Gradnja in obnova > Energijski viri
peč na pelete centrometal

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
peč na pelete centrometal
inin Napisal:Kovost, vidim, da imaš peč kombinirano s kurlnim oljem.

Mene pa zanima, če kdo ve ali je mogoče zamenjati kurišče na omenjeni peči. V prostoru bi mi namreč bolj prav prišlo, da je kurišče na pelete na levi strani, kurišče na drva pa na desni. Poleg tega bi sam nekako peč preuredil, tako da bi bil zalogovnik za pelete nad pečjo. S tem bi privarčeval s prostorom. A kdo ve, če delajo tudi serijsko?

Če se ne motim, sem v nekem ceniku videl, da je kar precejšnje doplačilo za nestandardno varianto peči - torej če sta kurišči zamenjani. Mislim, da je bilo okoli 30%, nisem pa ziher. Preveriš lahko pri Mix-u (mix.si), ki je kolko vem zastopnik za te peči v SLO.
inin Napisal:Mene pa zanima, če kdo ve ali je mogoče zamenjati kurišče na omenjeni peči. V prostoru bi mi namreč bolj prav prišlo, da je kurišče na pelete na levi strani, kurišče na drva pa na desni.
Ja, na voljo imaš tudi t.i. levo izvedbo, kjer je kurišče za pelete na levi strani. Od standardne je dražja za cca. 400 EUR. Tako peč imam jaz, ker mi zaradi lege peči v kurilnici bolj ustreza, da nalagam pelete z leve strani.
@mremec: Vidim, da vas je vedno več s to pečjo. Lahko tudi ti deliš tvoje izkušnje z nami, ki razmišljamo o nakupu te peči.
Pa kakšna fotka ne bi bila odveč.
Tule sem zbral moje izkušnje, nabrane od oktobra lani...

Peč
Peč je dvokuriščna Centrometal CentroPlus 25kW, zraven smo vzeli še njihov zalogovnik. Za dvokuriščno varianto smo se odločili, da si pustimo še možnost kurjenja na drva, smo pa vedeli, da bomo prvih nekaj let primarno kurili pelete. Zdaj bi verjetno dlje premišljeval, če se mi res splača imeti dvokuriščno, predvsem zaradi prostorske stiske.

Prostor v kurilnici
Naša kurilnica meri 5,41x1,91m, zato je bilo treba dobro premeriti, če je to peč sploh možno spraviti v kurilnico in priklopiti na dimnik. Glede na smer dimniškega priključka je bila določena smer peči, potem se je na srečo pokazala možnost leve izvedbe. Desna, standardna izvedba bi predvsem zame pomenila večno stiskanje z vrečami skozi zelo ozek prehod v kot kurilnice do zalogovnika, zato je bila odločitev o levi, dražji izvedbi lažja in smiselna.
[Slika: kurilnica-desno.jpg]

Drugi prostorski problem bi bil povezan s katerokoli pečjo na pelete - kam spraviti vreče. Glede na pričakovano letno porabo je pomenilo, da bo treba zagotoviti prostor za 6 palet, kar zavzame veliko več prostora kot 2000 litrska cisterna za olje. Problem sem rešil tako, da sem preuredil del garaže, dve paleti pa sem ročno znosil v prostor, kjer je stala prej cisterna.
[Slika: garaza-peleti.jpg]

Zalogovnik
Zalogovnik je dovolj prostoren, da nudi možnost nalaganja tudi samo enkrat tedensko, odvisno seveda tudi od porabe. Ker sem hotel ohraniti možnost, da ga prestavim naprej/nazaj tudi, ko je poln, sem ga postavil na koleščka za premikanje pohištva. Zdaj ga ni noben problem zapeljati za par cm, meni pa ni treba delati akrobacij, ko hočem do zadnjega dela peči. Je pa precej visok, zato imam zraven pručko t.j. mini hišno lestev z dvema stopnicama. Brez nje bi mi bilo težje dvigovati 15kg vrečo, verjetno pa bi se tudi veliko bolj prašilo, ko bi pelete stresal v zalogovnik.

Kar mi ni všeč pri zalogovniku, je nerodna izvedba dna. Ker ves čas merim porabo tako, da dnevno vsujem približno enodnevno količino pelet, se mi je nekajkrat zgodila napaka E6, čeprav je bilo v zalogovniku še dovolj pelet za nekaj ur. Tole bi se po mojem dalo nekako preurediti, da bi polž res zagrabil čimveč peletov.
[Slika: zalogovnik-e6.jpg]

Elektronika in nastavitve
Tukaj skoraj nimam pripomb. Nastaviti je mogoče res vse mogoče, edino kar pogrešam je, da bi lahko izklopil notranjo črpalko, ker vodo iz kotla pošilja dalje že centralna regulacija preko zunanje črpalke.
Nastavitve sem doslej že nekajkrat spreminjal zaradi iskanja optimalnih nastavitev. Trenutno so v glavnem originalno nastavljene, zmanjšal sem le čase prehodnih faz, da začne peč čimprej delovati na nazivni moči. Temperatura je nastavljena na 69°C, ponovni vklop 6 stopinj nižje.

Pri spreminjanju nastavitev je dobrodošla kontrolna odprtina na zadnjem delu peči - jaz sem jo doslej uporabljal za merjenje temperature dimnih plinov.
[Slika: merjenje-tdp.jpg]

Čiščenje
Čistim enkrat tedensko, vedno si pomagam s sesalcem. Izpraznim šalčko gorilnika, posodo za pepel, ki je polna glede na porabo v tistem tednu, vendar skoraj nikoli do vrha. Le pri včerajšnjem čiščenju je bilo pepela prvič preveč za eno posodo. Vedno očistim tudi turbulatorje, to pa zato, ker sem ugotovil, da je po čiščenju temp. dimnih plinov nižja tudi za 60°C in potem uide manj toplote v dimnik. Nazadnje očistim še fotocelico, ki se zabaše s prahom - tu uporabim dozo s stisnjenim zrakom, ki odpihne vso umazanijo.

Pri čiščenju je moteče, da se pri odpiranju zgornjih kotlovskih vrat usuje ven pepel, zato takrat pristavim cev in poberem ves padajoči pepel direktno v sesalec.
No to je pa opis kot se spodobi.
Morda še samo kaj okoli porabe?
Očitno imava razliko v višini, tako da sam ne potrebujem pručke.... :mrgreen:
in obadva uporabljava termometer za nastavitev peči, čeprav, vsaj sam ne pridem daleč od tovarniških nastavitev...vidim da imava obadva isto, skrajšan čas v predhodnih fazah...sam sicer ponavadi še preverim kaj sem dosegel z spreminjanjem nastavitev...vzamem 10 dek starega pepela in 10 novega (po spremembi nastavitve) ter ga grejem petnajst minut- lahko tudi več, (samo oba enako) na koharju in ponovno stehtam...pozor mora biti inox lonec,pokaže se še najmanša razlika pri izgorevanju...sicer malo primitivno, vendar za domačo uporabo zadovoljivo...za posipanje z zgornjih vratic obstaja rešitev... naredi sam...
@mremec: Najprej hvala za izčrpno predstavitev.

Zanima pa me, ali je dimniški priključek na levi strani, kot pri "standardu", ali pa je na desni, torej za tvojim kuriščem za drva?

So kakšni posebn razlogi, zakaj rabiš dostop do zadnjega dela peči, razen za merjenje temperature dimnih plinov?

In ja: seveda še, kako je s porabo? Na kaj si prej kuril in kolikšen je povprečni prihranek na kurilno sezono v EUR?

Če ima peč neko "notranjo črpalko", a potem sploh še potrebuje zunanjo?
stepski, kapa dol za "laboratorijski pristop"! Kaj pa ugotoviš s testom segrevanja pepela?
pa katera peleta uporabljaš in kako je z kvaliteto le teh?
Tistega z zunanjo in notranjo črpalko tudi jaz nisem razumel najbolje.... če je bilo vprašanje okrog peletov namenjeno meni, potem so to Kovačevi, moja glavna zamera jim je da dejansko razpadejo na manjše dele, ampak za ta denar je to to...

Ugotovim ostanek lesa v pepelu,(pa tole ni zraslo na mojem zelniku, da se ne hvalim z tujim perjem), torej posledično kako imam nastavljeno izgorevanje ali dotok zraka, oziroma obrate ventilatorja, glede na predhodne nastavitve oziroma ali sem kaj dosegel, doma imam rezultate nekih desetih "kuhanj" pepela, oziroma nastavitev gorilca...sicer to ni analizator dimnih plinov da se razumemo, je pa približek...
Mrememc, hvala za izčrpno predstavitev.

Me pa zanima ali obstaja kakšna možnost, da bi preuredil in bi bil zalogovnik nad pečjo. Sam nameravam vzeti peč brez bojlerja, tako da prostor bi bil s tem dobro izkoriščen. A bi pri tem sploh potreboval polža, ali bi zadostoval le prosti pad peletov. Sem pač laik in za nekatere bo to vprašanje malo čudno. Sicer pa prvenstveno nameravam kuriti na drva, peleti bi bili le za kakšen izhod v sili.
mitjaz Napisal:Morda še samo kaj okoli porabe?
Prej sem se namerno izognil tej temi, ker poraba ni stvar peči temveč hiše. Kot sem se naučil od mojstrov na tem forumu, mora vsaka peč, če je le njena moč pravilno dimenzionirana, vedno zadostiti potrebam hiše. Gledano v kW boš porabil toliko, kolikor izgub pridela hiša. Sam sem to spoznal malo pred novim letom, ko je dozorelo v meni, da porabo verjetno lahko zmanjšam zaradi nastavitev za nekaj procentov, ampak manj kot prej ne morem porabiti. Druga stvar bi bila seveda nova fasada, ki bi zmanjšala toplotne izgube.

Doslej nismo letno nikoli porabili manj kot 3500 litrov kurilca, zato pričakujem porabo cca. 7 ton peletov. Od začetka kurilne sezone do danes smo porabili cca. 4,8 tone, kar pomeni, da bo enkrat spomladi cilj dosežen. Prihranek, ki ga vidim, bo v obliki ponovno usposobljenih solarnih celic, s katerimi grejemo sanitarno vodo, kar pomeni, da bo od aprila do septembra peč verjetno mirovala. Dodatni prihranek pa bi znal biti na račun vremensko vodene regulacije.

Če pa koga zanima, koliko dnevno porabim, bo pa moj odgovor lahko vedno enak: odvisno od zunanje temperature, od tega, kakšne bodo izgube hiše (koliko sob ogrevam) in koliko rezerve ima hiša od prej. Kot zanimivost dajem tule graf meritev, ki nakazuje povezavo porabe z zunanjo temperaturo. Imam vremensko postajo, povezano z računalnikom, tako da ni problem izračunati povprečne dnevne temperature. Po drugi strani pa beležim dan in uro, ko so potrebne nove vreče, tako da lahko na enem grafu spremljam obe vrednosti.
[Slika: poraba-2012.jpg]

stepski Napisal:Očitno imava razliko v višini, tako da sam ne potrebujem pručke.... :mrgreen:
Za pručko sem ugotovil, da jo rabim, čeprav sem visok 188cm, ker ne bi rad, da bi me enkrat zaradi tega zvilo v hrbtenici. Vseeno je lažje z rokama dvigniti vrečo nekje do trebuha in jo prevaliti v zalogovnik, kot skoraj čez glavo. Je pa res, da ko to delam, se moram skloniti, da ne treščim z glavo v strop. Smile

csamo001 Napisal:Zanima pa me, ali je dimniški priključek na levi strani, kot pri "standardu", ali pa je na desni, torej za tvojim kuriščem za drva?

So kakšni posebn razlogi, zakaj rabiš dostop do zadnjega dela peči, razen za merjenje temperature dimnih plinov?

In ja: seveda še, kako je s porabo? Na kaj si prej kuril in kolikšen je povprečni prihranek na kurilno sezono v EUR?

Če ima peč neko "notranjo črpalko", a potem sploh še potrebuje zunanjo?
Tule sta fotografiji peči z zadnje strani; ja, priključek je na desni strani oz. na isti strani, kjer je tudi kurišče za drva.
[Slika: leva-izvedba-peci-zadaj.jpg]
[Slika: leva-izvedba-peci-zadaj-.jpg]

Dostop do zadnjega dela peči je potreben, da se očisti posoda za pepel, ki je zadaj. Po navodilih sodeč naj bi to bilo potrebno enkrat letno, kar sem potrdil pred nekaj tedni, ko sem jo odstranil in videl, da je notri pepela ravno toliko, da je pokril dno.

Prej sem kuril olje, od tu dalje je računica enostavna: 3500l kurilca = 3500 EUR, 7 ton peletov po 232 EUR/tona = 1624 + 200 EUR prevoz. Prihranek torej cca. 1650 EUR/sezono, ob končnem strošku investicije 7000 EUR dobim nazaj torej v malo več kot 4 letih. Ob tem moram glede vrednosti investicije reči, da je bila kotlovnica razen bojlerja in solarnih celic popolnoma preurejena - nova regulacija, hranilnik toplote, veliko več cevi in seveda peč.

zlatnik Napisal:pa katera peleta uporabljaš in kako je z kvaliteto le teh?
Letos kurim pelete Profiles, o kvaliteti bi težko, ker jih ne morem primerjati z drugimi. Me pa mika, da bi še to sezono preizkusil ene ali dvoje dodatne, da bi videl, kako je s kurilnostjo. Ja, ko sem zgoraj modroval o porabi hiše, bi verjetno moral dodati še, da je poraba odvisna tudi od kakovosti pelet.

stepski Napisal:Tistega z zunanjo in notranjo črpalko tudi jaz nisem razumel najbolje....
Z notranjo črpalko sem mislil tisto, ki je v sami peči. Zunanja je pa navadna Grundfos črpalka, ki jo krmili regulacija. In ker regulacija nima sheme brez te črpalke, jo je bilo treba dodati. Zdaj pač obe črpata v istem krogu.
Tule je še shema mojega sistema za regulacijo WDC20, za lažjo predstavo. Solarne celice pa so vezane direktno na bojler, ki ima noter še električni grelec (uporabno v primeru oblačnosti v poletnih mesecih).
[Slika: shema-414b-wdc20.jpg]
inin Napisal:Me pa zanima ali obstaja kakšna možnost, da bi preuredil in bi bil zalogovnik nad pečjo. Sam nameravam vzeti peč brez bojlerja, tako da prostor bi bil s tem dobro izkoriščen. A bi pri tem sploh potreboval polža, ali bi zadostoval le prosti pad peletov. Sem pač laik in za nekatere bo to vprašanje malo čudno. Sicer pa prvenstveno nameravam kuriti na drva, peleti bi bili le za kakšen izhod v sili.
Glede preureditve ti ne znam povedati, kaj in kako bi bilo možno, ampak če se spomnim, so tule nekateri napravili zalogovnik po svoje - pobrskaj po forumu.
Po mojem brez polža ne bo šlo, ker je polž tisti, ki dozira pelete v gorilnik, peč pa ga pri tem vklaplja in izklaplja glede na določeni program, npr. v nekem programu je 5 sekund vključen, da pripelje določeno količino peletov, potem je izklopljen 5 sekund, vmes peleti gorijo, nato se procedura ponovi.
@inin

Če ti bodo drva primarno kurivo bi bilo mogoče vseno smiselno pogledati za kakšno uplinjevalno pečjo in zalogovnikom vode (saj ni nujno da je najdražja)...

Seveda lahko postaviš zalogovnik peletov nad pečjo v samogradnji, če boš potem pelete nosil po lojtri, kar se pa tiče polža se pa strinjam z mrmecom...gorilnik-regulacija-polž, delujejo v enem sklopu...

sploh pa peči nesmeš pritisniti ob samo steno, so predpisani varnostni odmiki (pa ne samo pri tej peči ampak pri vseh)...sicer se da pogoljufati kakšen centimer...

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »