Kolko vem so kotle včasih oblagali s šamotom, da so nekoliko bolj postopno sproščali temperaturo in se je (neizolirana) bajta čez noč malenkost manj ohladila. Moj dedek je recimo dal šamot v Stadlerco, še danes je zadeva noter, nekega posebnega haska pa (v danes izolirani bajti) ne vidim.
Z šamotom sem zmanjsal pretok dimnih plinov.
Saj sem šamot vstavil med prekat
Sedaj je prostora za dimne pline 1cm
Se vedno dovolj za pec na pelete tako da ne zabija gorilca
(30.11.2020 ob 20:43)Matjazbak123 Napisal: Z šamotom sem zmanjsal pretok dimnih plinov.
Kolikor sem jaz podučen je finta boljšega izkoristka v vrtinčenju dimnih plinov in ne ustavljanju.
(30.11.2020 ob 20:43)Matjazbak123 Napisal: Z šamotom sem zmanjsal pretok dimnih plinov.
Kolikor sem jaz podučen je finta boljšega izkoristka v vrtinčenju dimnih plinov in ne ustavljanju.
Točno tako. V preteklosti so s tem šamotom praviloma naredili več škode kot koristi. No, je bil pa vsaj dober občutek
Točno tako. V preteklosti so s tem šamotom praviloma naredili več škode kot koristi. No, je bil pa vsaj dober občutek
Kako to mislis vec skode kot koristi.
Mislim da tuki ni problema
Rad bi povprašal v kolikor ima kdo odgovor na to vprašanje, namreč ker se mi voda v vodu iz peči takoj po končanju gretja z gorilcem na pelete začne ohlajati cca v 50 sec. za 1 st. c . črpalka na 2 stopnji, bom poizkusil to težavo rešiti v bodoče z hranilnikom toplote. Mojstra za spremembo diference iz 5 sec na 10 še čakam, vendar se bojim da bo to le začasna rešitev, ker je verjetno takrat meja vklopa prav tako pomaknjena navzdol ---bi rako izgledalo ; izklop gorilca na 70 st c vklop na 60 st. c. ? v času do popolnega gorenja in delovanja bi se ohladilo še cca 3 st, c, vsaj tako sem po opazovanju delovanja zasledil parametre.
Rabim mnenje ; kakšen rezervoar toplote mi priporočate? Mesta ni veliko tudi višina kleti je 175 cm, Prosim za konkreten model .Na ta hranilnik toplote--z izmenjevalcem -in brez notranjega sanitarnega bojlerja bo priklopljena samo centralna peč- to mi je edina rešitev da zamaknem hitre cikluse vklopa peči ki v mojem primeru trajajo cca 5 minut.
Na priloženi sliki spodnjega dela peletnega gorilca se vidijo 4 vijaki na ploščici okvirja.Čemu služijo?
Lej še enkrat ti razložim potem pa sem zaključil. Imel sem enako peč in brez zalogovnika ter nikoli nisem imel problem s tako kratkimi cikli. Največji problem tvojega sistema je, da nimaš štiripotnega ventila. Sama peč ne vsebuje velike količine vode. Tebi potegne iz peči temp. vode cca. 65.C ter ti jo vrača po vsej vrjetnosti 20 ali manj. Sploh ni čudno zakaj temp. v peči tako hitro pade. S štiripotnim ventilom bi se voda, ki gre iz peči mešala z vodo povratka in bi imel povratek cca. 40.C+. S tem se ti peč nebi tako hitro ohladila in cikel bi se podaljšal. Tudi za peč je to precej bolj "zdravo" kot tudi za udobje v stanovanju ( konstantna temp. v radiatorjih ). Ročni mešalni ventil te pride 50€. To nastavitev diference lahko nastaviš sam. Ne rabiš nobenih monterjev. Greš pod P09 - vtipkaš pin ter nastaviš diferenco 15.
Jaz osebno bi prvo minuto odslovil monterja, ki je odsvetoval mešalni ventil.
Vprašati se je treba zakaj kurimo v peč. Ali za to, da bo v stanovanju toplo ali pač zato, da bo topla peč? Če je prvo potem se pretoki ne zapirajo, če pa je drugo pa je štiripotni ventil edina možnost.
Štiripotni ventil je prvenstveno namenjen varovanju peči, če bi v njej prenizka temperatura lahko povzročila poškodbe (kondenz...korozija). V lesu/peletih običajno ni omembe vredne količine žvepla zato tudi, če nastane kondenz, ta ni tako agresiven, kot je bil pri kurjenju s premogom (zlasti Zasavskem). Tako, sam ne vidim potrebe po njem, če se ogrevamo z biomaso.
Če se pa želi regulirati, količino dovedene toplote v hišo pa je za to dovolj tripotni ventil, ki je cenejši.
V vsakem primeru pa je za delovanje peči, izkoristke in njeno življensko dobo nek zalogovnik dobra rešitev. Vse ostalo pač bolj ali manj povzroča sive lase.
Hvala obema, verjamem da imata iste poglede na to situacijo pa vendarle imata vsak svoje izkušnje z tem kako podaljšati cikel vžigov in prehitrega ohlajanja peči.
Lahko dam namestiti 4 potni ali 3 potni ventil-mešalni, če bo to pripomoglo k zmanjšanju ciklov, še prej pa bi res rad zmanjšal sekundni cikel. Vem da se s pinom da priti v program pa se vseeno bojim to sam izvesti. Kako to narediti'
Pri izklopljeni peči sigurno ne, Postopek --bi mi lahko pravilno opisali in poslali na ZS , da ne bom kaj zašuštral.
Vsak vaš nasvet jemam z veliko mero spoštovanja in ravno zato premlevam in iščem najboljši način, vse kar mi napišete bom upošteval .premlevam tudi možnost z zalogovnikom kar pa bo zadnje kar bi rad storil.
Hvala že v naprej.
Bo držalo. Sheme možnih priklopov si dobil zraven peči, tam ni nikjer osheme direktnega priklopa na radiatorje. Najmanj kar bi moral imeti je varovanje povratka preko kretnice.
Brez zalogovnika je pa tako nesmiselno razmišljat, da bi zmanjšal št. ciklov.
Zalogovnik in varovanje povratka je v tvojem primeru osnova.
(2.12.2020 ob 20:17)sassapo Napisal: Bo držalo. Sheme možnih priklopov si dobil zraven peči, tam ni nikjer osheme direktnega priklopa na radiatorje. Najmanj kar bi moral imeti je varovanje povratka preko kretnice.
Brez zalogovnika je pa tako nesmiselno razmišljat, da bi zmanjšal št. ciklov.
Zalogovnik in varovanje povratka je v tvojem primeru osnova.
Tocno tako
Predimenzonirana pec najvecji problem
Tuki se neda kej dost naredit
Razen da povecas max temperaturo kotla
Js jo imam na 78 stopinj tak da pride kotel potem na okol 85 preden se ugasne gorilec.
To je že temperatura ki je v končni fazi prevelika, ravno ta velika nihanja me tudi motijo. Če bom naštelal diferenco bom maksimalno 10 st. c. in končno 70 st. c.