbergerjem, kjer so mi izdelali popis materiala, bi pa potreboval tudi info o primerni debelini temeljne plošče.

Kdo je primerna oseba za takšna dela (izračun debeline temeljne plošče)? Gradbeni projektant? V mojem primeru se bo šlo za t.i. enostavni objekt velikosti 49m2. Potrebujem za temeljno ploščo za garažo kakšne posebne izračune za armaturo. Je debelina plošče 20 cm dovolj?
Bo iz temeljne plošče potrebna vertikalna armatura? Predvidena višina garaže od tal do strehe je 270 cm

Ideja izgleda garaže v priponki.

p.s.: Zidal nebi v lastni režiji...


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »