Gradnja in obnova > Energijski viri
TČ Toshiba Estia z/v

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TČ Toshiba Estia z/v
#46
Tudi mi smo v fazi odločitve za toplotno črpalko, v ožjem izboru je Estia, vendar bi bila zelo vesela kakšnega komentarja ali pozitivnega ali pa negativnega od tistih, ki jo že imate. Razmišljam tudi da bi vzela zraven tudi vodno hlajenje-izkušnje
#47
Sem dilemi med Daikin Altermo in Toshibo Estio. Hiša na primorskem dobro izolirana, prosim za mnenja uporabnikov ene in druge,
dalje me zanima kakšne števce električne energije imate enotarifne ali dvotarifne. Ponoči je cenejša elektrika je pa hladneje, čez dan obratno. Kaj se bolj splača?
Ali ima kdo izkušnje z hlajenjem estrihov, voda 18°c v talno spiralo? Kako deluje v praksi?
#48
Imam Daikin Althermo HT, tebi, ki ogrevaš prek estrihov priporočam Toshibo Estio 11, hlajenja prek estrihov pa ne morem komentirat, sam bi raje nabavil dodatno/e klimo/e.
#49
divja Napisal:Tudi mi smo v fazi odločitve za toplotno črpalko, v ožjem izboru je Estia, vendar bi bila zelo vesela kakšnega komentarja ali pozitivnega ali pa negativnega od tistih, ki jo že imate. Razmišljam tudi da bi vzela zraven tudi vodno hlajenje-izkušnje
1. Z vsemi instaliranimi Estiami, ki jih ni malo, nimamo prav nobenih problemov. Prejle nasprotno.
Hlajenje je od vseh primerljivih sistemov najbolje rešeno vendar pa vam nikoli ne bi svetoval talnega hlajenja ampak le preko konvektorjev ali pa rekuperacije in dodatne izmenjevalne enote.
2. Med Daikinovo Althermo in Toshibino Estio prav velike razlike ni. Je pa nekaj malega v izkoristku, prilagodljivosti delovanja in pa predvsem v subvenciji ekosklada.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#50
pozdravljeni,
letos bomo preživeli prvo zimo v marlesovi hiši s Toshiba estijo (nova trofazna). z ogrevanjem vode smo bili zadovoljni (normalne položnice cca 41E poleti za vso elektriko v hiši) sedaj pa me skrbi ogrevanje. Pred dnevi smo vključili ogrevanje na notranji napravi smo nastavili 27 C in imamo trenutno 20-21 C v prostoru. Skrbi me kakšna bo poraba glede na to, da notranja naprava neprestano melje. Ali je to normalno, da se notranja naprava razen za par sekund sploh ne izklopi (dan in noč šumi)? Znakec na ekranu, ki pomeni da deluje zunanja enota se občasno vklopi.
Zanima me ali se pri talnem ogrevanju sploh izplača nastavljati različne dnevne in nočne temperature? V 1.nadstropju, ki še ni končano in v spalnici smo talno gretje popolnoma izklopili. Je to OK ali se zaradi tega toplota iz pritličja dviga v nadstropje (vse je odprto-ni vrat)? Kaj svetujete (kakšne posen+bne nastavitve na notranji napravi npr. avtomatsko??) in zakaj?

Hvala za vse odgovore in nasvete.LP
Upam, da nas naslednja položnica gen-ija ne bo šokirala.
#51
Na vašem mestu bi si malo vsake toliko popisal števec elektrike. Upam, da je 2.tarifni.
Sam sem si odprl kar excelov dokument, kjer občasno vpisujem stanje postavk števcev z datumi.
Potem pa si lahko sam narediš izračun na GEN-ovi spletni strani (ali pa na Petrolovi, saj razlik ni velikih) in ne mnoreš biti presenečen.

Katero Estio pa imate? 11KW ali 8kW ali 6kW?
Če se kompresor zunanje enote samo občasno vklopi, pomeni, da je za ta čas in za vaš objekt in način ogrevanja na nek predimenzionirana. Ne glede na to, če je vse v redu bo račun za elektriko v oktobru samo par 10 EUR večji kot v septembru. Seveda samo ugibam, ker ne poznam razmer.
#52
Mogoče kdo ve, če je možno dobiti sedaj tudi subvencijo za to estijo ki je trofazna (ta najnovejša,ki je prišla ven lani) mislim da je 8. Bila je pa kupljena že l. 2010.

kaj pa svetujete za nastavitve? Sedaj imam kar na notranji enoti 25C, če nam je hladno zvišam na 28 in imamo v pritličju kjer je trenutno vklopljeno talno gretje nekje 22C.
Svetujete kakšne nastavitve, npr. avtomatsko ali pa nočno nižjo temp.? Kaj se najbolj splača.
Kako se sploh lahkoavtomatsko regulira, če pa nimamo v hiši termostata.
#53
zdravo,

vidim da nekatere zelo motijo glasnost zunanje enote pri TČ, mene osebno niti najmanj pa imam montirano na strehi in to na betonskih robnikih, kjer je verjetnost prenašanja zvoka še večja.... SPALNICO IN TČ LOČI LE STENA DEBELINE 20 CM IN FASADE 12 CM, PA ME NITI NAJMANJ NE MOTI....

Če želi kdo osebno videt zadevo ni nobenega problema, ker vem kako je bilo pri meni....

aja pa pogovarjam se TČ.....:::FUJITSU WATERSTAGE HIGH POWER 14 kw

lp
#54
Vprašanje za lastnike Estie 11kw. :?: :?: :?:

Kako se izklopi notranje grelce :?:
Opažam, da hidro enota raje vklopi notranje grelce za pripravo sanitarne vode, kot da bi zalaufala zunanjo enoto.
Glede na to, da je zunaj +12 stopinj bi morala delat s COP5 in vodo segret praktično zastonj, ne pa da vklaplja grelce :twisted:

Aja, po navodilih za uporabo sem že šel, pa v menijih ne najdem nič primernega :roll:

Pod kodo 9 je samo:
- Ustavitveni čas pomožnega grelnika 0=5min; 1=10min; 2=15min; 3=20min
ter
- Čas delovanja pomožnega grelnika 0=10min; 1=20min; 2=30min; 3=40min

Možnosti 0 minut oz. izklop na ne najdem :roll:
#55
pozdravljeni,
prosim, če bi kdo komentiral moja zadnja dva prispevka. Ker imamo trenutno notranjo enoto zraven spalnice je tako glasna in se nič ne ustavi tako, da sedaj imamo čez dan na 30C in jo zvečer sklopimo popolnoma.
Upam, da ne bo zaradi tega višji račun za elektriko, ker naj bi te toplotne črpalke in talno gretje neprestano delovale celo zimo.
Je tako ali ni panike. Opazila sem, da je npr. senitarna voda že v pol uri nazaj na 40C in tudi tla so zelo hitro topla. Ko bo zunaj - bo pa najbrž potrebno tudi ponoči ogrevati.
Hvala za nasvete, izkušnje.
#56
Priporočam zamenjavo obtočne črpalke z gronfos alfa 2 in vgradnjo sobnega termostata, kateri vpliva tudi na delovanje črpalke v notranji enoti.
logike gretja sanitarne vode si ne znam razložit. Zakaj hoče včasih na vsak način greti z el. greli :?:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#57
Za izklop grelcev...mogoče se pokuka v 'service manual':

http://www.toshibaclim.com/estia-pompe- ... ie2_UK.pdf

Je pa fino če so grelci na posebej varovalki, pa jih enostavno tam vklopiš, ker dokler TČ funkcionira sam ne vidim razloga po vklaplanju grelcev.

Nekdo omenja..da naj bi TČ in tlano stalno delovala?! Od kdaj pa zdaj to? Jaz trdim, da dovedeš otliko toplote, kot jo potrebuješ za neko željeno ugodje. In če je hiša dobro izolirana ni nikakšrnega razloga da TČ deluje na minimumu, če še s tem rpesega potrebe objekta. Enostavno zadevo vklopiš ali preko noči (da koristiš malo tarifo) ali pa predno prideš iz šihta za par ur. In to je to.

Bistvo je vzdrževanje temeprature v prostoru. Ne vem...22 stopinj...zdaj kako jih doseči in ohranjat zavisi od objekta do objekta (načina gradnje, izolacije, lokacije...itd). Zdaj obremenjevat se s tem da MORA delati zadeva 24 ur dnevno je res brez veze.
#58
Če ni priključenega sobnega termostata obtočna črpalka deluje vseskozi!
Verjemi, da sem krmilje do dobra preučil, pa nikakor ne razumem kaj jo včasih piči, da hoče na vsak način greti vodo na el. grelnik?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#59
@peki
če se ne motim je subvencija za nov nakup in ne za nazaj. Najbolje, da pokličeš na Ekosklad.

@danon
pri svoji TČ sem opazil, da se grelci vklopijo za 'fine tuning' temperature (se pravi sanitarno vodo ogreje TČ, na koncu pa se za stopinjo ali dve vklopi grelec) in pa če je prevelika razlika med trenutno in želeno temp (sta vklopljena oba). Mogoče imaš tako majhno porabo in primanjkljaj segrejejo grelci (po Toshibini logiki).
#60
Ko tole prebiram, se samo temu forumu oz. vam forumašem lahko zahvalim, da nimam Estie in s tem skoraj nujnih dodatnih elektro grelcev. Čeprav je gotovo vse samo stvar nastavitev.
Za Estio 11 sem bil namreč že odločen in dogovorjen, ker pa sem ogled izvajalca zaman čakal več kot 5 tednov, sem se v tem času ogrel za Daikin HT 14 brez dodatnih grelcev, ki je primernejša za radiatorsko ogrevanje. Pri Daikin HT se v parametrih vpiše ali so dodatni grelci priklopljeni ali pa niso. Zdaj, če jih nekdo ima, pa začasno v parametrih 'zlaže', da jih nima, ali je v tem primeru potrebno dodatne grelce tudi z varovalko izključiti, pa ne vem, rekel bi, da ne. Verjamem, da je podobno tudi pri Estii. Po spominu(sem takrat študiral vmesnik) bom rekel, da ima celo nastavitev, do katere zunanje temperature se dodatni grelci ne vklapljajo, razen v primeru vklopljenega antilegionela programa.
Mimogrede, sam brez funkcionalnega sobnega termostata ogrevalne naprave ne bi imel.


Skok na forum:
Zadnje novice

Svežina še nikoli ni bila tako dostopna kot prav v letošnjem prazničnem času
02.12.2022 ob 14:40:45
Svežina še nikoli ni bila tako dostopna kot prav v letošnjem prazničnem času
Decembra je v zraku prav posebna energija. To je mesec, ko na plan pridejo najbolj skrite želje. In tukaj so tudi dobri možje, ki nam... Beri dalje »