Citat:[attachment=34651][attachment=34651]Sonce65
Mojster
Objave: 228
Teme: 2
Ocena: -14
41 minut nazaj
Govora je o obtočni črpalki za TOPLOTNO!
Ta obvezno na povratni vod vode!!!
Tako je tudi narisano.
Ogrevanje je bolje črpalka na Dv .
enako se bolje odzračuje sistem.
No, moja TČ je monoblok in predvidevam, da je tovarniško vgrajena OČ na pravem mestu. Obtočni črpalki v sekundarju pa sta na DV, kar je po tvojem OK.
Glede zalogovnika verjamem, da ni nujno potreben. Poglej moji zasebni sporočili in odgovori nanju, ko boš utegnil.
FAE, sem si danes bolj natančno pogledal tvoj graf. V bistvu tvoj sistem z zalogovnikom deluje povsem enako kot moj! Prvotno si nisem dovolj pozorno ogledal tvojih grafov, da bi to opazil. Tudi pri tebi je namreč najvišja temperatura predtoka iz TČ za ca. 2 stopinji nad temperaturo vode v radiatorjih, a se po določenem času predtok in DV zbližata pri nižji temperaturi. Pri odtaljevanju pa je potem obratno opazen zamik in precej manjši padec temperature v radiatorjih, zato je dejanski skupni izkoristek sistema boljši, kot če upoštevaš le COP v času, ko TČ pošilja nekoliko višjo temperaturo vode v zalogovnik zaradi mešanja.
Mislim tudi, da mi je nekako le uspelo zadovoljivo optimizirati obstoječi sistem. Obtočni črpalki v sekundarju sta na takšni hitrosti, kot ju je nastavil monter, medtem ko sem hitrost OČ v primarju znižal na 70%. Ob teh nastavitvah sem včeraj na TČ vremensko krivuljo pomaknil za eno stopinjo navzdol, temperatura v hiši pa se do danes zaradi tega ni nič opazno znižala, saj ostaja stabilna med 22,4 in 23,4. Morda bom čez čas poskusil še za eno stopinjo spustiti krivuljo na TČ, da vidim, za koliko se bo potem znižala temperatura v hiši.
P.S.: Ker mi radovednost ni dala miru, sem se o zalogovniku pozanimal pri proizvajalcu Lagoja d.o.o.. Na moje presenečenje sem izvedel, da je izdelavo teh zalogovnikom pri njih naročilo podjetje Ream d.o.o., ki je Lagoji tudi poslalo natančne specifikacije, kje morajo biti priklopi na zalogovniku! Posebej zanimivo je to, da so bili ti zalogovniki naročeni za montažo skupaj s TČ znamke Mitsubishi. Predstavnik pri Lagoji, s katerim sem se pogovarjal po telefonu, mi je razložil, da so delali že vse možne variante zalogovnikov za toplotne črpalke in da si vsak proizvajalec oz. uvoznik izmisli svoje zahteve. Nekateri zahtevajo perforirane cevi, drugi navadne cevi, tretji sploh nobenih cevi. Nekateri hočejo priklope na 90°, drugi samo na eni strani, spet tretji jih zahtevajo na dveh straneh,... No, Ream si je pa zamislil priklopa za predtok približno na sredini zalogovnika, dvižni vod čisto na vrhu, priklopa za povratni tok pa na spodnjem delu in vse skupaj brez kakršnih koli cevi za usmerjanje toka vode v zalogovniku. :angel:
Sem pa poslal mail še na Ream d.o.o., ker me zanima, kaj bodo navedli kot razlog za takšen načrt zalogovnika, ki naj bi bil po njihovo namenjen prav pri njih zastopanim Mitsubishijevim toplotnim črpalkam. Kar se pa cen zalogovnikov tiče, je pa moje mnenje, da ni popolnoma nobenega razloga, da bi bili "namenski" zalogovniki za TČ dražji od "navadnih", saj se zalogovniki brez toplotnih izmenjevalcev večinoma minimalno razlikujejo med seboj, (luknjičaste) plastične cevi pa tudi ne morejo omembe vredno vplivati na ceno.