Kar naredi dom > Vrt in okolica
Kdaj odstraniti kopreno iz na novo posejane trave?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kdaj odstraniti kopreno iz na novo posejane trave?
#1
Pozdravljeni,

pred tednom sem na novo posejal travo in jo pokril s kopreno, da bi se zemlja ob teh temperaturah vendarle počasneje sušila pa tudi zaradi ptičev in da nebi kakšno neurje odplahnilo semena, saj je posejane tudi kar nekaj brežine.

Travo zalivam 1 x na dan (zvečer), saj jo večkrat ne utegnem (služba) pa tudi sicer porabim kar dobro uro za zalivanje (cca. 400 m2). Na navodilih pri semenih je sicer pisalo, da je potrebno zalivati 5 x na dan, vendar je to skoraj nemogoče zagotoviti.

Kdaj je za odstraniti kopreno? Trenutno so posamezne biljke visoke nekaj mm. Ali pustiti čim dlje pokrito, saj je koristno, da ne pride do tolikšnega izhlapevanja? Koliko cm bi v tem primeru lahko že bila visoka, da bi jo pa vendarle moral odkriti?

Ali pa jo takoj ko bo (je) vzklila za odkriti saj da bi ptiči pojedli seme ni več nevarnosti, se pa mora navaditi na sonce, da nebi bil potem prevelik "šok" če bi jo odkril, ko bo velika že nekaj cm?

Da bi jo postopno odstiral in prek dneva spet zastiral ni možno, saj je površina zelo razvejana in prevelika.

Kakšen nasvet oz. izkušnja?

LP vsem
#2
Dobrih 5 centi naj bo visoka ko jo odkriješ da jo prvič pokosiš ampak zalivati pa moreš še potem redno če bo taka suša.
#3
Hvala.

LP
#4
Pozdravljeni!

Nujno nasvet:
1. maja sva sejala travo (400 m2) in jo čez 2 dni pokrila s kopreno. 9. maja (torej to nedeljo) sva kopreno odkrila in travo dosejala, saj sva ugotovila, da so imeti ptiči tista dva dni pravo gostijo. Ponekod so zato bili pravi fleki brez trave. Travo sva ponovno pokrila. Ponekod je bila velika tudi že 5 cm. Zalivala kaj posebej nisva, saj nama je vreme kar naklonjeno.

Sprašujeva, kdaj naj ponovno odkrijeva kopreno. Ne bi je rada prehitro, da se ptiči spet ne bi veselili. Dosejana trava pa tudi mora vzkliti. Predvidevala sva, da jo odkrijeva v nedeljo, 16. Mislim, da naju glede vremena ni treba skrbet, saj bo oblačno in ni možnosti, da bi travo požgalo. Malo pa naju skrbi za že zraslo travo, da je ne bi s predolgim pokritjem uničila.

Pa še to, kdaj prvič pokositi?

Hvala vsem za odgovore.
lp, L
#5
Sam sem jo imel s kopreno pokrito skoraj dva meseca (julij in avgust). Vsak večer sem jo obilno zalival, ker dežja ni bilo. Ko sem jo odkril je bila zelenica "ko šus". Danes je lepa in gosta. Sem se pa letos malo zafrknil, ker sem vrgel preveč NPK in raste ko bedasta in jo kosim na vsake 5-6 dni. Dokaj redno jo tudi pregrabim z grabljami za travo (pred 14 dnevi tako nagrabil 3 šajtrge odmrle trave (na dobrih 200m2 zelenice), ki je bila skrita pod zelenico (kosilnico imam s košem). Zelenici je to grabljenje več kot dobro delo Smile .

Lp

Pa še kot zanimivost: Imam soseda, ki se na svoji zelenici že več let zjutraj "pase" v smislu puljenja drobnega plevela. Letos mu je zgleda nekdo namenoma vrgel par pesti semen neke debele detelje na zelenico - sosed zgleda kot da ima steklino Big Grin (Prisežem, da nisem bil jaz)
#6
po mojih izkušnjah pri travi res ni neke velike umetnosti... predvsem redna košnja in ustrezno gnojenje bosta širokolistne in ostale plevele kaj hitro odpravila...
#7
Mi smo ptičem pustili gostijo, smo pa na 300m posejali trave za 600m2 - je bilo za vse dovolj.
Seveda smo jo takoj po sejanju povaljali. S kopreno smo pokrili samo bolj 'fancy' rožice, ampak je šla stran, takoj, ko je začelo kaliti - saj ptički nimajo kaj delati s 'kalčki'.

Pa še ena ZELO podobna tem (hint: iskalnik)
viewtopic.php?f=18&t=29602
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#8
Hvala za hiter odziv.
Ja, če prideš v naše konce (Savinjska) vidiš, da imajo vsi preko česarkoli na novo posejanega kopreno. So nama tako svetovali sosedje, ki so že imeli slabe izkušnje. Smo pa tudi mi povaljali.

Kot vidim, ni skrbi, da bi bila trava predolgo pokrita. Tudi, če bo še en teden, bo uredu. Potem pa bova nekje na 10 cm prvič pokosila. Nebomgabiksal, hvala za link.

Še kakšen nasvet bo zmeraaj dobrodošel za nas, začetnike.

lp, L
#9
v takem vremenu kot je sedaj ( samo dež) je meni pod kopreno začela delati plesen... res pa je da sem imel zdajle glih 4 tedne gor...
#10
Pozdrav,

Pred tednom dni smo posejali travo in pokrili s kopreno. Sedaj skozi kopreno že veselo raste par cm visoka travica.
Ker trava raste skozi kopreno me skrbi, da bi zrastla prevec in bi jo pri odstranjevanju koprene izpulili. Na nekaterih mestih je koprena kot prilepljena na zemljo.
Ima kdo kakšne izkušnje kdaj in kako naj se lotimo odkrivanja? Naj bo koprena suha ali vlažna ko jo dvigujemo? Naj redno dvigujem kopreno, da travo, ki pride skozi kopreno spravim nazaj pod kopreno?
#11
Odstranite kopreno. Seme je skaljeno, trava ukoreninjena in ptiči ne morejo delati škode. Vlažna se bo lažje odlepila.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#12
Pridna travica, naša je bila posajena pred 3 tedni pa komaj malo kuka ven. Proti ptičem koprena ni več potrebna, je pa v suši, ki jo trenutno  imamo(če odštejemo te tri dni dežja bo menda naprej spet suho) koristna za zadrževanje vlage.

Je pa tudi malo čudno da trava raste skozi kopreno? Iz tega vidika je morda bolje odstraniti.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »