Gradnja in obnova > Energijski viri
peč na pelete centrometal

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
peč na pelete centrometal
Kdor ne loči kje,kdaj in zakaj se montira 3 oz 4 potni ventil naj ne svetuje da naj kupi 3p ker je malenkost cenejši.

Kdor ne loči kje,kdaj in zakaj se montira 3 oz 4 potni ventil naj ne svetuje da naj kupi 3p ker je malenkost cenejši.
Če so sheme pri kotlu narisane, izberite eno, in se jo držite. Redkokdaj se zgodi da.smo.laiki bolj pametni od proizvajalca. Je pa.mozno.

Če so sheme pri kotlu narisane, izberite eno, in se jo držite. Redkokdaj se zgodi da.smo.laiki bolj pametni od proizvajalca. Je pa.mozno.
Sonce naj sveti vsak dan!
Težko bo. Zato pa tisti, ki se ne razumete v delovanje ogrevalnega sistema, naredite kotlovnico po shemi ki je najbolj primerna vaši hiši in vašem ogrevalnem sistemu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
(3.12.2020 ob 08:13)peleti Napisal: To je že temperatura ki je v končni fazi prevelika, ravno ta velika nihanja me tudi motijo. Če bom naštelal diferenco bom maksimalno 10 st. c. in končno 70 st. c.

Zakaj pa bi bila temperatura cez 80 prevelika
Pumpa se ti zalavfa sele pri 60stopinjah 
Ni cudno da se ti pec skoz vziga ce pa imas toleranco samo od 60 do 70 stopinj. 

Komot das najvisjo tempetaturo na 80. stopinj
Voda na izhodu v radiatorje oz, v sistemu radiatorjev ob sedanji nastavljeni najvišji temperaturi 7o st. c 65 in pade na 58 st. c ko se zopet ob vklopu peči dviguje, ko pa izklopim črpalko z termostatom v sobi mi peč pride daleč na 83 st. c včasih tudi 83 st. c. V tem stanju ko ni vklopov črpalke miruje tudi do 6 ur. Seveda temperatura zelo počasi pada to se pravi da se peč skoraj nič kaj dosti ne ohlaja. Če bom naredil temperaturo 85 st. c mi peč razvrže ...sigurno ne bo dobro .
Meni je največji problem ko deluje črpalka za obtok vode v sistemu. Kot sem že napisal je tako da mi pri stopnji 1 najmanjša hitrost peč miruje največ 2 minute oz. še manj večja je stopnja je tako; stopnja 2 cca 5 minut , stopnja 3 pa 9 minut, vendar takrat že presneto šumi v radiatorjih.Hitreje teče voda v sistemu manj se hladi, vendarle je še vse to preveč pogosto.
(2.12.2020 ob 14:02)bozgom Napisal: Vprašati se je treba zakaj kurimo v peč. Ali za to, da bo v stanovanju toplo ali pač zato, da bo topla peč? Če je prvo potem se pretoki ne zapirajo, če pa je drugo pa je štiripotni ventil edina možnost.
Štiripotni ventil je prvenstveno namenjen varovanju peči, če bi v njej prenizka temperatura lahko povzročila poškodbe (kondenz...korozija). V lesu/peletih običajno ni omembe vredne količine žvepla zato tudi, če nastane kondenz, ta ni tako agresiven, kot je bil pri kurjenju s premogom (zlasti Zasavskem). Tako, sam ne vidim potrebe po njem, če se ogrevamo z biomaso.
Če se pa želi regulirati, količino dovedene toplote v hišo pa je za to dovolj tripotni ventil, ki je cenejši.
V vsakem primeru pa je za delovanje peči, izkoristke in njeno življensko dobo nek zalogovnik dobra rešitev. Vse ostalo pač bolj ali manj povzroča sive lase.

Ti kdaj razmisliš, preden vdariš po tipkah?

Kot je Hanzi napisal, ti je jasna razlika med 3potnim in 4potnim mešalnim ventilom in za kaj se uporablja eden, za kaj pa drugi?

In če bi na peč na ogrevalni del nabil 3potnega, kako si predstavljaš tok vode?
Lej sej brezveze komplicirat. Dobi monterja, ki ve kaj dela in naj ti zadevo popravi tako kot mora biti.

Kot sem že enkrat napisal. Imel sem enak kotel, ročni štiripotni ventil ter pumpo prižgano 24/7 na 1 stopnji. Res, da sem ročni ventil parkrat na leto moral premakniti vendar je zadeva delovala zelo dobro 7 let. ( do prehoda na tč )
(4.12.2020 ob 23:41)csamo001 Napisal: In če bi na peč na ogrevalni del nabil 3potnega, kako si predstavljaš tok vode?

Voda najde svojo pot, očitno.

Priložene datoteke Predogledne slike

(5.12.2020 ob 11:05)bk9105 Napisal:
(4.12.2020 ob 23:41)csamo001 Napisal: In če bi na peč na ogrevalni del nabil 3potnega, kako si predstavljaš tok vode?

Voda najde svojo pot, očitno.

Daj še enkrat poglej kaj si sploh prilepil.
https://www.esbe.eu/si/en/products/rotary-valves/vrg130

Kaj je to?
In tudi, če boš še en link prilepil, si s tem povedal kaj?

Naj te tak vprašam: če na eni strani s tripotnim pelješ tok vode v kotel, kje ga pelješ ven?
Očitno iz slike ne znaš razbrati toka vode in še kar poveličuješ svoj prav, kot ponavadi.
Čez dimnik verjetno ne bo šla, ali pač?
Mislim, da je ta link čisti dovolj, tolko da se vidi, od kje je bila slika vzeta, za tiste, ki znajo odpreti oči in glavo.
(3.12.2020 ob 08:13)peleti Napisal: To je že temperatura ki je v končni fazi prevelika, ravno ta velika nihanja me tudi motijo. Če bom naštelal diferenco bom maksimalno 10 st. c. in končno 70 st. c.

Zivjo zanima me zakaj je razlicna temperatura na digitalnem in analognem stevcu. 
Mogoce kdo ve. 
A ima vsak stevec svoje tipalo?

Priložene datoteke Predogledne slike

Ta isto je tudi pri meni.
Sedaj ko sem s pomočjo gospoda iz te teme ki me je kontaktiral za kar se mu še enkrat najlepše zahvaljujem, diferenca je 10 st. c , delovanje gorilnika je nekaj minut daljše je pa razlika od izklopa delovanja gorilca do vklopa skoraj 22 minut !! to je sedaj tisto š čimer sem trenutno zelo zadovoljen , v stanovanju je pravšnja temperatura in upam da bo tako tudi ostalo. Trenutno imam izklop na 72 st c vklop 62 st, c . sicer še malce tempereatura pade cca 2-3 st c ampak to je to, zadovoljen.
Iščem pa mojstra iz Pomurja, je za dodelat nekaj v sistemu,4 potni ventil.
(3.12.2020 ob 14:18)peleti Napisal: Voda na izhodu v radiatorje oz, v sistemu radiatorjev ob sedanji nastavljeni najvišji temperaturi 7o st. c   65 in pade na 58 st. c ko se zopet ob vklopu peči dviguje, ko pa izklopim  črpalko z termostatom v sobi mi peč pride daleč na 83 st. c včasih tudi 83 st. c. V tem stanju ko ni vklopov  črpalke miruje tudi  do 6 ur. Seveda temperatura zelo počasi pada to se pravi da se peč skoraj nič kaj dosti ne ohlaja. Če bom naredil temperaturo 85 st. c mi peč razvrže  ...sigurno ne bo dobro .
Meni je največji problem ko deluje črpalka za obtok vode v sistemu. Kot sem že napisal je tako da mi pri stopnji 1 najmanjša hitrost peč miruje največ 2 minute oz. še manj večja je stopnja  je tako; stopnja 2 cca 5 minut , stopnja 3 pa 9 minut, vendar takrat že presneto šumi v radiatorjih.Hitreje teče voda v sistemu manj se hladi, vendarle je še vse to preveč pogosto.

In kaj je narobe z temperaturo 85 stopinj
Pec se kuri do 90 brez problema
Koliko st. C. dejansko rabiš? meni peč ki je ogreta do 73 stopinji ogreje prostore tudi do 24 st. c ,  dejansko  ugašam termostat -mehanski - ker bi sicer imel preveč temperature. Nimam zalogovnika in vsa toplota mi gre direkt v cevi, nimam niti 4 potnega ventila tako da  je ta režim ki ga imam sedaj dober. To je odgovor; zakaj ne rabim več stopinj na peči!
KO je peč v fazi mirovanja in se sama aktivira za vzdrževanje temperature  kar se morda zgodi 1x ponoči ko je črpalka ugasnjena  in je v fazi mirovanja se mi; temperatura na peči je 72 st.c. --izklop,  vendar se temperatura avtomatski po končanju delovanja gorilca dvigne na 83 st c. če bi jo torej imel v izklopu narihtano na 85 st c. bi končna temp. v fazi mirovanja presegla 100 st. c in bi mi potem izvrgla vodo -varovanje. To je razlog.

Skok na forum:

Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »