Gradnja in obnova > Energijski viri
peč na pelete centrometal

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
peč na pelete centrometal
Zgodba z dolgo brado, kratko:

Peletna peč Centrometal, letnik 10/2014, 25kW
Seltron wdc10B
Bojler 200 l
Ogrevanje slabih 200m2

V teh letih uspela prežgat 3 peletne rešetke (šalčke), trenutno je v uporabi 4. Peč je vedno v celoti očiščena 1x na teden (poraba cca 1 zalogovnik na teden). Prva 3 leta kurjeni avstrijski A1 peleti. Po pregorjeni 1 rešetki serviser preveri nastavitve, po njegovo vse b.p.. Zaključek: slab material rešetke, on kuri bistveno slabše pelete, nima teh težav.

Ok, nova rešetka, zamenjam pelete, pa gremo. Peleti so vedno smreka, A2, A1, svetli, bolj temni, ena sezona tudi Faš A2, lani Faš A1, letos spet 100% smreka A1. Ne glede na pelete (med kurilno sezono jih ne menjam), gresta 2 in 3 rešetka. Spet servis – peč je b.p., slab material rešetke, Mix pravi - krivi so slabi peleti. Čeprav v naslednjem stavku povejo, da oni kurijo najslabše pelete pa teh težav nimajo. Dozirna cev še prva, čista. V vseh letih sem mogoče 5x imela eror zaradi prahu v peletih (ob praznem zalogovniku). Sicer vse b.p..
Letos popi…m ?

Nov serviser. Ponastavi peč. Pove, da je na seltronu izbrana shema za drva, morala bi bit za kotel na olje. Vodo spušča v sistem pri 51 st. Prehitro, da je to slabo za peč. Skratka, vse narobe. Sprememba sheme v kotel na olje. Radiatorji mlačni. Popravek nastavitve (nimam pojma katere, nekaj kar je bilo prej 1 je sedaj na 1,3 oz. 1,4 Undecided ). Radiatorji topli. Ko je po wdc nastavljeno, da se sistem začne ogrevat opazim, da sedaj vodo pošlje v sistem in T vode v kotlu peči pade na 33 st!? In to se vsaj 3 x ponovi, kar traja več kot uro, da se radiatorji segrejejo. Istočasno polni sanitarno vodo. Danes spremenili še nastavitev S5.2 na 1 (prej je bila 8).

Pri shemi za kotel na drva je bilo tako, da se je peč segrela do 51 st in počasi začenjala filat sistem. Pod to T voda v času ogrevanja ni padla. Nikoli pa ni padla na 33 st. Četudi je bila peč izklopljena in štartala s T vode v kotlu 15 st. Radiatorji so bili topli po cca. 15-20 min. Peč se je izklopila pri doseženi T 70 st. Sedaj pri shemi za olje, pa je (danes) peč rabila več kot uro, da so bili radiatorji topli. Vmes smo ponastavili še S5.2. Serviser pravi, da sicer ta nastavitev nima nobene veze. Peč doseže po novi shemi tudi T 83 st.

A je kdo tu, ki bi mi razložil, kaj je narobe in kako mora bit? 
Sicer bom odklopila seltron in naj peč dela na sistem on/off, z lastnim timerjem. Al kaj!?

No , pozitivna stvar pa vseeno je, v šalčki ni nobenih ostankov peletov več, odkar je druga shema. Zaenkrat.

Hvala za vse uporabne info.
Brez kakšne slike hidravlike in skice, kako potujejo cevi je težko karkoli napisati. Po opisu sodeč izgleda, da gorilec deluje na manjši moči, posledica je, da sedaj peč ne uspe tako hitro pokriti izgube. Zato padec temperature vode v peči.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »