Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Izravnalna masa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izravnalna masa
#1
Ali je vlivane izravnalne mase na tla (zaradi polaganja ploščic) kaka umetnost oz. lahko to naredim sam, ali potrebujem mojstra oz. keramičarja?

Hvala in
l.p.
#2
Ravno umetnost ni.Zmešat moraš ravno prav gosto.Poliješ tam kjer je potreba in jo z alu letvijo razvlečeš na grobo, potem se še sama razlije.
#3
In koliko imam šans da kaj zašuštram? :oops:
#4
Samorazlivno maso sem razvlekel z starimi obrnjenimi železnimi grabljami (nisem ravno ALU lajšte za to reskiral, pa še lažje je šlo), nato pa se je porazdelila tudi sama. Mešaj z vodo po navodilih, vlivaj počasi in sproti preverjaj, ali jo moraš doliti.

Nobena kunšt, vendar sem bil jaz na istem. Mi je keramičar Pero (Keramix) to pokazal, tako da ni problema.

LP, Ivo
#5
Ne vem zakaj ne bi reskiral alu letve saj je masa ne bo razžrla :lol: Z alu letvijo dosežeš boljšo izravnavo,ker se masa pri dovoljšnji gostoti ne bo sama poravnala.lp
#6
No, narobe sem se izrazil. Jasno da lajšto obrišeš in fertik. Meni je bilo pokazano na način, ki sem ga opisal in deluje (vsaj meni - se ni treba prepogibat ali biti na kolenih).

Masa pa mora biti tekoča - vsaj samorazlivne so v ta namen, ne pa da jo "porivaš" in nato še ravnaš. Ko se razlije je v "vaservagi". Lepo tekoča je tudi ravna/gladka, ko se posuši, taprava za polaganje npr. keramike.

LP, Ivo
#7
Tudi samorazlivna ni ravno samorazlivna. Je treba kar imet "grif" če jo želiš poravnat na manj kot 3mm ravnino. Očitno še sploh nisi delal z njo, ali pa si jo preveč redčil.
#8
Tako je kot je napisal zaspanec.Če dodaš preveč vode masa veliko izgubi na kvaliteti.lp
#9
Tam kjer je potrebno daš malo več lepila pa je stvar najbolj 100°%... Ker izravnalna masa je tko tko.... Kaj pa vem , nisem ravno najbolj pristaš tega....

lp :? :? :? :?
#10
@rency malo več lepila je cca. 1,5 cm!
To pa je malo preveč, ne Sad
#11
Po eni strani je kar veliko po drugi pa sem že lepil tudi na veliko bolj na debelo , samo lepilo mora biti pravo (nivedur E;G), pa se vse da.. Tko da po želji, odločitev je čisto preprosta...

Fajn je . če je vse prilepljeno z enim lepilom.....
Sem polagal že 5 let nazaj tako , če je bilo kakšno odstopanje pa še danes drži kot pribito....

lp :lol: :lol:
#12
Za 1,5 cm moraš nabaviti ustrezno maso(za debelejše nanose)@rency da se tudi tako kot ti praviš ,jaz tako ne delam ,raje prej poravnam in potem polagam. lp
#13
vsak dela po svojih naboljšim močeh , ... 100 ludi---100čudi
#14
Midva sva dala polagat ploščice enmu pa nama je vse postrani položil. Tako sva vse ploščice vtrgala ven in ker tla niso bila ravna, midva pa sva imela vsega poln kufer, nisva šla polivat izravnalne mase ampak je moj fajnt delal kar tako, da je nanesel več lepila. Včasih celo tako, da si je lepilo nanesel na tla, pustil posušiti in naslednji dan še en sloj lepila in namazal ploščico pa nalepil. Danes so ploščice konec in izgledajo 1000x boljše in bolj ravne kot nama je položil majster. Tudi izravnalno maso sva že polivala, brez problema. Kot totalna laika z nekaj malega izkušenj se lotiva vsega kar se moreva, študirava tudi o parketu, pa sva sedaj naredila še vse bolje kot so nam kdaj kaj majstri. Vzameva si pa čas in natančnost, vaservago v roke pa je.... Zdaj pa jaz ne vem al sem jaz tak kritična al je vedno več šalabajzerjev tam zunaj. Tako da kar pogumno...
#15
Zaspanc Napisal:Tudi samorazlivna ni ravno samorazlivna. Je treba kar imet "grif" če jo želiš poravnat na manj kot 3mm ravnino. Očitno še sploh nisi delal z njo, ali pa si jo preveč redčil.

Samorazlivna masa je masa, ki se sama optimalno razleze in izravna. Dragi moj, uporabljal sem Unzin NC 195 (3-40mm). Verjemi, deluje, natančno po proizvajalčevih navodilih. Seveda pa tudi stane.

O "prodaji buč" glede zahtevnosti dela, me je pa (hvala Peter) moj keramičar Keramix podučil. Nobena kunšt, znajo pa "zlatarji" to zelo dobro zaračunati. S petrom sva večjo globino v kleti izravnala tako, da je nalepil celo vrsto ploščic in sva nato preko njih (ko so se posušile seveda) vlila Unzin.

Vse podeste stopnišča (5) in večino kleti sem izravnal sam!

LP, Ivo


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »