Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
mansarda - dokumentacija,gradbeno dovoljenje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mansarda - dokumentacija,gradbeno dovoljenje?
#16
Imaš 2 možnosti:
1. če je dovoljena dvostanovanjska gradnja, potem so potrebni papirji (ki so jih že predhodniki navajali) in ureditev etažne lastnine. Hiša se v elaboratu katastra stavb razdeli na več delov - npr. 2 stanovanji in skupni prostori. Potem pa s sporazumom o vzpostavitvi etažne lastnine in pogodbo (s katero boš postal solastnik nepremičnine - kupoprodajna, darilna itd.) predlagaš Zemljiški knjigi vzpostavitev etažne lastnine. In tako postaneš lastnik stanovanja in solastnik parcele. V zemljiški knjigi je nato lastništvo vidno na podvložkih (npr. ti si lastnik dela stavbe št. 1, stara starša dela stavbe št. 2, zemljišče je v idealnih deleživ vseh etažnih lastnikov itd.).

2.če večstanovanjska gradnja ni dovoljena, bosta stanovanje enostavno naredila, vendar ne bosta mogla vzpostaviti etažne lastnine ... kar pomeni, da s pogodbo (s katero boš postal solastnik nepremičnine - kupoprodajna, darilna itd.) od starih staršev pridobiš delež na parceli. V zemljiški knjigi bo nato v enem vložku vidno, da si npr. ti lastnik parcele do 1/3, dedek do 1/3 in babica do 1/3. Potem pa vi v medsebojni pogodbi (ki jo ne predložite nikomur) glede stavbe določite npr. da tebi priprada vse, kar je v mansardi, in del stopnišča, po katerem imaš dostop, ostalo pa priprada starima staršema.
#17
Nebomgabiksal Napisal:Skupaj: 42.500€ in načeloma ne naredita nič sama.
Potem pa še oprema kjer vemo kje je limit...
tako nekako sem tudi sam prišel do teh izrčunov..vendar, ker nimam dveh levih rok,lahko postorim določene stvari tudi sam oz. z prijatli. Big Grin in se da tudi tukaj nekaj privarčevati.
#18
Iva_d Napisal:Imaš 2 možnosti:
1. če je dovoljena dvostanovanjska gradnja
2. če večstanovanjska gradnja ni dovoljena
stvari,glede paprirjev so mi sedaj malo bolj jasne.seveda se obrnem nate,če bom slučajno potreboval kakšen nasvet.
Hvala!

LP Borut
#19
Sem še malo razmišljala, kako bi se na najcenejši način nova uporabna površina pridobila na legaleno način.
Namesto posebnega gradbenega dovoljenja, ki sem ga navajala v mojem prejšnjem odgovoru, bi se (po mojem) lahko na upravni enoti vložila vloga za spremembo veljavnega gradbenega dovoljenja. V tem primeru bi bilo potrebno izdelati projekt za spremembo gradbenega dovoljenja, kjer bi bila prikazana nova etažnost, nove površine in podobno. Ta projekt pa nebi bil tako obsežen...
#20
b0rut Napisal:
Leonard Napisal:..je kje napisano, kolikšna je površina stanovanja?
je ja..

b0rut Napisal:koliko m2 ima podstrešje? 110m2
Od kje bi dostopal do njega? do podstrešja se dostopa po stopnišču,ki je v hiši
Je hiša na ravnini? da
kakšen sta naklon in oblika strehe? klasična streha,na obeh straneh ravna,naklon strehe 40°
Višina zidu v najnižjem predelu? 80cm


..nisem mislil tega. Tvoje podatke sem prebral... Drugod, kje?, sem ti napisal- bi moralo pisari koliko m2 ima obstoječa hiša starih staršev. Primerjaj , če so zajeli vse etaže (tudi "podstrešje"), in bo jasno ali moraš pridobiti gradbeno dovoljenje.
#21
Pozdravljeni!
Ker imam podobno vprašanje, pišem kar v to temo.
S fantom bi si rada uredila mansardno stanovanje (hiša od njegovega očeta), sedaj je navadno podstrešje, približno 90m2. Ker je streha na podstrešju na eni strani zelo nizka, misliva dvignit streho za približno 1m. Vhod bi imela iz hodnika- stopnišče (ne veva še ali naj dava posebna vrata ali ne).
Hiša ima že 2 nadstropja (pritličje in 1. nadstopje,kjer živi oče), dokumentacija je urejena.
Sedaj me zanima ali rabiva vsa nova dovoljenja in dokumentacijo, glede na to, da bi elektriko potegnili samo zgoraj v nadstropje, priključek isti (deljeni števec), tudi voda bi bila povezana s spodnjim nadstopjem.
Ali vseeno rabiva arhitekta, da izriše, če pa bova samo dvignila streho za cca 1m, struktura in naklon strehe ostane enak? Ali rabiva samo gradbenika da preračuna statiko?
Glede tega malo tavava v temi, saj eni uradniki pravijo tako, drugi drugače.
Mogoče kdo ve kaj dejansko rabiva v najinem primeru?

Lp,
NIka
#22
Dejansko potrebujete gradbeno dovoljenje, saj gre za bistveni poseg v konstrukcijo in izgled objekta.

V praksi pa za take posege zelooo veliko investitorjev dovoljenja na pridobiva in v primeru, da ne pride do obiska inšpekcije (kar se zgodi v zelo malo primerih - predvsem zaradi prijav kakšnih sosedov), mirno živijo po svoje Smile
#23
Midva sva tudi mislila dvignit streho, a sva našla arhitekta, ki nama je zrisal prostore na nekonvencionalen način - potrebna bodo samo strešna okna - nama bo prihranil precej €€.
#24
Hvala za odgovore. Problem je tudi v tem, da je soseda zelo nevoščljiva gospa. Torej se bojiva, če bo videla da se nekaj dela na njihovi hiši, da bo prijavila inšpekciji. Zato hočeva imeti vse papirje da ne bo kaj narobe.
@celece: Prosim, če bi mi lahko na zs napisala kje lahko najdeva tega arhitekta in za kolikšno ceno je zrisal. Hvala!
#25
Še nekaj me zanima. Ali v vsakem primeru rabiva arhitekta ali lahko dava vse skupaj samo gradbeniku (prostore že veva kako naj bi bili postavljeni, sva jih že izrisala)?
#26
V vsakem primeru mora dokumentacijo za pridobitev GD za enodružinsko hišo podpisati arhitekt oz. projektant vpisan v imenik ZAPS.
#27
To razumem. Ampak poznava gradbenika in strojnika, ki sta odgovorna projektanta (sta na seznamu pri inženirski zbornici, imata "štempelj"). Zato me zanima, ali more biti podpisan pod dokumentacijo izključno arhitekt ali je lahko tudi gradbenik, evidentiran kot odgovorni projektant?
#28
Za načrt arhitekture je odgovorni projektant izključno arhitekt (oz. mora biti vpisan v imenik ZAPS). Odgovorni vodja projekta je lahko tudi kdo drug.
#29
No sedaj mi je pa jasno Smile Hvala za informacije!
#30
Imam vprašanje na to temo.
Torej leta 2016 sem pridobil uporabno dovoljenje za hišo (zidana pred letom 1967). V tem dovoljenju piše da je pritličje bivalno, mansarda pa neizdelana. V tej mansardi sem izdelal prostore, stropi in stene iz kanufa ter zamenjal okna, sicer pa nobenih posegov v konstrukcijo ali karkoli. 
Kako lahko zdaj dopolnim uporabno dovoljenje da bo napisano tako, kot je realno stanje? Kakšen je postopek?


Skok na forum:
Zadnje novice

Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
24.02.2021 ob 12:46:27
Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
Želja po lastnem domu je zagotovo močna pri vsakem človeku, saj nam ta daje občutek varnosti in prostor, kjer lahko resnično poženemo... Beri dalje »
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »