Gradnja in obnova > Energijski viri
peč na pelete centrometal

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
peč na pelete centrometal
(7.12.2020 ob 10:20)peleti Napisal: Koliko st. C. dejansko rabiš? meni peč ki je ogreta do 73 stopinji ogreje prostore tudi do 24 st. c ,  dejansko  ugašam termostat -mehanski - ker bi sicer imel preveč temperature. Nimam zalogovnika in vsa toplota mi gre direkt v cevi, nimam niti 4 potnega ventila tako da  je ta režim ki ga imam sedaj dober. To je odgovor; zakaj ne rabim več stopinj na peči!
KO je peč v fazi mirovanja in se sama aktivira za vzdrževanje temperature  kar se morda zgodi 1x ponoči ko je črpalka ugasnjena  in je v fazi mirovanja se mi; temperatura na peči je 72 st.c. --izklop,  vendar se temperatura avtomatski po končanju delovanja gorilca dvigne na 83 st c. če bi jo torej imel v izklopu narihtano na 85 st c. bi končna temp. v fazi mirovanja presegla 100 st. c in bi mi potem izvrgla vodo -varovanje. To je razlog.

Zivjo
Tudi ce imas temperaturo nastavljeno na 90 ti nemore jit preko 93.
Ker avtomatika zalavfa vse pumpe in voda avtomatsko zakrozi 
Tudi ce sobni termostat  ni vkljucen.
To je varovanje peci pred pregretjem. 
Zadnjic sem to probal in je res tako to mi je povedal instalater. 
Sem bil pa seveda zdraven za vsak slucaj. 
Seveda ni dober da se to varnostno skoz vziga
Zato imam js temperaturo narihtano na 80 in se po koncanem gorenju povzpe na okol 88 do 89.
Z visjo temperaturo zmanjsas stevilo vklop gorilca sploh ce imas predimenzionirano pec tako kot jst. 
Lp

(7.12.2020 ob 10:20)peleti Napisal: Koliko st. C. dejansko rabiš? meni peč ki je ogreta do 73 stopinji ogreje prostore tudi do 24 st. c ,  dejansko  ugašam termostat -mehanski - ker bi sicer imel preveč temperature. Nimam zalogovnika in vsa toplota mi gre direkt v cevi, nimam niti 4 potnega ventila tako da  je ta režim ki ga imam sedaj dober. To je odgovor; zakaj ne rabim več stopinj na peči!
KO je peč v fazi mirovanja in se sama aktivira za vzdrževanje temperature  kar se morda zgodi 1x ponoči ko je črpalka ugasnjena  in je v fazi mirovanja se mi; temperatura na peči je 72 st.c. --izklop,  vendar se temperatura avtomatski po končanju delovanja gorilca dvigne na 83 st c. če bi jo torej imel v izklopu narihtano na 85 st c. bi končna temp. v fazi mirovanja presegla 100 st. c in bi mi potem izvrgla vodo -varovanje. To je razlog.

Zivjo
Tudi ce imas temperaturo nastavljeno na 90 ti nemore jit preko 93.
Ker avtomatika zalavfa vse pumpe in voda avtomatsko zakrozi 
Tudi ce sobni termostat  ni vkljucen.
To je varovanje peci pred pregretjem. 
Zadnjic sem to probal in je res tako to mi je povedal instalater. 
Sem bil pa seveda zdraven za vsak slucaj. 
Seveda ni dober da se to varnostno skoz vziga
Zato imam js temperaturo narihtano na 80 in se po koncanem gorenju povzpe na okol 88 do 89.
Z visjo temperaturo zmanjsas stevilo vklop gorilca sploh ce imas predimenzionirano pec tako kot jst. 
Lp
To je res, nisi pa povedal, da ima centrometalova peč ogromno izgub v kotlovnici. Pri meni se je to še posebej poznalo, ker je kotlovnica v kleti in te toplote nemorem izkoristiti. Torej višje kot sem šel s temperaturo v peči večjo porabo sem imel zaradi izgub v kleti. Že pri temperaturi 75.C - 60.C sem imel v kotlovnici cca. 25.C. Je pa res, da je majhen prostor ( 5m2 )
To je pol idealno izhodišče za simbiozo s sanitarno toplotno črpalko.

Super 
Samo koliko uklopov gorilnika na dan imas zaradi tako nizko nastavljene temperaturo to je vprasanje...
V 10 urah cca 13x . Približno na 45 minut je vklop,  to je za polovico manj krat kot prej v istem času.
(8.12.2020 ob 20:20)peleti Napisal: V 10 urah cca 13x . Približno na 45 minut je vklop,  to je za polovico manj krat kot prej v istem času.

To je uredu 
?
kakor za koga, v mojem primeru verjetno da.
A ima kdo Centrometal Centropelet ZVBS peč, zdi se mi zanimiva zaradi dimenzij. Je podobna Biodom C15 le da ima še priklop za zunanji zrak.
Centrometal pec 20kw
Je to pri vseh peceh tak salabajzersko
Da je ta plocevina umes med prekat tako postrani nasvasana ter seveda kaj je sploh funkcija te plocevine.
Bk 9105
Voda že najde svojo pot  tudi pri 3P ventilu.samo vprašanje če gre tja kjer jo mi rabimo če sem.montirali 3P namesto 4P. 
Ne pozabiti da si včasih z enim 4P ventilom in eno črpalko reguliral lahko temperaturo povratka v peč ali (in posledicno) TDV, sedaj v dobi zalogovnikov pa moraš imeti dva 3P ventila in dve črpalki. 

Peleti: pozanimaj še kako je s kondenzacijo peči če nimaš 4P mešalnega ventila in v peč kampanjsko spuščas mrzlo vodo iz radiatorjev. 
Po mojem znanju ti bo lahko  predčasno spustila v območju povratka v peč.
Sonce naj sveti vsak dan!
Tudi v dobi zalogovnikov ni nujno, da je med kotlom in zalogovnikom 3P ventil, gre tudi s 4P.
Ponavadi je v ogrevalnih inštalacijah obtočna črpalka, ki pomaga vodi najti svojo pot.
[Slika: zvb-16-32-presjek.jpg]

Kaj si mislite o teh tipih peči, v primerjavi z npr. pellson ali kaj avstrijskega?
Pred leti, ko sem sam nameraval nabaviti nekaj peletnega, sem se najbolj ogrel za Centrometalovega Pelteca. Seveda so Eta, Hargassner in druščina boljši kotli, ampak ko na koncu v izogib pretiranim start-stopom in prenizkim TDP prideš do zalogovnika, postanejo že visoke cene previsoke. Slovenska ponudba mi je nekako dajala vtis, da jo je bolje preskočit, ne vem, če se je v tem času kaj izboljšalo.
Kako to, da gledaš tega ZVB? Nimaš prostora za kaj z večjim hranilnikom pelet, da jih ni treba prepogosto nasipavati? Kak objekt boš ogreval?
Trenutno imam 8 let Ferroli P7 z velikim zalogonikom pelet 240kg na Stadler peči 25kW  letnik 1996(TDP 150-180 stopinj) in kurim 12 vreč maximalno (letna poraba 3500kg pelet z celoletnim ogrevanjem tople vode). Malo sem si začel ogledovati stvari, ker je zadnja  stena na peči  malo zvita in peč nekaj ruži/poka med gorenjem in po ugašanju gorilnika.

Ker imam ozko 85cm široko stopnišče  z 90 stopinskim zasukom gledam Centrometal Centropelet ZVBS 25kW, ki bi kombiniral z zalogovnikom 500L z pretočnim bojlerjem. Težavo z premalim zalogovnikom pelet sem mislil reševati z podaljški ali pa trenutnim zalogovnikom z polžem. Nebi rad zahajal v kurilnico več kot 1krat tedensko, kot sedaj.
Obloga na peč se itak pozneje sestavi, mislim da boš jo
lahko zrinil skozi vrata.

slika

Priložene datoteke Predogledne slike

Skok na forum:

Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »