15.12.2021 ob 17:01
Čisto navadna črna cev 1"
Vpliv hitrosti obtočne črpalke na izkoristek TČ
|
15.12.2021 ob 17:01
Čisto navadna črna cev 1"
France0 Komaj se prišvasal slikce. Upam ,da je sedaj vse jasno. Priporočam , vezavo ,kod je moja skica. Ajnfoh. Če se odločiš za zalogovnik , kod sem rekel . Bojler lenterm . Na recirkulacijo na sredini priklopiš toplotno Dv. Voda gre naravnost v bojler Če je topla , se dvigne proti vrhu. Pri odtajanju se spusti proti dnu. Spogaj na bojlerju ja T kos. Nanj sta pprikjučena Pv ogrevanja in Pv toplotne. Zdoraj na bojlerju je priključen Dv ogrevanje , na T kos 2 krat. Tak 130 l boljer uporabljam , da mi spirala porabi viške toplote iz kolektorjev, ko ogrejejo 300l boljer.!
Sonce65, jasni sta mi samo ročno skicirani sliki.
![]() Citat:France0 Če si prav razlagam prvo skico, ti predlagaš, da bi naredil povezavo brez zalogovnika, tj. dve obtočni črpalki iz bivšega sekundarja in potem eno dodatno cevno povezavo med DV in PV za izravnavo tlaka? Zanimivo, potem sem si prej pravilno predstavljal po tvojem opisu. Si ti prepričan, da bi takšna povezava v mojem primeru delovala? Sašo, kaj ti misliš o takšni povezavi namesto zalogovnika?
Citat:Če se odločiš za zalogovnik , kod sem rekel . Samo kaj sploh profitiram ob takšni povezavi, kot si jo zgoraj opisal? Saj to se meni zdi bolj kot ne enako temu, kar imam zdaj.
![]() ![]() P.S.: Sonce65, tudi ti si narisal OČ črpalki na DV in ne na PV, kot si napisal, da bi bilo pravilno! ![]() P.S. drugič: Sem zdajle še enkrat pogledal delovanje obstoječega sistema in res rabim za približno slabi dve stopinji višji DV zaradi zalogovnika. TČ pri ZT=-1 °C na iztoku nekaj časa pošilja kar 34 °C v zalogovnik, medtem ko v DV dejansko pride nekje največ dobrih 32 °C merjeno na razdelilni omarici stenskega gretja v mansardi.
![]()
16.12.2021 ob 00:41
Govora je o obtočni črpalki za TOPLOTNO!
Ta obvezno na povratni vod vode!!! Tako je tudi narisano. Ogrevanje je bolje črpalka na Dv . enako se bolje odzračuje sistem. Garantiram delovanje na način z povezovavo Dv-----Pv ! Ker imaš talno...ne rabiš zalogovnik. Druga slika je original iz BOSCH kataloga za mojo toplotno. Tam je notranja enota z črpalko . Iz nje gre proti Dv ogrevanja in Pv ,ki sta povezana. Naslednja slika je primer celotno ogrevanje. Tudi bojler. Tudi tu dva ogrevna kroga. In zopet povezava Dv in Pv. Popolnoma tako ima povezano prijatelj. Dela bp. Po tem so podatki povezave glede na moč toplotne. 9kw=min 20mm. Jaz imam zalogovnik za eliminiranje padca temperature pri odtajanju. To je bil problem pri aklimat radiatorjih ,škripanje in radiatorji so se je takoj ohladili. Izkoriščam tudi sonce za dogrevanje ! Bom pogl.zs. Lp Citat:[attachment=34651][attachment=34651]Sonce65 No, moja TČ je monoblok in predvidevam, da je tovarniško vgrajena OČ na pravem mestu. Obtočni črpalki v sekundarju pa sta na DV, kar je po tvojem OK.
Glede zalogovnika verjamem, da ni nujno potreben. Poglej moji zasebni sporočili in odgovori nanju, ko boš utegnil.
FAE, sem si danes bolj natančno pogledal tvoj graf. V bistvu tvoj sistem z zalogovnikom deluje povsem enako kot moj! Prvotno si nisem dovolj pozorno ogledal tvojih grafov, da bi to opazil. Tudi pri tebi je namreč najvišja temperatura predtoka iz TČ za ca. 2 stopinji nad temperaturo vode v radiatorjih, a se po določenem času predtok in DV zbližata pri nižji temperaturi. Pri odtaljevanju pa je potem obratno opazen zamik in precej manjši padec temperature v radiatorjih, zato je dejanski skupni izkoristek sistema boljši, kot če upoštevaš le COP v času, ko TČ pošilja nekoliko višjo temperaturo vode v zalogovnik zaradi mešanja.
Mislim tudi, da mi je nekako le uspelo zadovoljivo optimizirati obstoječi sistem. Obtočni črpalki v sekundarju sta na takšni hitrosti, kot ju je nastavil monter, medtem ko sem hitrost OČ v primarju znižal na 70%. Ob teh nastavitvah sem včeraj na TČ vremensko krivuljo pomaknil za eno stopinjo navzdol, temperatura v hiši pa se do danes zaradi tega ni nič opazno znižala, saj ostaja stabilna med 22,4 in 23,4. Morda bom čez čas poskusil še za eno stopinjo spustiti krivuljo na TČ, da vidim, za koliko se bo potem znižala temperatura v hiši.
P.S.: Ker mi radovednost ni dala miru, sem se o zalogovniku pozanimal pri proizvajalcu Lagoja d.o.o.. Na moje presenečenje sem izvedel, da je izdelavo teh zalogovnikom pri njih naročilo podjetje Ream d.o.o., ki je Lagoji tudi poslalo natančne specifikacije, kje morajo biti priklopi na zalogovniku! Posebej zanimivo je to, da so bili ti zalogovniki naročeni za montažo skupaj s TČ znamke Mitsubishi. Predstavnik pri Lagoji, s katerim sem se pogovarjal po telefonu, mi je razložil, da so delali že vse možne variante zalogovnikov za toplotne črpalke in da si vsak proizvajalec oz. uvoznik izmisli svoje zahteve. Nekateri zahtevajo perforirane cevi, drugi navadne cevi, tretji sploh nobenih cevi. Nekateri hočejo priklope na 90°, drugi samo na eni strani, spet tretji jih zahtevajo na dveh straneh,... No, Ream si je pa zamislil priklopa za predtok približno na sredini zalogovnika, dvižni vod čisto na vrhu, priklopa za povratni tok pa na spodnjem delu in vse skupaj brez kakršnih koli cevi za usmerjanje toka vode v zalogovniku.
![]() Sem pa poslal mail še na Ream d.o.o., ker me zanima, kaj bodo navedli kot razlog za takšen načrt zalogovnika, ki naj bi bil po njihovo namenjen prav pri njih zastopanim Mitsubishijevim toplotnim črpalkam. Kar se pa cen zalogovnikov tiče, je pa moje mnenje, da ni popolnoma nobenega razloga, da bi bili "namenski" zalogovniki za TČ dražji od "navadnih", saj se zalogovniki brez toplotnih izmenjevalcev večinoma minimalno razlikujejo med seboj, (luknjičaste) plastične cevi pa tudi ne morejo omembe vredno vplivati na ceno.
Bom izkoristil to temo za dve vprašanji. predvsem me zanima mnenje @sassop
![]() Na TČ se ogrevamo drugo sezono(visokotemperaturno) Trenutno imam vezan zalogovnik vzporedno z radiatorskim sistemom(slika 1) 15 radiatorjev v dveh etažah + cevi, vode cca 150litrov + 200l zalogovnik Galmet. Za zalogovnik sem se odločil, ker nameravam v prihodnosti(čez nekaj let) renovirati spodnjo etažo, ki se bo ogrevala preko talnega gretja. Ker pa v zalogovniku izgubim cca 3-4°C(razlika med izhodno vodo na TČ in DV za zalogovnikom, bi vezal tako kot je na sliki 2. Vprašanje1: Se bi splačala taka prevezava, ker posledično lahko znižam krivuljo ogrevanja na TČ ![]() Vprašanje 2: Ko bom izvedel še talno ogrevanje, ali bi vodo črpal direktno iz zalogovnika ali vzporedna vezava med DV in PV? Uporabil bi Seltron krmilje z vremensko regulacijo. Temperatura vode za talno je dovolj visoka v zalogovniku, ker PV v TČ nikoli ne pade pod 30°C, tudi v prehodnem obdobju. Mnenja? ![]()
22.12.2021 ob 21:15
Ker potrebuješ zalogovnik kot hidravlično ločnico, (dva ogrevalna kroga)le tega ne moreš vezati zaporedno.
Zakaj izgubljaš temperaturo v zalogovniku, sem se pa že tolikokrat ponovil, da se mi res ne da več. Zakaj Seltron? Vsaka TČ zna peljati drugi krog, ali serijsko ali z dokupom razširitvene kartice.
Hvala zaenkrat, pa vseeno......bi bila smiselna prevezava za vsaj teh nekaj let?
![]() Vem, da oba kroga ne morem vezat zaporedno ![]() Napisal tudi, da v zalogovniku dovolj toplote za talno, ker se temperatura nikoli ne spusti pod 30°.......... Notranja enota zaenkrat nima možnosti krmiliti dveh krogov, tista je bila samo z integriranim bojlerjem, ki pa ne gre v našo kurilnico
22.12.2021 ob 22:17
Verjetno imaš Daikin? Ja, lahko vežeš oba kroga tudi brez zalogovnika, ali zaporedno vezanim. Če gre za manjše površine in dovolj veliko temp. razliko med visoko in nizkotemperaturnimi ogrevali lahko takšen sistem čisto solidno deluje.
22.12.2021 ob 23:54
Točno tako
![]() Če pa je vlaga pod 89%(ni defrostov) pa cca 42°. No, to sem imel v mislih. Zalogovnik bi kar obdržal, ker mi pride prav med defrosti. Hvala ![]() Lahko kontaktiram preko pvt za ogled in začasno prevezavo če boste imeli čas?
No, za svojo situacijo sem pa dobil odgovor od Ream d.o.o., da se jim zdi njihov zalogovnik primerno zasnovan in po njihovem mnenju predelava ni potrebna.
![]() Od vseh možnih vezav se mi že malce meša. ![]() ![]() ![]()
23.12.2021 ob 08:48
Ne vem zakaj ne narediš, kot sem ti predlagal? Če boš spraševal trgovce boš vedno dobil odgovor, da je tisto kar oni prodajajo najustreznejše.
Najbrž bo res treba, da ne bo zamika pretoka vode iz primarnega v sekundarni krog preko zalogovnika, kar bržkone mede že tako zmedeno LG-jevo krmilje.
![]() ![]() Ko se bom lotil tega projekta, bom verjetno zamenjal tudi velikansko Kronovškovo sanitarno TČ, ki zdaj služe le kot predimenzioniran 450-litrski bojler in je za dve osebi bistveno prevelik, zato jo bom prodal in namesto nje dal vgraditi 150-200 litrski bojler s čim večjim toplotnim izmenjevalcem. Sašo, koliko bi bila po tvojem še vredna 7 let stara 450-litrska Kronotermova STČ?
|
|