Gradnja in obnova > Energijski viri
Poraba TČ Zemlja-Voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poraba TČ Zemlja-Voda
12 let stara TČ voda voda moči 15kw, 385.000 vklopov je naštel Albatros, pa kompresor tud noče crknit.
Statistično gledano sem najmanj od vseh komponent na TČ menjal ravno kompresorjev. Med komponentami katere konkretno prizadenejo denarnico je na 1. mestu zagotovo uparjalnik, ne vem ali si 2. mesto lasti inverter ali kondenzator, (izmenjevalnik) pa tudi 4 potnih in tex ventilov je bilo več kot kompresorjev.
Med bolj potrošnimi komponentami so zagotovo na 1. mestu motorji ventilatorjev in večino elektronike.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
@remi, danes dopoldan sem spremljal en cikel ogrevanja.

Preden je bil štart kompresorja:
- T zalogovnika 27 stopinj zgoraj, za spodaj mi ne kaže temp.
- energijski integral -66 min
- T dvižnega voda 26,3 stopinj

Kompresor je štartal ob 10:15. Energijski integral je bil -66 min in je padal po cca 4 min na minuto delovanja kompresorja. Ob 10:34 je bil na 0 min, ko se je kompresor ustavil.

T dvižnega voda je počasi naraščala do 34,8 stopinj. Željena T dvižnega pa je bila 29 stopinj. Ko se je kompresor ustavil, je T dvižnega voda padla na 29 stopinj.

T vode v zalogovniku se je segrela na 32 stopinj.
Ali imate tukaj vsi horizontalno postavljene kolektorje.Kakšna pa je poraba na vrtini-geosonda.
Poglej si porabo od Cupre in mojo, midva sva najnovejša uporabnika z geosondo, je pa poraba odvisna predvsem od potratnosti vaše hiše, sistema ogrevanja in potem od tč in vira (sonda, kolektor). S porabo sem zelo zadovoljen.

lp.
@Cupra Napisal: Včeraj sem dobil odgovor od vodje tehnike iz Vaillanta:


Po pregledu podatkov toplotna črpalka deluje normalno.

Število vklopov kompresorja ni vezano na obratovalne ure, ampak na celoten čas, ko je naprava inštalirana.

Če računamo da je ogrevanja pol leta, znaša to 180 dni * 24 ur ….. 4320 ur.
 
Če število vklopov podelimo z številom ur vidimo, da se toplotna črpalka vklopi 1.65x na uro.
 
Če poenostavim na primeru, v enem dnevu (24 ur) črpalka deluje 6 ur in se vklopi 18x. To ne pomeni da se vklopi 3x na uro, ampak 18x na 24 ur, kar znaša 0,75 vklopov na uro.
Na voljo sta dve natančni številki, odčitani iz evidence TČ (število vklopov in št. ur delovanja), in si izmisli tretjo številko-dolžino ogrevalne sezone, da bi kreativno matematično prikazal, da ni nič narobe.

Kako je določil, da je pri tebi ogrevalna sezona 180 dni? Če bi ta ista TČ stala nekje, kjer je ogrevalna sezona daljša, bi to kazalo na še manj vklopov?
Naredil pa je še napako, ker ni upošteval, da so tvoji podatki za 15 mesecev in ne za eno leto. Sad

Lahko bi mu padlo v oči tudi nenormalno nizko število obratovalnih ur za 15 mesecev, od tega so dodatni trije oktober, november in december. 1336 ur za eno ogrevalno sezono in pol!
TČ res deluje normalno, ampak dimenzionirana je pa nenormalno in zato je tako pomembno, da pred nabavo TČ neodvisen projektant naredi vsaj približen izračun potrebne ogrevalne moči.
 
Ali imaš hidravlično shemo vezave kurilnice? Če je nimaš, naj ti jo inštalater dostavi.
Videti je kot, da imaš zalogovnik vezan paralelno:
·        primarni ogrevalni krog je od TČ do zalogovnika, preko katerega poganja vodo obtočna črpalka, vgrajena v sami TČ in krmiljena s strani TČ
·        sekundarni krog iz zalogovnika v radiatorje, preko katerega poganja vodo zunanja obtočna črpalka, ki sploh ni krmiljena s strani TČ (?), ampak nastavljena na fiksno vrednost- stopnjo 3.
Ali to drži?
Preveri:
·        kako je priključena obtočna črpalka sekundarnega kroga: ali le na napajanje, ali ima tudi krmiljenje iz TČ?
·        če je senzor temperature na dvižnem vodu iz zalogovnika proti radiatorjem. To je palčka, ki nalega na cev in je porinjena pod izolacijo cevi in povezana do TČ.
·        če je senzor temperature na cevi od TČ do zalogovnika.

Kompresor se je ustavil, ko je energijski integral dosegel 0. To kaže, da je v TČ nastavljena konfiguracija, ko TČ misli, da oddaja toploto direktno v ogrevalni krog in ne v zalogovnik.

Če je res tako, potem čas delovanja lahko podaljšaš s povečanjem energijskega integrala. Za test nastavi 80 stopinj-minut in zapiše podatke celtnega cikla: ob zagonu in ustavitvi kompresorja in ob koncu pavze.
TČ bo delovala dlje in v tem času v zalogovnik shranila več toplotne energije. V pavzi bo hiša dlje črpala to energijo iz zalogovnika.

Če si 1x na dan zabeležiš podatke o št. zagonov, urah obratovanja, …, boš lahko primerjal učinek spremenjenih nastavitev.

Histereza kompresorja nima vpliva, ker se upošteva le, če je konfiguracija nastavljena na varianto z zalogovnikom.


Skok na forum:
Zadnje novice